Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης, τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, ο Απόστολος Αποστολίδης, ο οποίος διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου επί αρκετά χρόνια σε διαφορετικές θητείες διοικητικών συμβουλίων.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Η Ε.Π.Μ. τιμά το μέλος της Απόστολο Αποστολίδη», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, 1990-1994 και 1998-2010.

EPM.APOSTOLIDHS.APOSTOLOS.TIMH.28.5.20232

Ο Απόστολος Ν. Αποστολίδης γεννήθηκε το 1936 στον Καύκασο της τέως Σοβιετικής Ένωσης. Γονείς του ο Νικόλαος Αποστολίδης (Νοβάρια Γκάγκρα από Δυτικό Πόντο) και η Θεοπίστη Ιωσηφίδου (Εσεντουκί από Χάρσερα Πόντου). Το 1939 ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του. Σπούδασε οικονομικά στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών), πήρε δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Industrial College of the Armed Forces U.S.A. και δίπλωμα της Σχολής Εθνικής Αμύνης (Σ.ΕΘ.Α.). Από το 1959 έως το 1991 διετέλεσε μόνιμος πολιτικός υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, στις Διευθύνσεις Εξωτερικών Σχέσεων, Δημοσίων Σχέσεων και Εθιμοτυπίας, προγραμμάτων εξοπλισμού με νέες μονάδες και στα τμήματα υποδομής του NATO. Το 1991 και έως το 1997 ήταν αποσπασμένος από το ΣΕΘΑ στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Αποδήμων και Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλήνων (Ε.Ι.Υ.Α.Α.Π.Ο.Ε.) και συγκεκριμένα υπήρξε σύμβουλος των προέδρων τού ως άνω Ιδρύματος.

Με τη σύζυγό του Φλώρα απέκτησαν δύο κόρες, την Θεοπίστη και την Μαρία και ευτύχησε να χαρεί δύο εγγόνια.

Ο Απόστολος Ν. Αποστολίδης είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών από το έτος 1985 και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Π.Μ. τα έτη 1990-1994 και 1998-2010.

XARITIDOY.GEORGIA

Η Γεωργία Χαριτίδου

Η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών δ.φ. Γεωργία Χαριτίδου, που συντόνισε την εκδήλωση, τόνισε τη σημασία της τιμής και της εν γένει αναγνώρισης της προσφοράς, τα οποία λειτουργούν ως οδηγός για τη συνέχεια της ενασχόλησης με τα θέματα που αφορούν τον ελληνισμό του Πόντου. Επεσήμανε πως η συνέχεια αυτή αποτελεί και τον ύψιστο φόρο τιμής προς τους αδικοχαμένους προγόνους μας και εξασφαλίζεται επίσης και με τη μουσική, το τραγούδι και την ποντιακή διάλεκτο, στοιχεία που συνυπάρχουν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης κρατώντας ζωντανά τη μνήμη.

Έτσι, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και παραδοσιακών μελωδιών από τη χορωδία του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» (υπεύθυνος Σωτήριος Γάλλος), πραγματοποιήθηκε η έναρξη της εκδήλωσης δημιουργώντας εγκάρδια συναισθήματα.

Ο Πρόεδρος της Ε.Π.Μ. Χρήστος Γαλανίδης καλωσόρισε στη συνέχεια το εκλεκτό ακροατήριο τονίζοντας τη σημασία που έχει να τιμούμε και να σεβόμαστε την προσφορά των μελών μας. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ε.Π.Μ. το 1927, στα ιδρυτικά της μέλη και ανέγνωσε την πρώτη πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου (26-5-1927), στο οποίο καταγράφονται οι σκοποί της σύστασής της.

GALANIDOY.MPALFOYSIA.ELSA

Η Έλσα Γαλανίδου - Μπαλφούσια

Για τη ζωή και το έργο του Απόστολου Αποστολίδη μίλησε η Έλσα Γαλανίδου - Μπαλφούσα, φιλόλογος - λαογράφος, Έφορος της Βιβλιοθήκης της Ε.Π.Μ., ενώ η ομιλία εμπλουτίστηκε με παράλληλη σχετική προβολή. Εκτός από τη συμμετοχή του τιμώμενου στην Ε.Π.Μ. ως μέλος του Δ.Σ., τονίστηκε η δράση του και σε άλλους ποντιακούς συλλόγους (Πρόεδρος της Παμποντιακής Ένωσης, Αντιπρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών, Γεν. Γραμματέας του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού, Ταμίας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού), καθώς και σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς φορείς.

GALANIDHS.XRHSTOS.APOSTOLIDHS.APOSTOLOS.28.5.2023.jpg

Ο Χρήστος Γαλανίδης και Απόστολος Αποστολίδης στο βήμα

Ακολούθησε η βράβευση του τιμώμενου από τον Πρόεδρο της Ε.Π.Μ. Χρήστο Γαλανίδη. Κατά την απονομή αποδόθηκαν στον κ. Απόστολο Αποστολίδη:

1.Τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή και την προσφορά σου σε θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό.

2.Αντίγραφο Πατριαρχικού σιγιλίου από τη συλλογή του Μουσείου μας. Επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νεοφύτου προς τους δημογέροντες, εφόρους, επιτρόπους και λοιπούς χριστιανούς Αργυρουπόλεως (Κωνσταντινούπολη 1893).

Ο Απόστολος Αποστολίδης, βαθιά συγκινημένος, ευχαρίστησε την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών για τη διάκριση στο πρόσωπό του και την αναγνώριση της προσφοράς του, καθώς και όσους παρευρίσκονταν στη φιλόξενη αίθουσα και τον τίμησαν με την παρουσία τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δρώμενο από το παιδικό θεατρικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» (υπεύθυνη Άννα Παπαδοπούλου) και παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου από τη χορωδία του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» (υπεύθυνος Σωτήριος Γάλλος). Το κοινό κατενθουσιασμένο χειροκρότησε την αξιόλογη προσπάθεια των μελών του αδελφού σωματείου για τις μοναδικές στιγμές που μας χάρισαν.

Την εκδήλωση έκλεισε η χορωδία και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί», τον πρόεδρο του συλλόγου Θεόφιλο Καστανίδη, τα μέλη της χορωδίας, τον υπεύθυνο Σωτήρη Γάλλο, τα παιδιά του θεατρικού τμήματος και την υπεύθυνη Άννα Παπαδοπούλου, που εργάζονται ανιδιοτελώς για την προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης του ποντιακού ελληνισμού.

Στα παιδιά που συμμετείχαν στο θεατρικό δρώμενο και στα μέλη της χορωδίας προσφέρθηκαν βιβλία των εκδόσεων της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών ως αντίδωρο για την επάξια συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Τέλος, προσφέρθηκε κέρασμα στο χώρο του ισογείου, όπου μέλη και φίλοι της Ε.Π.Μ. είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να συγχαρούν τον τιμώμενο Απόστολο Αποστολίδη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί» ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού από τη Γενική Γραμματέα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών δ.φ. Γεωργία Χαριτίδου και την Ταμία Βαρβάρα Σαλαπασίδου.

Η εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Π.Μ. www.epm.gr και στη σελίδα της στο facebook.