Επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 336.000 ευρώ και παροχή αιγίδας, ανακοινώνει σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε 63 δράσεις που αφορούν στον χώρο του Βιβλίου, των Γραμμάτων και της Φιλαναγνωσίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πολιτιστικές Επιχορηγήσεις».

Ανάμεσα στους επιχορηγούμενους φορείς, υπάρχουν και προσφυγικά σωματεία και όχι μόνον, που θα υλοποιήσουν δράσεις για τον προσφυγικό και ποντιακό ελληνισμό.

Στην Διεύθυνση Γραμμάτων και Τεχνών κατατέθηκαν μέσω της διαδικασίας του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, κατόπιν της σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος του ΥΠΠΟΑ, της 31ης Ιανουαρίου 2022, αιτήματα από 84 φορείς. Πενήντα δύο εξ αυτών των φορέων αιτήθηκαν και την χορήγηση αιγίδας.

Ως προς την αξιολόγηση των αιτημάτων για την παροχή επιχορήγησης ή/και αιγίδας κατά περίπτωση, η επιτροπή έλαβε υπόψη της τη συνάφεια και την εμβέλεια των δράσεων σε σχέση με τους σκοπούς της προκήρυξης, καθώς και παραμέτρους όπως τη γεωγραφική κατανομή δράσεων, την ικανότητα του φορέα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εγγραφής του μητρώου και την αναπτυξιακή προοπτική του.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους:

1.Μάριο Κωστάκη, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ.

2.Αθανασία Παπαθανασίου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Γραμμάτων και Τεχνών του ΥΠΠΟΑ.

3.Ελισσάβετ Ελένη (Έλση) Δημουλά, Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

4.Αθανάσιο Βασιλείου, Συγγραφέα, Μεταφραστή, Κριτικό, Επιμελητή εκδόσεων.

5.Βασίλειο Γκουρογιάννη, Συγγραφέα, Νομικό, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων.

Η αρμόδια επιτροπή, εξέτασε τις  84 προτάσεις για επιχορήγηση ή / και αιγίδα οι οποίες υπεβλήθησαν εμπρόθεσμα και ηλεκτρονικά στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων από εγγεγραμμένους σε αυτό Φορείς.

18.Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Ψηφιοποίηση και ανάδειξη του αρχείου του Ανανία Νικολαΐδη. 3.000 Ευρώ. Πτολεμαΐδα, νομός Κοζάνης.

46.Φάρος Ποντίων. Λογοτεχνικές Διαδρομές και μνημονιακοί τόποι Ποντίων στη Θεσσαλονίκη. 3.00 Ευρώ. Θεσσαλονίκη. Νομός Θεσσαλονίκης.

47.ΙΔΕΟΠΝΟΝ. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Μνήμη Μικράς Ασίας στον Λόγο και στην Τέχνη. 3.000 Ευρώ. Αθήνα. Νομός Αττικής.

59.Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτης «ΣΚΟΥΦΑΣ». «Από την Καταστροφή στην Αναγέννηση: 100 χρόνια από το 1922». 5.000 Ευρώ. Άρτα. Νομός Άρτας.

Πηγή: https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=4249