Άρχισαν οι αφίξεις αντιπροσωπειών, με νέες και νέους, μέλη των ποντιακών συλλόγων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) στη Δημοτική Κατασκήνωση στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, για να πάρουν μέρος στην 17η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, την οποία διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή της.

POE.NEOLAIA.17.SYNANTHSH.STABROS

Στιγμιότυπο από την υποδοχή των νέων στην 17η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ

Οι εργασίες της έναρξης της 17ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας της ΠΟΕ, θα γίνουν την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στις 17.30 με χαιρετισμούς και την παρουσίαση του προγράμματος το διήμερο του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου και της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2023 και θα ακολουθήσει δείπνο και γλέντι με τη συμμετοχή των συμμετεχόντων.

POE.NEOLAIA.17.SYNANTHSH.STABROS.29.9.2023

Τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα της 17ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας, θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες. Ο πρώτος θα κινηθεί γύρω από θέματα που αφορούν την Ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Πιο συγκεκριμένα, ένεκεν της συμπλήρωσης των 100 Χρόνων από την Υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία σηματοδοτεί τη λήξη της παρουσίας του Ελληνισμού στη περιοχή της Μικράς Ασίας μετά από 3.000 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί εισήγηση για το θέμα αυτό από τον Νικόλαο Παυλίδη, προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και διαχειριστή του καναλιού «Πρακτική Σκέψη».

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν η αναγκαιότητα και οι τρόποι προώθησης των Ιστορικών Θεμάτων μέσω του διαδικτύου και των Social Media.

POE.NEOLAIA.17.SYNANTHSH.PROGRAMA.29.9.2023.1

Ο δεύτερος και κύριος άξονας πάνω στον οποίο θα επικεντρωθεί το πρόγραμμα της Συνάντησης είναι το Ποντιακό Θέατρο. Αρχικά θα γίνει εισήγηση ως προς το τι είναι το ποντιακό θέατρο, ποια είναι η ιστορία του και θα παρουσιαστούν οι προσπάθειες που γίνονται μέχρι και σήμερα για τη διατήρησή του, από τον Συντονιστή της Επιτροπής Ποντιακού Θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθανάσιο Λαβασά.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν Θεατρικά Workshops από τους Φίλιππο Τσαουσέλη, Ηθοποιό, Σκηνοθέτη και απόφοιτο της Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε. και Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη, Συγγραφέα, Σκηνοθέτη, οι οποίοι είναι και μέλη της Επιτροπής.

Τέλος, με αφορμή τις συντονισμένες αιμοδοσίες που λαμβάνουν χώρα ανά την Ελλάδα, από τον μήνα Μάιο, με σύνθημα «Δίνω αίμα για το αίμα που χάθηκε» , οι οποίες είναι αφιερωμένες στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα γίνει ενημέρωση για την ανθρωπιστική αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας καθώς και σε πρακτικές οδηγίες και συμβουλές γύρω από τη διαδικασία της αιμοδοσίας.

Επίσης κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα πραγματοποιούνται παράλληλες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια, μαγειρική, κοκ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Σύνδεσμοι Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) κάθε περιφέρειας συμμετέχουν στη συνάντηση με νέους / ες 16-30 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν, ανάλογα με το Σ.Πο.Σ. στο οποίο υπάγεται το Σωματείο, στα εξής τηλέφωνα και e-mail:

Σ.Πο.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης: Υπεύθυνη: Μελίνα Αμανατίδου. Τηλ. Επικοινωνίας: 6982034049. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων: Υπεύθυνη: Ιωάννα Σωτηριάδου. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934859620. E-mail: notiou.ellados.niswn@gmail.com

Σ.Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Υπεύθυνη: Στέλλα Χατζημιχαηλίδου.Τηλ. Επικοινωνίας: 6978632575. E-mail: neolaiaamt@gmail.com

Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας: Υπεύθυνος: Χαράλαμπος Τερζόπουλος. Τηλ. Επικοινωνίας: 6983750895. E-mail: penkentrikis@gmail.com

Σ.Πο.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου: Υπεύθυνος: Ευστάθιος Λαζαρίδης. Τηλ. Επικοινωνίας: 6975637771. E-mail: dutikismakedkhpeir@gmail.com