Με την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο και στο άγαλμα του Πόντιου, στην πλατεία Νίκου Καπετανίδη στην Βέροια, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2023 οι διήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, τις οποίες διοργάνωσαν ο Δήμος Βέροιας και η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.

KAPETANIDHS.NIKOS.PLATEIA.BEROIA.24.9.2023.IMG 6663 3

Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, Κώστας Ασλάνογλου, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής της εκδήλωση μίλησε με θέμα «Η πόλη τιμά τον Ήρωα», και ανέφερε:

FOTIADHS.KOSTAS.PLATEIA.KAPETANIDH.BEROIA.24.9.2023.IMG 6659

«Η ποιότητα και η αξία μιας κοινωνίας κρίνεται από την συμπεριφορά και την στάση της απέναντι σε εκείνα τα πρόσωπα που με τη δράση τους σηματοδοτούν το παράδειγμα για τους υπολοίπους. Δεν είναι εύκολο και δεν είναι τυχαίο. Η αναγνώριση της προσφοράς, αλλά και της συμβολής σε αυτό που ονομάζουμε συλλογική ιστορική μνήμη είναι μια διαδικασία που απαιτεί γνώση και συνείδηση για το μέγεθος του συμβολισμού.

Για αυτό είμαι πολύ υπερήφανος για την πόλη μας, την Βέροια που και σήμερα μπορεί να αποδείξει ότι αναγνωρίζει και τιμά τους ήρωες του Έθνους, που στην προκειμένη περίπτωση συμπυκνώνονται στο πρόσωπο του αγωνιστή του Ποντιακού Ελληνισμού Νικολάου Καπετανίδη, δημοσιογράφου, εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Εποχή» στην Τραπεζούντα.

Ο Ελληνοπόντιος Εθνομάρτυρας γεννήθηκε στη Ριζούντα το 1889 και εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921,σε ηλικία μόλις 32 χρόνων, μετά την καταδίκη του από δικαστήριο της Αμάσειας. Φλογερός πατριώτης, αποκάλυπτε μέσα από τις στήλες της εφημερίδας του τις τουρκικές διώξεις εναντίον του ελληνικού στοιχείου.

Μαζί με τον Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο, τον ομογενή βουλευτή Ματθαίο Κωφίδη και άλλους επιφανείς Πόντιους, αποτέλεσαν την πνευματική ηγεσία του Πόντου η οποία αγωνίστηκε αφενός να προστατεύσει τους Έλληνες του Πόντου και αφετέρου σε συνεργασία με τον Βενιζέλο και τους ποντιακούς συλλόγους του εξωτερικού, να επιτύχουν την ανεξαρτησία ή αυτονομία του Πόντου. Η στάση του στο δικαστήριο αποτελεί μνημείο ηρωισμού και αυτοθυσίας, αφού γνωρίζοντας την ποινή που τον περίμενε είπε περήφανα στους Τούρκους δικαστές του την συγκλονιστική φράση: «Δεν επεδίωξα την ανεξαρτησία του Πόντου, αλλά την ένωση όλου του ελεύθερου Πόντου με την Ελλάδα».

Αυτός ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Καπετανίδης. Ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που μαρτύρησε υπερασπιζόμενος αυτά που πίστευε. Αυτόν τον δημοσιογράφο θα θέλαμε ως πρότυπο, αυτόν τιμάμε και θα τιμάμε για πάντα. Τον μαχητικό υπηρέτη της αλήθειας, τον φλογερό πατριώτη, τον υπέροχο Έλληνα.

Η ανακήρυξη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και της Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της 21ης Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης Νίκου Καπετανίδη είναι το πλαίσιο που σηματοδοτεί την ανάγκη και η σύγχρονη δημοσιογραφία στον τόπο μας να βρει επιτέλους σημεία αναφοράς.

Αποτελεί όμως και τιμή για τη Βέροια που είναι από τις λίγες πόλεις της χώρας που έχουν πλατεία και ανδριάντα με το όνομα του ήρωα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Πριν βρεθούμε σε αυτή την πλατεία, μπροστά σε αυτόν τον ανδριάντα υπήρχε η οδός Νικόλαου Καπετανίδη στο κέντρο της πόλης, που ένωνε τις δυο κεντρικές αρτηρίες της.

