Ο κόσμος του θεάτρου και της τέχνης που αγάπησε την Μαρία Ψαθά, την δραστήρια και δυναμική κόρη του δημοσιογράφου, λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά, τίμησε την μνήμη της δίνοντας το παρόν στο 40ήμερο μνημόσυνό της που έγινε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, εκεί όπου στο εξής θα αναπαύεται μαζί με τον αγαπημένο της πατέρα Δημήτρη Ψαθά και την Τραπεζούντια γιαγιά της Μαρία Χαραλαμπίδου - Ψαθά.

Η Μαρία Ψαθά υπήρξε ακούραστη διαδότρια του έργου του πατέρα της σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και εκδότρια των Απάντων του.

Νεώτεροι αλλά και παλιότεροι πρωταγωνιστές των έργων του Δημήτρη Ψαθά, θεατρικοί παραγωγοί, συγγραφείς αλλά και αγαπημένοι φίλοι έδωσαν το τελευταίο αντίο στην αεικίνητη αυτή γυναίκα που αφιέρωσε την ζωή της στην προώθηση του έργου του πατέρα της και συλληπήθηκαν την οικογένεια της.

PSATHA.KORES.LENA.LIZA.EGGONH.MARILH

Οι κόρες της Μαρίας Ψαθά Λένα (αριστερά) και Λίζα Νίτσου (δεξιά) και στη μέση η εγγονή της Μαρίλη στην οποία η Μαρία Ψαθά έδωσε το όνομά της

Τα παιδιά της Λένα Νίτσου (που συνεχίζει το έργο της μητέρας της ως εκδότρια των έργων του Δημήτρη Ψαθά), Λίζα Νίτσου και Οδυσσέα Καρτάλο, καθώς και τις εγγονές της Μαρίλη και Έλλη.

PSATHA.MARIA.HTHOPOIOI.MNHMOSYNO.17.9

Νταίζη Λεμπέση, Βάσια Παναγοπούλου, Πάνος Αμαραντίδης, Λένα Νίτσου, Πάνος Κατσαρίδης (παραγωγός του Παλλάς), Τάκης Ζαχαράτος και όρθια η Αθανασία Τσουμελέκα, Ολυμπιονίκης και ηθοποιος στην Γη του Πόντου του Ψαθά

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχωρίσαμε τον παραγωγό του θεάτρου «Παλλάς» Πάνο Κατσαρίδη (παραγωγό της μεγάλης επιτυχίας του Δημήτρη Ψαθά, «Μαντάμ Σουσού» με πρωταγωνίστρια την Δήμητρα Παπαδοπούλου), τον θεατρικό παραγωγό Θύμιο Τάγαρη, τους πρωταγωνιστές των έργων του Δημήτρη Ψαθά, Τάκη Ζαχαράτο, Βάσια Παναγοπούλου, Μαρία Ιωαννίδου, Άννα Φόνσου, Ελένη Φιλίνη, Θάνο Καληώρα, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, τον σκηνοθέτη της κωμωδίας του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη» στο Εθνικό θέατρο, Άρη Μπινιάρη, τον σκηνοθέτη Γιώργο Βάλαρη, την κόρη του παραγωγού αξέχαστων κωμωδιών του Δημήτρη Ψαθά, Γιώργου Λεμπέση, Νταίζη Λεμπέση, την Λόλα Νταιφά, τον αρθρογράφο - εκδότη Σάββα Καλεντερίδη, την συγγραφέα Χριστίνα Χαφουσίδου, την Πρόεδρο του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού Έφη Μαυροπούλου.

PSATHA.MARIA.HTHOPOIOI.MNHMOSYNO.1.17.9

Οι ηθοποιοί των έργων του Ψαθά, Μαρία Ιωαννίδου, Ελένη Φιλίνη, η κόρη της Μ. Ψαθά Λένα Νίτσου, ο Πάνος Ρωμανίδης και Σταύρος Νικολαίδης

Τον συγγραφέα Πάνο Αμαραντίδη, την Ολυμπιονίκη και ηθοποιό Αθανασία Τσουμελέκα (που έπαιξε φέτος στο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου» στην Θεσσαλονίκη), τον Πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα, τον επιχειρηματία Αντώνη Βουράκη που έπαιξε (ως ερασιτέχνης στην Χαρτοπαίχτρα του Δ. Ψαθά με την ομάδα αποφοίτων του Κολλεγίου Αθηνών).

