Μία μοναδική μουσική εκδήλωση με τον γενικό τίτλο «Πατρίδας Αροθυμία» - Μνήμες Πόντου, «Μαυροθάλασσα κυρά μου», η συμβολή των γυναικών στην ποντιακή μουσική, η οποία είναι αφιερωμένη στα τιμώμενα πρόσωπα, Νικολαΐδου Ευλαμπία, Παπαδοπούλου Γιώτα, Νικολαΐδου Σοφία, πραγματοποιείται την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 20:30. Στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας Βρύσης «Τάσος Πεζιρκιανίδης».

Η καλλιτεχνική εκδήλωση, κυρίως μουσική (διανθισμένη κι από άλλες καλλιτεχνικές δράσεις), πλαισιωμένη με κείμενα ιστορικής αναδρομής, αλλά και λογοτεχνικού περιεχομένου, έχει ως βασικό στόχο την ανάδειξη της Ποντιακής μουσικής από την οπτική γωνία της γυναίκας.

Ο βασικός κορμός αποτελείται από μουσικά ταξίδια και τραγούδια των οποίων ερμηνεύτριες θα είναι μόνο γυναίκες τραγουδίστριες και οργανοπαίκτριες του Ποντιακού πενταγράμμου, σε συνδυασμό με ποιήματα ή κείμενα που έγραψαν γυναίκες ποιήτριες ποντιακής καταγωγής αναφερόμενες σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να «φωτίσει» τον υποβαθμισμένο ρόλο της γυναίκας στον Πόντο αλλά και την κοινωνική εξέλιξη και την καλλιτεχνική προσφορά της στον Ελλαδικό χώρο. Για τον λόγο αυτό θα βραβευτούν ερμηνεύτριες παλαιότερων γενεών που πρωτοστάτησαν σε δυσμενείς για τις γυναίκες εποχές.

Τιμώμενα Πρόσωπα: Νικολαΐδου Ευλαμπία, Παπαδοπούλου Γιώτα, Νικολαΐδου Σοφία

Τραγούδι:

Καραγιαννίδου Αντωνία. Κεμανετζίδου Χριστίνα. Μουρατίδου Έλσα. Νικολαΐδου Πέλλα. Παμπουκίδου Αγγελική. Τσακιρίδου Νατάσα. Χατζηκαμάνου Μελίνα.

Μουσική:

Τσοπουζίδου Πελαγία – λύρα. Γκότση Ελένη – λύρα. Χινιτίδου Σοφία – νταούλι.

Δρώμενα:

Θεατρική Ομάδα “Μελωδία”.

Χορός:

Ακρίτες Του Πόντου Σταυρούπολης. Ένωση Ποντίων Πολίχνης.

Βασικοί συντελεστές:

Θοδωρής Κοτίδης (Καλλιτεχνική Επιμέλεια).

Αγγελική Παμπουκίδου (Κείμενα, Αφήγηση).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Πολιτισμού,Τηλ: 2313302937, 938, 835

www.pavlosmelas.gr, e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.