Απόλυτη επιβεβαίωση των θέσεων της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) από την κυβέρνηση σχετικά με τις επιχορηγήσεις που δικαιούνται τα σωματεία της δύναμης της, από τη διαχείριση της ανταλλάξιμης περιουσίας.

Απομένει όμως, η υλοποίηση στην πράξη των υποχρεώσεων του υπουργείου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η ΟΠΣΕ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου, για νομοσχέδιο τακτοποίησης καταπατημένων ακινήτων, που ανήκουν στα «ανταλλάξιμα», έστειλε επιστολή προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με κοινοποίηση στους προέδρους όλων των κομμάτων στη βουλή.

Με την επιστολή της η ΟΠΣΕ, ζητά να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, διάταξη περί επιχορήγησης των σωματείων της δύναμης της από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν με την παραπάνω τακτοποίηση.

Αυτό, καθώς μετά την κατάργηση του ΤΑΠΑΠ το 1998, παραμένει σε ισχύ ο νόμος για επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων απογόνων των προσφύγων του 1922, από τα έσοδα διαχείρισης των ανταλλαξίμων ακινήτων.

Να σημειωθεί ότι οι επιχορηγήσεις αυτές έχουν διακοπεί λίγα χρόνια μετά την κατάργηση του ΤΑΠΑΠ, χωρίς οι εκάστοτε κυβερνήσεις να δίνουν εξηγήσεις για το λόγο της μη εκτέλεσης της υποχρέωσης.

Με αφορμή την επιστολή της ΟΠΣΕ, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κος Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, κατέθεσε αναφορά και ερώτηση στη βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Το υπουργείο Οικονομικών με επιστολή που υπογράφει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, απάντησε στον βουλευτή στις 17 Ιουνίου.

Στην επιστολή αυτή αναφέρεται: «Τα έσοδα από την διαχείριση και ρευστοποίηση της Ανταλλάξιμης Περιουσίας, καθώς και τα τυχόν λοιπά έσοδα, κατά τις διατάξεις του β΄ εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν.δ. 3713/1957 (Α’ 116), μετά την κατάργηση του Ταμείου Ανταλλαξίμου Περιουσίας και Αποκαταστάσεως Προσφύγων (Ταμείο Α.Π.Α.Π) με το π.δ. 137/1998, εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδίου π.δ., υπέρ του Κρατικού Προϋπολογισμού και κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό. Οι κάθε φύσεως δαπάνες που προκύπτουν, όπως επιχορηγήσεις Προσφυγικών Σωματείων κ.τ.λ., βαρύνουν τον προϋπολογισμό εξόδων του Υπουργείου Οικονομικών».

Ο υπουργός, λοιπόν, επιβεβαιώνει την ΟΠΣΕ ότι:

1.Τα συγκεκριμένα έσοδα κατατίθενται σε «ειδικό λογαριασμό».

2.Οι επιχορηγήσεις των σωματείων μας βαρύνουν το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τα παραπάνω και την αναγνώριση από την κυβέρνηση για τη δίκαιη απαίτηση της ΟΠΣΕ, πρέπει να περιληφθεί στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο η διάταξη που προαναφέρθηκε και το υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει γενικότερα την υλοποίηση της υποχρέωσης του για χρηματοδότηση των συλλόγων μας.

Η ΟΠΣΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα και να ενημερώνει τα σωματεία της δύναμης της για όλες τις εξελίξεις.