PSATHA.NITSOY.LENA.MPIRMPILAS.KARAKATSANH.17.9.2023

Ο Σπύρος Μπιμπίλας με την κόρη της Μαρίας Ψαθά Λένα Νίτσου και την συγγραφέα Ρούλα Καρακατσάνη, σύζυγο του αξέχαστου πρωταγωνιστή των έργων του Ψαθά Θύμιου Καρακατσάνη

Tην κινηματογραφική παραγωγό Ιωάννα Παναγιωτίδου, τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης» Ηλία Ιορδανίδη και τον λαογράφο Ιωακείμ Καρεπίδη που τίμησαν το έργο του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου» και πάρα πολλούς άλλους φίλους και συνεργάτες.

Η ζωή και το έργο της Μαρίας Ψαθά

Η Μαρία Ψαθά αγαπημένη μητέρα του Οδυσσέα, της Λένας και της Λίζας και γιαγιά της Μαρίλης και της Έλλης φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ανήσυχο πνεύμα της την ώθησε από τα νεανικά της χρόνια στην δημοσιογραφία με άρθρα της στον «Ταχυδρόμο» και στο «Βήμα» και μετά την γέννηση των τριών παιδιών της στον εμπορικό τομέα όπου διέπρεψε ως διευθύντρια πωλήσεων πετρελαίου στον Όμιλο Γιάννη Λάτση.

Μετά τον θάνατο του αγαπημένου της πατέρα Δημήτρη Ψαθά αφιερώθηκε στην διάδοση του έργου του και διοργάνωσε εκατοντάδες αφιερωματικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και βραδιές στις οποίες τίμησε την τίμησε τους σπουδαίους πρωταγωνιστές των έργων του Ντίνο Ηλιόπουλο, Γιάννη Γκιωνάκη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θύμιο Καρακατσάνη, Άννα Παναγιωτοπούλου με τα Αναμνηστικά Μετάλλια Ψαθά που τα προσέφερε στην μνήμη του.

Η Μαρία Ψαθά συνεργάστηκε με πολλούς θεατρικούς παραγωγούς και σκηνοθέτες για την παρουσίαση των διαχρονικών του έργων του πατέρα της όπως χαρακτηριστικά πιο πρόσφατα για την θρυλική «Μαντάμ Σουσού» που ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 2018 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με πρωταγωνίστρια την Δήμητρα Παπαδοπούλου, με το «Ξύπνα Βασίλη» που παίχτηκε στο «Εθνικό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Γάλλο και την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και με το «Ζητείται Ψεύτης» που ανέβηκε το 2019 στο θέατρο «Παλλάς» σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παρτσαλάκη κ.ά.

Τελευταία ανέβηκε στη θεατρική σκηνή στη Θεσσαλονίκη, το επικό ιστορικό - αυτοβιογραφικό χρονικό του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου».

Μαζί με την κόρη της Λένα Νίτσου ίδρυσαν τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά» από τον οποίο κυκλοφόρησαν τα Άπαντα του Δημήτρη Ψαθά ανάμεσά τους τα αγαπημένα του βιβλία «Μαντάμ Σουσού», «Η Θέμις έχει Κέφια», «Η Θέμις έχει Νεύρα», «Ζητείται Ψεύτης», «Ξύπνα Βασίλη», «Φον Δημητράκης», «Φωνάζει ο κλέφτης, και οι συλλογές χρονογραφημάτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένες σε βιβλίο μετά τον θάνατο του Δημήτρη Ψαθά με τους τίτλους «Στο καρφί και στο πέταλο», «Στου κουφού την πόρτα» και «Το εύθυμο καρνέ» καθώς και το επικό ιστορικό - αυτοβιογραφικό χρονικό του Δημήτρη Ψαθά «Γη του Πόντου».