Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας έκοψε η Ένωση Ποντίων Πανοράματος στα ιδιόκτητα γραφεία του συλλόγου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, με την παρουσία της δημοτικής αρχής, μελών και φίλων του συλλόγου το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2024.

Τα μικρά παιδιά του συλλόγου έψαλαν τα κάλλαντα του Πόντου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

PANORAMA.ENOSH.PONTION.BASILOPITA.PAIDIA.28.1.2024.IMG 2986

Στην αρχή της εκδήλωσης έγινε η κοπή της βασιλόπιτας, ενώ στη συνέχεια για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων μίλησε ο Ιωάννης Λαζαρίδης, αρχαιολόγος – καθηγητής, έτσι όπως τα έζησε μικρός στο χωριό του στην Αγία Κυριακή Καστοριάς.

PANORAMA.ENOSH.PONTION.BASILOPITA.LAZARIDISHS.28.1.2024.IMG 3054

Όπως είπε ο Ιωάννης Λαζαρίδης, τις γιορτινές ημέρες του Δωδεκαημέρου, όπως τις έλεγαν στον αλησμόνητο Πόντο, ήταν χρονιάρες μέρες, μέρες χαράς και ελπίδας, και μου έρχονται στο νου παιδικές αναμνήσεις από το χωριό μου, την Αγία Κυριακή Καστοριάς.

Αναμνήσεις που σχετίζονται με τα έθιμα και τις παραδόσεις ενός αμιγούς ποντιακού χωριού, με καταβολές και καταγωγή κυρίως από τα χωριά της Ματσούκας Τραπεζούντας και την Αμισό, Οινόη, Μπάφρα.

PANORAMA.ENOSH.PONTION.28.1.2024.IMG 3041 1

Πρώτα απ’ όλα κυρίαρχο σκηνικό των Χριστουγέννων ήταν το μαγευτικό χιονισμένο τοπίο. Κατάλευκο το χωριό, με το χιόνι να ξεπερνά πολλές φορές το ένα μέτρο. Αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν εμπόδιζε τους μικρούς καλαντιστές! Αποτελούσε δε, το χιόνι, απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι το καλάντισμα προσοδοφόρο.

PANORAMA.ENOSH.PONTION.28.1.2024.IMG 3041 2

Την βασιλόπιτα του συλλόγου έκοψε ο πρόεδρος Κυριάκος Παπαδόπουλος και μοιράστηκαν κομμάτια σε όλους τους παρευρισκομένους εκπροσώπους των αρχών και των ποντιακών και προσφυγικών σωματείων, όπως και σωματείων της περιοχής του Πανοράματος. Στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση μοιράστηκαν βασιλοπιτάκια.

KAITEZIDHS.IGNATIOS.PANORAMA.28.1.2024.IMG 3031

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, θυμήθηκε τα πρώτα του χρόνια που ξεκίνησε από την Ένωση Ποντίων Πανοράματος στο διοικητικό συμβούλιο. Στη συνέχεια άνοιξε τα φτερά του στην τοπική αυτοδιοίκηση, και έγινε δήμαρχος Πανοράματος. Στη συνένωση των δήμων όπου δημιουργήθηκε ο μεγάλος δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη επανεξελέγη ο πρώτος δήμαρχος και τώρα είναι και πρόεδρος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε ο κ. Καϊτεζίδης, η ενασχόληση με την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου είναι ζωογόνος δύναμη για τους απογόνους των προσφύγων.

Ακολούθησε βράβευση μαθητών για την εισαγωγή τους στις πανεπιστημιακές σχολές και η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στον ιδιόκτητο χώρο της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος.