Μία ευχάριστη έκπληξη είχαν οι νέες και οι νέοι, αλλά και οι συμμετέχοντες στην 17η Πανελλήνια Συνάντηση Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κατά την άφιξη των αντιπροσωπειών, στη Δημοτική Κατασκήνωση στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, για να πάρουν μέρος στην 17η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, την οποία διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή της.

POE.NEOLAIA.17.SYNANTHSH.STABROS.29.9.2023 8

Το απόγευμα της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου 2023, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του νεοσύστατου Συλλόγου Σταυρού Θεσσαλονίκης «Ο Ξενιτέρας», που ιδρύθηκε το 2018, υποδέχθηκαν τις νέες και τους νέους, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες στην Πανελλήνια Συνάντηση νεολαίας με Περέκ, τσίπουρο και λικέρ κράνο, στο θεατράκι της Δημοτικής Κατασκήνωσης, όπου άρχισαν χθες οι εργασίες της συνάντηση με τους χαιρετισμούς των επισήμων, την παρουσίαση των εργασιών, το δείπνο και το γλέντι.

POE.NEOLAIA.17.SYNANTHSH.STABROS.29.9.2023 6

Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης, πρόεδρος της ΠΟΕ στη διάρκεια του χαιρετισμού του

Χαιρετισμό στην 17η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, απηύθυναν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η υπουργός Κοινωνικης Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

POE.NEOLAIA.17.SYNANTHSH.STABROS.29.9.2023 2

Ο Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της

Οι εργασίες της 17ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας συνεχίζονται σήμερα Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και της Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023.

POE.NEOLAIA.17.SYNANTHSH.STABROS.29.9.2023 12

Στιγμιότυπο των συμμετεχόντων από την 17η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας στο Σταυρό Θεσσαλονίκης

Το πρόγραμμα της 17ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας, θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες. Ο πρώτος θα κινηθεί γύρω από θέματα που αφορούν την Ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.

POE.NEOLAIA.17.SYNANTHSH.XATZHKYRIAKIDHS.GIORIKAS.29.9.2023

Ο Γιωρίκας Χατζηκυριακίδης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ στη διάρκεια του χαιρετισμού του

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 Χρόνων από την Υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία σηματοδοτεί τη λήξη της παρουσίας του Ελληνισμού στη περιοχή της Μικράς Ασίας μετά από 3.000 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί εισήγηση για το θέμα αυτό από τον Νικόλαο Παυλίδη, προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και διαχειριστή του καναλιού «Πρακτική Σκέψη».

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν η αναγκαιότητα και οι τρόποι προώθησης των Ιστορικών Θεμάτων μέσω του διαδικτύου και των Social Media.

Ο δεύτερος και κύριος άξονας πάνω στον οποίο θα επικεντρωθεί το πρόγραμμα της Συνάντησης είναι το Ποντιακό Θέατρο. Αρχικά θα γίνει εισήγηση ως προς το τι είναι το ποντιακό θέατρο, ποια είναι η ιστορία του και θα παρουσιαστούν οι προσπάθειες που γίνονται μέχρι και σήμερα για τη διατήρησή του, από τον Συντονιστή της Επιτροπής Ποντιακού Θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθανάσιο Λαβασά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν Θεατρικά Workshops από τους Φίλιππο Τσαουσέλη, Ηθοποιό, Σκηνοθέτη και απόφοιτο της Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε. και Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη, Συγγραφέα, Σκηνοθέτη, οι οποίοι είναι και μέλη της Επιτροπής.

Τέλος, με αφορμή τις συντονισμένες αιμοδοσίες που γίνονται σε όλη τη χώρα ανά την Ελλάδα, από τον μήνα Μάιο, με σύνθημα «Δίνω αίμα για το αίμα που χάθηκε» , οι οποίες είναι αφιερωμένες στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα γίνει ενημέρωση για την ανθρωπιστική αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας καθώς και σε πρακτικές οδηγίες και συμβουλές γύρω από τη διαδικασία της αιμοδοσίας.

Επίσης κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα πραγματοποιούνται παράλληλες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια, μαγειρική, κοκ.

Φωτογραφίες Κατερίνα Μπίλη