Στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1915 - 1916, προχώρησε την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ) της Γερμανίας, παρ’ όλες τις απειλές της Τουρκίας, η οποία μάλιστα προχώρησε στην ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από τη Γερμανία.

Στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, βρέθηκαν Αρμένιοι, αλλά και ομογενείς απόγονοι των γενοκτονηθέντων Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έκαναν επαφές και προσπαθούσαν μαζί με την γενοκτονία των Αρμενίων, να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, σχεδόν ομόφωνα -με μία ψήφο κατά και μία αποχή- αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να τη σταματήσει.

 

BOYDESMPANK.GENOKTONIA.ARMENION.DANKE.2.6.2016

Αρμένιοι, οι οποίοι βρέθηκαν στην ομοσπονδιακή βουλή της Γερμανίας, ευχαριστούν τους βουλευτές 

Η Πέμπτη 2 Ιουνίου, θα είναι μια ιστορική ημέρα για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, μιας και οι βουλευτές, με 648 ψήφους υπέρ, μία ψήφο κατά και ένα παρών –σε  σύνολο των 650 Γερμανών βουλευτών που πήραν μέρος στη συνεδρίαση–, αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών την περίοδο 1915-1916.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU / CSU / SPD), και οι Πράσινοι από την αντιπολίτευση, ηγέτης των οποίων είναι ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Οζντεμίρ, και σύμφωνα με πληροφορίες έχει και ελληνικές ρίζες.

Στην συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Ιουνίου 2016, έγινε δίχως την παρουσία της Γερμανίδας Καγγελμαρίου Άνγκελας Μέρκελ -η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία-, του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος βρίσκονταν σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική).

Ο πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δολοφονικές απειλές που υπήρξαν εναντίον βουλευτών τουρκικής καταγωγής και τόνισε πως «μια ειλικρινής επεξεργασία του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο τη σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμπλουτίζει τη συνεργασία. Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει γι' αυτό σήμερα».

Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, δήλωσε πως «το θέμα δεν είναι να κατηγορήσουμε την Τουρκία. Η Γερμανία συνδέεται με πολλά θέματα με την Τουρκία και με το ψήφισμα θέλουμε να στηρίξουμε τη συμφιλίωση και την προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας».

Ο Ρόλφ Μούτσενιχ μιλώντας εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ανέφερε πως στη συζήτηση με την Άγκυρα απαιτείται ένας διαφορετικός διάλογος και, αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε πως «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι έχει την πλειοψηφία». Αλλαγές, πρόσθεσε, είναι εφικτές, αλλά θα πρέπει να προέλθουν κυρίως από την τουρκική κοινωνία.

Σύμφωνα με πηγές Ελλήνων Ποντίων, οι οποίοι βρήσκονταν στο γερμανικό κοινοβούλιο, στη διάρκεια της συζήτησης για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, πέντε βουλευτές από όλες τις πτέρυγες αναφέρθηκαν στο «έγκλημα της συστηματικής εξόντωσης των Ποντίων», αλλά παρ’ όλη την κινητοποίηση, ο τίτλος του ψηφίσματος τελικώς δεν άλλαξε. Εκτιμούν δε, πως ο δρόμος για την αναγνώριση και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, είναι πλέον ανοιχτός, αφού μπορεί να μην γίνεται αναφορά στην γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (αναφέρονται όμως στα άρθρα 215 και 215), όμως οι μισοί από τους εισηγητές έκαναν αναφορά στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Χαιρετίζει η Αρμενία

 

genoktonia.armenion.angora

 

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, αναφερόμενο, στην αναγνώριση της γενοκτονίας από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, τόνισε:«Είναι μια εκτιμητέα συμβολή της Γερμανίας στην αναγνώριση και στη διεθνή καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας, αλλά και στην παγκόσμια μάχη για την αποτροπή γενοκτονιών και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Αντίδραση της Τουρκίας

Μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας  των Αρμενίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών, όπως ανακοίνωσε ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Γερμανίας. Μάλιστα, σε ομιλία του ο Γιλντιρίμ σε άκρως επιθετικούς τόνους, δήλωσε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι».ευθύνεται για την απόφαση της γερμανικής βουλής, για την οποία υποστήριξε πως ήταν εσφαλμένη. «Μερικές χώρες που εμείς θεωρούμε φιλικές, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα εσωτερικής πολιτικής, προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή από αυτά. Ένα παράδειγμα είναι αυτό το ψήφισμα».

Απάντηση Άγγελας Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγγελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργ, δήλωσε πως

«ηΓερμανία έχει ευρείες και ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα θέματα» και τόνισε πως, «υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας, είναι μεγάλοι». Κατέληξε δε, πως η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.