«Μνήμες Πόντου….», Έκθεση Ζωγραφικής και Λαογραφίας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας Αττικής «Ο ΦΑΡΟΣ», με επισκέπτες που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, στην αίθουσά του, το τριήμερο την Παρασκευή 9, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024.

Τοποθετήθηκαν πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησε η ζωγράφος Μαρία Σιδέρη με εικόνες από τον Πόντο.

Η αίθουσα του συλλόγου μεταμορφώθηκε σ’ ένα μικρό μουσείο, με αντικείμενα -ενθύμια που έφεραν οι προγονοί μας από την καθημερινή ζωή στον Πόντο.

AGIA.BARBARA.FAROS.MNHMES.PONTOY.9.2.2024 8

Ζωντάνεψαν ξαφνικά οι άψυχες φιγούρες φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές, η εικόνα της Παναγίας, το καντηλάκι που καίει, το μωρό «σο κουνίν», η νύφη με το πέπλο, φωτογραφίες, είδη διατροφής, κεντήματα…. και οι φιγούρες των ανταρτών στην άκρη της αίθουσας να φυλάνε τις μνήμες και τις ρίζες.

Το τριήμερο κύλησε με εισηγήσεις, θεατρικά δρώμενα, χορούς, τραγούδια, μαρτυρίες, παρακαθ’, παραδοσιακά κεράσματα και η λύρα δεν σταμάτησε να αντηχεί.

Κάθε ημέρα ήταν και διαφορετική με ανάμεικτα συναισθήματα. Χαρά και αισιοδοξία και από την άλλη συγκίνηση και νοσταλγία.

AGIA.BARBARA.FAROS.MNHMES.PONTOY.9.2.2024 28

Οι Εισηγητές ο καθένας με τον δικό του τρόπο, μετέδωσαν τις γνώσεις τους για τον Πόντο:

Η Σοφία Σαββίδου, πρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου, μαζί με τα μικρά παιδιά αναφέρθηκε στα ιερά κειμήλια και στην Γυναίκα του Πόντου.

Ο Απόστολος Ασλανίδης, Λαογράφος – Ερευνητής στα «Αποτυπώματα της Αλησμόνητης Πατρίδα.

AGIA.BARBARA.FAROS.MNHMES.PONTOY.9.2.2024 18

Η Έλσα Γαλανίδου – Μπαλφούσια Φιλόλογος, Λαογράφος και Συγγραφέας στα «Παρχάρια και εξοχές της Τραπεζούντας».

Ο Κυριάκος Σαχανίδης Συγγραφέας και Ποιητής, απήγγειλε στίχους στην ποντιακή διάλεκτο.

AGIA.BARBARA.FAROS.MNHMES.PONTOY.9.2.2024 21

Προβλήθηκε βίντεο για τις «ενδυματολογικές προσεγγίσεις των Ελλήνων στον Πόντο, της Λένας Καλπίδου Αρχαιολόγου και Έφορου του Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

AGIA.BARBARA.FAROS.MNHMES.PONTOY.9.2.2024 23

Την Έκθεση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος της πόλης Λ. Μίχος, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ. Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδας και Νήσων Χρ. Δημόπουλος.

AGIA.BARBARA.FAROS.MNHMES.PONTOY.9.2.2024 27

Μουσικά συνόδευσαν οι Σταύρος Σαββίδης, Γιώργος Κυριακίδης, Κώστας Ορφανίδης και Σάββας Ηλιάδης.

AGIA.BARBARA.FAROS.MNHMES.PONTOY.9.2.2024 22

Η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι 22 Φλεβάρη 2024 (καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου και ώρες 18.30 – 21.00).

Τα πρωινά έχουν ήδη προγραμματιστεί Επισκέψεις σχολείων, Συλλόγων, Κ.Α.Π.Η και άλλων φορέων από διάφορες περιοχές.

Την Επιμέλεια και τον Συντονισμό της Έκθεσης είχε εξ' ολοκλήρου η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας Αττικής «Ο ΦΑΡΟΣ», Σοφία Σαββίδου.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας Αττικής «Ο ΦΑΡΟΣ», εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες, στα μέλη που δώρισαν τα αντικείμενα για την Έκθεση, στην Ελπίδα Ζαμπέλη για την παραχώρηση της συλλογής της, στην Ένωση Ποντίων Αιγάλεω για το "κουνίν", στις Παραδοσιακές Φορεσιές ΖΕΡΖΕΛΙΔΗ για τις φορεσιές της Σάντας, της Αργυρούπολης και της Τραπεζούντας, καθώς και στην Πολυξένη Λυκίδου για την παραχώρηση της προσωπικής της φορεσιάς από το Ατα Παζαρ του Δυτικού Πόντου.