Στην προσωπικότητα του Εθνομάρτυρα του Πόντου, εκδότη και δημοσιογράφου της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ» Νίκου Καπετανίδη, ο οποίος απαγχονίστηκε στην Αμάσεια από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, αλλά και γιατί η Βέροια τον έχει τιμήσει και τιμά την μνήμη του, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, στη διάρκεια του χαιρετισμού του στο Χώρο Τεχνών το βράδυ του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 2023.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας και την ευγενική υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βέροιας.

Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, ανέφερε.

Εκπρόσωπε του Μητροπολίτη, Πανοσιολογιότατε Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιε, Κύριε εκπρόσωπε της Βουλής Λάζαρε Τσαβδαρίδη . Αγαπητέ αντιπρόεδρε της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών και εκπρόσωπε της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης Γιάννη Βοϊτσίδη. Ελλογιμότατη αναπληρώτρια  καθηγήτρια κα Κωσταρέλλα Ιωάννα. Κύριε Κωνσταντίνε Καπετανίδη, απόγονε του ήρωα Νικόλαου Καπετανίδη. Έγκριτε δημοσιογράφε κύριε Νικόλα Βαφειάδη. Σας καλωσορίζω όλους στην πόλη μας.

Χαίρομαι που η Βέροια έχει την τιμή να φιλοξενεί αυτή τη σημαντική εκδήλωση για τον δημοσιογράφο και εκδότη Νικόλαο Καπετανίδη. Εμείς ως Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας, θεωρούμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μία τέτοια τιμητική εκδήλωση για μία προσωπικότητα που σημάδεψε την ιστορία του Πόντου.

Τον μάχιμο και ασυμβίβαστο άνθρωπο που με την πένα του τόλμησε να συγκρουστεί με τον τουρκικό εθνικισμό και να κρατήσει ζεστή, στις καρδιές των Ελλήνων, την αγάπη του για την πατρίδα.

Ο Νικόλαος Καπετανίδης ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος. Μάχιμος. Ένας δημοσιογράφος που άφησε εποχή στα δρώμενα του Πόντου, που πλήρωσε με τη ζωή του, την αγάπη του για την Ελλάδα.

Πάλεψε σε πολύ δύσκολους καιρούς μέσα από την εφημερίδα του και έβαλε το δικό του στίγμα στον Ποντιακό αγώνα. Πάλεψε μέχρι το τέλος, για τις απόψεις και τις ιδέες του, διαθέτοντας ένα λαμπρό μυαλό.

Ο Νίκος Καπετανίδης υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και εκδότης της ελληνικής εφημερίδας του Πόντου «Εποχή». Εκεί εκφράστηκε ανοιχτά, χωρίς να υποχωρήσει στιγμή. Για την τιμή της δημοκρατίας, την τιμή της ελευθεροτυπίας, κατά της λογοκρισίας και υπέρ της αλήθειας.

Μέσω των άρθρων του στην εφημερίδα δεν δίστασε να μιλήσει για τις βιαιότητες των Τούρκων κατά των Ελλήνων του Πόντου, με αποτέλεσμα να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του. Τις ημέρες αυτές τιμούμε την ημερομηνία απαγχονισμού του, ως Ημέρα Μνήμης, ύστερα από πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), τον Μάρτιο του 2022.

Ο Νικόλαος Καπετανίδης αποτελεί σύμβολο για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Αλλά και πρότυπο για κάθε δημοσιογράφο που υπηρετεί την ελευθεροτυπία και την αλήθεια. Μόλις 32 ετών κι όμως πρόλαβε να αποκαλύψει τις τουρκικές διώξεις και τα εγκλήματα σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, αποτελώντας μέλος της πνευματικής ηγεσίας του Πόντου, αγωνιζόμενος με στόχο την προστασία του ελληνικού στοιχείου.

Το 1921 συνελήφθη από μέλη του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ και απαγχονίστηκε στην Αμάσεια, μεταξύ διαπρεπών προσωπικοτήτων των Ποντίων που έχασαν με αυτόν τον τρόπο τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της πολιτικής μαζικής εξόντωσης του κινήματος των Νεότουρκων.

Φέτος συμπληρώνονται 103 χρόνια από τον απαγχονισμό του. Δρόμοι και πλατείες σε Θεσσαλονίκη, στην Καλαμαριά και στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στην Δραπετσώνα και εδώ, στην πόλη μας την Βέροια, τιμούν τον αγωνιστή του Πόντου.

Η ονομασία της Πλατείας Καπετανίδη με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης και η τοποθέτηση του ανδριάντα του το 2002, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για όσα προσέφερε ως Έλληνας του Πόντου μέσα από την ελεύθερη και ανεξάρτητη γραφή του.

Ο Νικόλαος Καπετανίδης κατάφερε να μεταφέρει και να μεταδώσει τα δημοκρατικά ιδεώδη. Να τιμήσει τον τόπο του σε πολύ σκληρές εποχές ως μία ηρωική και ακέραια προσωπικότητα, αναφωνώντας τη φράση «Ζήτω η Ελλάς» λίγο πριν την αγχόνη. Μία φράση, απέναντι στις απειλές που δεχόταν, λόγω των αποκαλύψεών του για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, απέναντι στις κτηνωδίες των Τούρκων.

Το φωτεινό παράδειγμά του μας ακολουθεί μέχρι σήμερα. Όχι μόνο για την ιστορία του, την πορεία του και τον θάνατό, αλλά και για το φωτεινό παράδειγμα ενός ανθρώπου της δημοσιογραφίας που αναζήτησε την αλήθεια χωρίς συμβιβασμούς.