Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης, σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στην μαρτυρική γη του Αρτσάχ και τα όσα τραγικά υπομένουν σήμερα οι Αρμένιοι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση είναη η ακολουθη:

Μικρά Ασία, Πόντος, Κύπρος, Αρτσάχ. Όχι στο νέο Αττίλα.

Ως αδερφά σωματεία και εκφράζοντας θέλουμε να πιστεύουμε τα συναισθήματα  του συνόλου Ελληνικού λαού, καταδικάζουμε με όλη την δύναμη της ψυχής μας τον βάρβαρο ξεριζωμό των αδελφών Αρμενίων από την μαρτυρική γη του Αρτσάχ.

Εμείς που, ως αναπόσπαστα κομμάτια του Ελληνισμού της Ανατολής, έχουμε βιώσει τον πόνο του βίαιου εκτοπισμού και της εθνοκάθαρσης και πάνω από  όλα της Γενοκτονίας από τους Τούρκους Οθωμανούς, Νεότουρκους, Κεμαλικούς, φέρνουμε στο νου μας σκηνές από τους διωγμούς, τις σφαγές κατά των προγόνων μας στην Σαμψούντα το 1919, στην Σμύρνη το 1922, στην Πόλη το 1955 και την Κερύνεια το 1974.

Οι συνειρμοί και οι ομοιότητες μας γεμίζουν με αισθήματα οδύνης, πικρίας αλλά και οργής.

Η βαρβαρότητα των Αζέρων στηρίχθηκε από το αδερφό έθνος τους Τούρκους, αποσιωπήθηκε από την πολιτισμένη Δύση που διακρίθηκε για την επιλεκτική της ευαισθησία στο ζήτημα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ενώ την καταδίκασε ομόθυμα δεν πράττει το ίδιο με τον “Αττίλα” στην Κύπρο και τον ξεριζωμό στο Αρτσάχ.

Οι Αρμένιοι βρέθηκαν μόνοι τους χωρίς την στήριξη ούτε της Δύσης ούτε των παλιών τους συμμάχων των Ρώσων.

Αυτό είναι μάθημα για όλον τον Ελληνισμό.

Στην κρίσιμη στιγμή θα είμαστε μόνοι μας και η ενότητα και ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδος Κύπρου είναι ιερή υποχρέωση.

Καλούμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, το σύνολο του Ελληνικού λαού και την ομογένεια να συμπαρασταθούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα στο δράμα του Αρμενικού λαού αλλά και να σταθούν ανάχωμα στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας και των δορυφόρων της.

Ελπίζουμε, τα τραγικά γεγονότα στην Αρμενία, να αποτελέσουν τουλάχιστον την αφορμή να αντιληφθούμε ό,τι, αν δεν αντιπαρατάξουμε την ισχύ των δικών μας δυνάμεων απέναντί στον νεοοθωμανισμό, καμία περιφερειακή συμμαχία, ζώνη επιρροής η ειλικρινής διάθεση για συμβιβασμό, θα κατευνάσει την Τουρκική βουλιμία.