ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Την παράσταση στην εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων και αποσταγμάτων του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, με τη συμμετοχή των οινοπαραγωγών - μελών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» που έγινε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, στην Προβλήτα 1 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), έκλεψαν στον τομέα της γευσιγνωσίας τα ποντιακά προϊόντα του «Ραγιάν», του Θεόφιλου Γεωργιάδη.

Στην πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, όπου από παραγωγούς εκτέθηκαν οίνοι λευκοί, ροζέ και ερυθροί, ξηροί, ημίξηροι, αφρώδεις και ημιαφρώδεις, γλυκείς και αμπελοοινικά αποστάγματα, από τα σημαντικότερα αμπελοτόπια και τα πλέον δημοφιλή οινοποιεία της βόρειας Ελλάδας, συμμετείχε και η επιχείρηση παραδοσιακών προϊόντων «Ραγιάν» του Θεόφιλου Γεωργιάδη.

RAGIAN.LIMANI.23.9.20172

Στον χώρο της προβλήτας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης και η σύζυγός του Ελένη, έστησαν ένα εργαστήρι μαγειρέματος ποντιακών παραδοσιακών προϊόντων, ενώ ενημέρωναν για την παραγωγή των προϊόντων της ποντιακής διατροφής.

RAGIAN.LIMANI.23.9.20173

Από το αποτέλεσμα και την παρουσίαση των ποντιακών παραδοσιακών προϊόντων, και την αποδοχή του κόσμου, φάνηκε πως ο πολύς κόσμος, όλο και περισσότερο ενδιαφέρεται για την ποντιακή κουζίνα και τη διατροφή.

RAGIAN.LIMANI.23.9

Όπως ανέφερε στους επισκέπτες ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, ο δημιουργός του Ραγιάν, η Παρασκευή των παραδοσιακών προϊόντων, είναι μια ιεροτελεστία την οποία την έμαθε από την γιαγιά του, όπως επίσης και από τους σημερινούς κατοίκους του Πόντου, στην Τραπεζούντα, την Ματσούκα, στη Σάντα, στον Όφι, στην Τόνγια, στα Παρχάρια, όπου οι εξισλαμισθέντες Πόντιοι που εξαιρέθηκαν της αναγκαστικής ανταλλαγής των πληθυσμών με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ατόφια συνεχίζουν έτσι όπως η πρόγονοί μας για χιλιάδες χρόνια δημιουργούσαν στον αλησμόνητο Πόντο.

RAGIAN.LIMANI.23.9 2

Η μονάδα παραγωγής των παραδοσιακών προϊόντων βρίσκεται στην Βάθη Κιλκίς και το κατάστημα λιανικής βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Μπαλάνου 13, στην Άθωνος. Το Ραγιάν ιδρύθηκε το 1986  προτείνοντας έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής, απαλλαγμένο από τα παγκοσμιοποιημένα διατροφικά δεδομένα, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις εποχές, την υγεία και την παράδοση. Η διατροφή στο παρελθόν συνδεόταν άρρηκτα με τις εποχιακές αλλαγές και άμεσα με ό,τι προσέφερε η φύση. Η καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων περιλάμβανε κατά κύριο λόγο ενασχόληση με γεωργικές εργασίες που συνυφαίνονταν, στον κύκλο του χρόνου, με θρησκευτικές τελετουργίες.

Τηλέφωνα επικοινωνίας στη Βάθη Κιλκίς 2341084267 και στη Θεσσαλονίκη 2315003907,