Έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος του πολιτισμού, ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και δάσκαλος του ποντιακού θεάτρου, ο Γιώργος Σαλπιγγίδης, ο οποίος στην διάρκεια της ζωής του, υπηρέτησε τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, συνεργαζόμενος με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών (ΚΟΠΑ) και τον Σύλλογο Ποντίων “Αργοναύται – Κομνηνοί” στην Καλλιθέα Αττικής.

Η κηδεία του Γιώργου Σαλπιγγίδη, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, στις 12 το μεσημέρι στο κοιμητήριο της Καλλιθέας στην Αττική.

Ο Σύλλογος Ποντίων “Αργοναύται – Κομνηνοί”

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων “Αργοναύται – Κομνηνοί” μόλις πληροφορήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, την απώλεια του Γιώργου Σαλπιγγίδη, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Ο Γιώργος Σαλπιγγίδης, από σήμερα ανήκει στην αιωνιότητα.

Άνθρωπος με εντιμότητα, εργατικότητα, φιλομάθεια, πατριωτισμό και βαθιά αισθήματα φιλίας, συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στη διάσωση και διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, ως υπεύθυνος της Λέσχης Ανάγνωσης του Συλλόγου Ποντίων “Αργοναύται – Κομνηνοί”. Άνθρωπος του πολιτισμού υπηρέτησε με επάρκεια την τέχνη του ηθοποιού και του σκηνοθέτη, τιμώντας και συμπληρώνοντας τις τάξεις του συλλόγου, όπου του ζητήθηκε.

Ο Σύλλογος Ποντίων “Αργοναύται – Κομνηνοί”, ο τελευταίος σταθμός της ανιδιοτελούς πορείας του, θα τον μνημονεύει πάντα και θα τον έχει ως πρότυπο για τις επόμενες γενιές. Μια βαθιά υπόκλιση και το ύστατο χαίρε σε έναν πραγματικό φίλο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει και ας έχει καλόν Παράδεισο!”.

Ο ΚΟΠΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, στην οποία αναφέρεται: “Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών με θλίψη αποχαιρετά τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και δάσκαλο Γιώργο Σαλπιγγίδη.

Για πάνω από 30 χρόνια υπήρξε σκηνοθέτης του Κ.Ο.Π.Α. ανεβάζοντας με ανιδιοτέλεια σπουδαία θεατρικά έργα συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση της Ποντιακής διαλέκτου.

Θεατροποίησε έργα Ποντίων ποιητών και λογοτεχνών αλλά και έργα ξένων συγγραφέων όπως του Σαίξπηρ και άλλων. Μέσα από την δουλειά του έδινε τον δικό του αγώνα για την διατήρηση της γλώσσας μας. Ήταν ένας πολύ καλός γνώστης της αρχαίας τραγωδίας και με έναν ιδιαίτερο τρόπο προσπαθούσε να μεταδώσει τις γνώσεις του στις νέες γενιές.

Από τα κορυφαία έργα που σκηνοθέτησε ήταν: «Ο Λαζάραγας», «Το Ξερίζωμαν», «Η Σαχταρίτσα» και πολλά άλλα.

Πιστός στις ηθικές του αρχές που τον διέκριναν τόσο στην ζωή του όσο και στην δουλειά του, ο Γιώργος Σαλπιγγίδης αφήνει πίσω του πλούσια σκηνοθετική δράση, σενάρια και θεατρικά έργα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Ο.Π.Α εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του καθώς και στην διοίκηση του συλλόγου Αργοναύται – Κομνηνοί» στον οποίο είχε ενεργό σκηνοθετική δράση τα τελευταία χρόνια”.