Με το γράμμα «G» που συμβολίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, φωταγωγήθηκε από τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Μαΐου 2023, το δημαρχείο της Καλαμαριάς, ενώ οι σημαίες του κυματίζουν μεσίστιες, ανήμερα της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης και τιμής για τους 353.000 νεκρούς θύματα της γενοκτονικής πολιτικής των Οθωμανών, των Νεοτούρκων και των Κεμαλικών.

KALAMARIA.GENOKTONIA.DHMARXEIO.19.5.2023

Το πρωί της Παρασκευής 19 Μαΐου 2023, τελέστηκε Δοξολογία στη Μητρόπολη της Καλαμαριάς, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, κ.κ. Ιουστίνου κι αμέσως μετά επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Η προσφυγομάνα Καλαμαριά δεν ξεχνά. Πονά και μάχεται για τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Η λύρα θα ηχεί για πάντα κι εμείς μαζί με τον νοσταλγικό της ήχο, θα κρατάμε άσβεστη την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας μέχρι να μετατραπεί σε Ημέρα Δικαίωσης”, ήταν το μήνυμα του Δημάρχου Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη.

KALAMARIA.GENOKTONIA.19.5 1

Συγκλονιστικό ήταν το δρώμενο που έγινε, μπροστά από το Μνημείο των νεομαρτύρων του Πόντου, από μέλη τη Αδελφότητα Κρωμναίων. «Ο όρκος των ανταρτών», αλλά και η Σέρρα, ο χορός των μαχαιριών, καθήλωσαν όλους όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης.

KALAMARIA.GENOKTONIA.19.5 2

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ το παρόν έδωσαν η Γενική Γραμματέας του Δήμου Καλαμαριάς, Ελένη Φύκα, υποψήφιοι βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την τέως ΕΣΣΔ, καθώς και εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων της Καλαμαριάς.