Τη μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τίμησε η Ένωση Ποντίων Ελβετίας, την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, με την παρουσία δεκάδων μελών του σωματείου και Ελλήνων της περιοχής, στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης.

Στην επιμνημόσυνη δέηση, έδωσε το παρών και χοροστάτησε της θείας λειτουργίας ο Επίσκοπος Λαμψάκου Μακάριος, ο οποίος μίλησε για το δικό του προσκύνημα στην πατρώα γη του Πόντου.

Ο γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας Γιώργος Νικολαΐδης, μίλησε στο εκκλησίασμα για τη σημασία της ημέρας μνήμης, και την τραγική της κατάληξη, λέγοντας: «Θα θυμηθούμε σήμερα μια ιστορία αληθινή, μια από τις πολλές τραγικές αληθινές ιστορίες των Ελλήνων της του Πόντου και της Ανατολής.

ELVETIA.GENOKTONIA.20161

Ήταν 6 Ιανοαυρίου όταν χωρίς κανείς να γνωρίζει το λόγο, σε όλη την επαρχία της Τραπεζούντας, κτυπούσαν οι καμπάνες σαν συναγερμός, καλώντας τους Χριστιανούς στην εκκλησία του τόπου τους. Στο χωριό Στάμα της Άνω Ματσούκας, μαζεύτηκαν οι Χριστιανοί στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Εκεί ο παπάς τους ανακοίνωσε την απόφαση του νομάρχης Τραπεζούντας, όλοι οι Χριστιανοί να κατέβουν μέσα σε έξι ώρες στο λιμάνι για να πάρουν τα καράβια για την Τραπεζούντα.

ELVETIA.GANOKTONIA.2016

Φέτος, που τιμούμε τα 100 χρόνια από την έναρξη, αυτού που οι επιστήμονες αποκαλούν γενοκτονία των Ποντίων, εμείς οι απόγονοι των προσφύγων, εμείς οι άλλοι, εμείς που δεν γενοκτονήσαμε, δεν θα σταματήσουμε τις ενέργειές μας, μέχρι η σημερινή Τουρκία να αναγνωρίσει και να καταδικάσει το σκοτεινό της παρελθόν. Δηλώνουμε χωρίς μίσος, αλλά με σεβασμό στην και γνώση στην ιστορία μας, πως θυμόμαστε και δεν ξεχνούμε».

Το περιστατικό της ιστορίας από το χωριό Στάμα της Άνω Ματσούκας, το χρησιμοποίησα από το βιβλίο «Μαγκάλι Μνήμης», του αείμνηστου Γιώργου Ανδρεάδη, που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας και ήταν πιστός φίλος της Ένωσης Ποντίων Ελβετίας, κατέληξε ο ο Γιώργος Νικολαΐδης.

 ELVETIA.GENOKTONIA.20162

Στη διάρκεια της ομιλίας και της επιμνημόσυνης δέησης μικρά παιδιά του συλλόγου, κρατούσαν ένα πλακάτ σε τρεις γλώσσες με το σύντομο και περιεκτικό μήνυμα, πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ, που υιοθέτησαν οι νέοι της δεύτερης παγκόσμιας συνδιάσκεψης νεολαίας.