Όταν σε αυτό το δρόμο αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα Θεανώ Ζωγιοπούλου, για να τιμηθεί η ευεργέτιδα του Δήμου (εκεί βρίσκεται η δημοτική βιβλιοθήκη) ο Δήμος Βέροιας με Δήμαρχο τον Ανδρέα Βλαζάκη και σε συνεργασία με την πάντα δραστήρια Εύξεινο Λέσχη Βέροιας συμφώνησαν να κάνουν το… κάτι περισσότερο για τον Εθνομάρτυρα.

Αυτός ο χώρος και το μνημείο είναι ελάχιστο δείγμα τιμής και αναγνώρισης. Τον οφείλουμε στον Ανδρέα Βλαζάκη και στο Δημοτικό Συμβούλιο εκείνης της περιόδου, που σε κάθε περίπτωση εξέφραζε τη βούληση της βεροιώτικης κοινωνίας να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τον Ήρωα.

Τύχη αγαθή, στην ταπεινότητα μου, ενός δημοσιογράφου της ελληνικής επαρχίας να εισηγηθεί ως Αντιδήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο αυτή την απόφαση και αργότερα ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να διευθύνει την συζήτηση που αφορούσε στην κατασκευή της πλατείας και του ανδριάντα. Δήμαρχος ο μεθοδικός και εξαιρετικά αποτελεσματικός Γιάννης Χασιώτης. Όλα έγιναν όπως έπρεπε και αυτός ο χώρος πέρασε στην ιστορία. Θα ήταν φυσικά μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στον Γιάννη Μιχαηλίδη, Προέδρου της Ευξείνου Λέσχης, εκείνη την εποχή, που με την επιμονή του σφράγισε αυτό το αποτέλεσμα.

Εδώ λοιπόν σε αυτό τον χώρο η πόλη της Βέροιας, η Βεροιώτικη κοινωνία, τιμά τόσο την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στις 19 Μαίου, όσο και σήμερα και στο εξής τη μνήμη του Εθνομάρτυρα Καπετανίδη. Ο Οικουμενικός ήρωας Καπετανίδης είναι συμπολίτης μας, είναι και δικός μας. Η Βέροια, για άλλη μια φορά σε ένα ακόμη θέμα δίνει το παράδειγμα που ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι.

Η συνεργασία του Δήμου, υπό την ηγεσία του Κώστα Βοργιαζίδη, με την Εύξεινο Λέσχη για την διοργάνωση αυτού του διήμερου εκδηλώσεων τιμής για τον Νικόλαο Καπετανίδη αποτελεί άριστη πράξη που πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε. Γιατί τελικά αυτός εδώ ο χώρος αποτελεί πια ένα τοπόσημο για την πόλη μας. Ένα σημείο αναφοράς, ένα δείγμα εξωστρέφειας που πάντα κυριαρχούσε σε αυτό τον τόπο.

Η Βέροια τιμά τον ήρωα, αναγνωρίζει και σέβεται τις αξίες και με αυτές τις πράξεις των ανθρώπων της ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Τιμή και δόξα στον Νίκο Καπετανίδη. ΑΘΑΝΑΤΟΣ».

  • KAPETANIDHS.NIKOS.PLATEIA.BEROIA.24.9.2023.IMG 6663 2

Κατάθεση στεφάνων

KAPETANIDHS.NIKOS.BEROIAS.STEFANI.BORGIAZIDHS.KOSTAS.DHMARXOS.24.9.2023.IMG 6679

Στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Βουλής, βουλευτή Λάζαρο Τσαβδαρίδη, τον βουλευτή Βασίλη Κοτίδη, τον εκπρόσωπο της αντιπεριφέρειας Ημαθίας, τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ημαθίας, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Θωμά Μοσχόπουλο, τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Χαράλαμπο Καπουρτίδη και την εκπρόσωπο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

KAPETANIDHS.NIKOS.PLATEIA.BEROIA.24.9.2023.IMG 6640

Η τελετή εκδήλωσης μνήμης ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Βέροιας.

KAPETANIDHS.NIKOS.PLATEIA.BEROIA.24.9.2023.IMG 6663 4