Τους άξονες και το λεπτομερές πρόγραμμα που θα κινηθεί το πρόγραμμα της 17ης Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, έδωσε στη δημοσιότητα η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας, και αφορούν την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, για το ποντιακό θέατρο, αλλά και τους ομιλητές που θα πλαισιώσουν την τριήμερη δραστηριότητα της νεολαίας.

Η 17η Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 και θα γίνει στη Δημοτική Κατασκήνωση “Παιδική Εξοχή Σταυρού Κατασκήνωση” και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλβης.

Αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Γιώργος Χατζηκυριακίδης και η γενική γραμματέας Ανθούλα Παλασίδου.

Τη φετινή χρονιά το πρόγραμμα της Συνάντησης θα κινηθεί πάνω σε τρεις άξονες. Ο πρώτος θα κινηθεί γύρω από θέματα που αφορούν την Ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Πιο συγκεκριμένα, ένεκεν της συμπλήρωσης των 100 Χρόνων από την Υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία σηματοδοτεί τη λήξη της παρουσίας του Ελληνισμού στη περιοχή της Μικράς Ασίας μετά από 3000 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί εισήγηση για το θέμα αυτό από τον Νικόλαο Παυλίδη, προπτυχιακό φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και διαχειριστή του καναλιού «Πρακτική Σκέψη». Επιπλέον, θα παρουσιαστούν η αναγκαιότητα και οι τρόποι προώθησης των Ιστορικών Θεμάτων μέσω του διαδικτύου και των Social Media.

POE.NEOLAIA.17.SYNDIASKEPSI.PROGRAMMA.9.2023

Ο δεύτερος και κύριος άξονας πάνω στον οποίο θα επικεντρωθεί το πρόγραμμα της Συνάντησης είναι το Ποντιακό Θέατρο. Αρχικά θα γίνει εισήγηση ως προς το τί είναι το ποντιακό θέατρο, ποια είναι η ιστορία του και θα παρουσιαστούν οι προσπάθειες που γίνονται μέχρι και σήμερα για τη διατήρησή του, από το Συντονιστή της Επιτροπής Ποντιακού Θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αθανάσιο Λαβασά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν Θεατρικά Workshops από τους Φίλιππο Τσαουσέλη, Ηθοποιό, Σκηνοθέτη και απόφοιτο της Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε. και Δημοσθένη Τριανταφυλλίδη, Συγγραφέα, Σκηνοθέτη, οι οποίοι είναι και μέλη της Επιτροπής.

Τέλος, με αφορμή τις συντονισμένες αιμοδοσίες που λαμβάνουν χώρα ανά την Ελλάδα, από τον μήνα Μάιο, με σύνθημα «Δίνω αίμα για το αίμα που χάθηκε», οι οποίες είναι αφιερωμένες στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα γίνει ενημέρωση για την ανθρωπιστική αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας καθώς και σε πρακτικές οδηγίες και συμβουλές γύρω από τη διαδικασία της αιμοδοσίας.

Επίσης κατά τη διάρκεια της Συνάντησης θα πραγματοποιούνται παράλληλες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια, μαγειρική, κοκ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Σύνδεσμοι Ποντιακών Σωματείων (Σ.Πο.Σ.) κάθε περιφέρειας μπορούν να συμμετέχουν στην συνάντηση με νέους/ες 16-30 ετών. Το κόστος της μεταφοράς των νέων που θα συμμετέχουν στην συνάντηση επιβαρύνει τους συμμετέχοντες.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους μαξιλάρι, σεντόνι, σκέπασμα και την ταυτότητά τους.

Τα στοιχεία των συμμετεχόντων που θα πρέπει να προσκομίσει κάθε σωματείο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στον υπεύθυνο της περιφέρειάς του είναι: Όνομα, Επώνυμο, Τηλέφωνο, Email, Ημερομηνία Γέννησης, Φωτοτυπία Ταυτότητας, Υπογεγραμμένη Υπεύθυνη Δήλωση για τις ηλικίες 16 & 17 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες / δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να απευθυνθείτε, ανάλογα με το Σ.Πο.Σ. στο οποίο υπάγεται το Σωματείο, στα εξής τηλέφωνα και e-mail:

Σ.Πο.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης: Υπεύθυνη: Μελίνα Αμανατίδου. Τηλ. Επικοινωνίας: 6982034049. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων: Υπεύθυνη: Ιωάννα Σωτηριάδου. Τηλ. Επικοινωνίας: 6934859620. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σ.Πο.Σ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: Υπεύθυνη: Στέλλα Χατζημιχαηλίδου. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας: Υπεύθυνος: Χαράλαμπος Τερζόπουλος. Τηλ. Επικοινωνίας: 6983750895. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σ.Πο.Σ. Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου: Υπεύθυνος: Ευστάθιος Λαζαρίδης. Τηλ. Επικοινωνίας: 6975637771. E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.