Με επιτυχία λειτούργησε η πολυθεματική έκθεση του ομότιμου καθηγητή Κώστα Φωτιάδη, «Πόντος – Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη», από την Τρίτη 17 έως το βράδυ της Παρασκευής 20 Μαΐου 2016 στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα από τις 9 το πρωί έως τις 9:30 το βράδυ.

Μάλιστα η έκθεση ήταν προγραμματισμένη να λειτουργήσει και το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, αλλά λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι σταθμοί του Μετρό έκλεισαν κι έτσι οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες, δεν μπόρεσαν να δουν για άλλες δύο ημέρες, αυτή τη σημαντική για τον ποντιακό ελληνισμό πολυθεματική έκθεση. 

FOTIADIS.KOSTAS.EKTHESI.ATHINA.17.5.2015.IMG 6806

Πάντως, χιλιάδες πολίτες της Αθήνας, επισκέφθηκαν την πολυθεματική έκθεση και είδαν από κοντά, φωτογραφικό υλικό, εικαστικούς πίνακες, ντοκουμέντα και βιβλία σχετικά με τον ελληνισμό του Πόντου και τη γενοκτονία που υπέστη.

FOTIADIS.KOSTAS.EKTHESI.ATHINA.17.5.2016.IMG 68055

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η έκθεση του Κώστα Φωτιάδη, εκτέθηκε στο κοινό για πρώτη φορά, στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης το 2005, ενώ έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλούς δήμους της Ελλάδας. Παράλληλα, μέρος του υλικού έχει μεταφραστεί και παρουσιαστεί και σε άλλες χώρες. Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και των ιστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη γενοκτονία του Πόντου, που αριθμεί 353.000 θύματα.

FOTIADIS.KOSTAS.EKTHESI.ATHINA.17.5.2016.IMG 680513

Το πλούσιο ιστορικό υλικό συγκεντρώθηκε στη διάρκεια της μακρόχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του Κώστα Φωτιάδη σε περιοχές του Εύξεινου Πόντου, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Το υλικό αυτό στοιχειοθετεί στο σύνολό του τα γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η οποία έχει αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή των Ελλήνων το Φεβρουάριο του 1994, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου το Μάιο του ίδιου χρόνου, τη Σουηδία, την Αρμενία και πολλές Πολιτείες στις ΗΠΑ και της Αυστραλίας.

FOTIADIS.KOSTAS.EKTHESI.ATHINA.17.5.2016.IMG 680529

 

Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν τα βιβλία του καθηγητή Ιστορίας, τα οποία οι επισκέπτες μπορούσαν να ξεφυλλίσουν, ενώ είχαν την ευκαιρία να δουν και πίνακες ζωγραφικής που αφορούν στιγμές από την ιστορία του Ελληνισμού της Πόντου.