ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ

Την ανάδειξη των Απολυμαντηρίων Καλαμαριάς ως τόπο προσκυνήματος υπέδειξε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, πρότεινε να γίνει στο χώρο ένα μεγαλοπρεπές μνημείο - αναπαράστασης των γεγονότων της εποχής, όπου θα θυμίζει ότι από εκεί πέρασαν χιλιάδες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και πολλοί άφησαν την τελευταία του πνοή.

KALAMARIA.APOLYMANTHRIA.30.5.2022.IMG 2324 1

Την επισήμανση αυτή, για το χρέος της ελληνικής πολιτείας τόνισαν τόσο ο Πατριάρχης του Γένους κ. κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης και της επιμνημόσυνης δέησης, υπέρ απαναπαύσεως των ψυχών των χιλιάδων προσφύγων που πέρασαν από τα Απολυμαντήρια και όσων πέθαναν σε αυτόν τον χώρο, η οποία έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Μαΐου στην παραλία της Αρετσούς.

KALAMARIA.APOLYMANTHRIA.30.5.2022.IMG 2324 3

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία επισήμων, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, υπουργών, βουλευτών, δημάρχων, τοπικής αυτοδιοίκησης, προσφυγικών σωματείων και πολιτών.

KALAMARIA.APOLYMANTHRIA.30.5.2022.IMG 2324 5

Στη συνέχεια έριξε ένα δάφνινο στεφφάνι στη θάλασσα, με τους παρατεταμένους ήχους βαρκάρηδων της Αρετσούς, της Νέας Κρήνης και της Καλαμαριάς, στο οποίο έγραφε «Αιωνία υμών η μνήμη. Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης

KALAMARIA.APOLYMANTHRIA.30.5.2022.IMG 2324 6

Όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσκυνούμε όλοι μαζί εδώ στα Απολυμαντήρια, έναν τόπο προσκυνηματικό, τόπο εθνικού, κοινωνικού ενδιαφέροντος και όχι περιήγησης, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί ο χώρος.

Να επισημάνουμε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν ο πρώτος ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανάδειξη των Απολυμαντηρίων Καλαμαριάς, ως Τόπο Ιστορικής Μνήμης.

Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρθολομαίος: Πόσος πόνος, πόση θλίψη, πόσα δάκρυα και πόση ταπείνωση υπέστησαν τα αδέλφια μας εξερχόμενοι, ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους. Ήταν σε έναν τόπο που δυστυχώς δεν διέθετε τις αναγκαίες υποδοχμές για την περίθλαλψή τους. Αυτός ο τόπος δεν διάθετε ούτε επαρκή κατανόηση, ούτε αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες που έφτασαν κυνηγημένοι και ταλαιπωρημένοι. Αυτό εξάλλου ήταν το παράπονό τους. Η ιστορική καταγραφή είναι πικρά. Από το 1916 έως το 1924, 355.000 αδέλφια μας, από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τον Πόντο, την Βιθυνία και τον Καύκασο φιλοξενήθηκαν εδώ για λίγο και για 22.000 ανθρώπους τα όνειρα και οι ελπίδες τους έλαβαν τέλος, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, μέσα σε αυτοσχέδιους τάφους όπου αναπαύθηκαν, καθώς δεν άντεξαν υπό το βάρος των κακουχιών. Είθε ο Θεός να αναπαύσει τας ψυχάς τους.

Επισήμανε όμως ότι οι πρόσφυγες που επέζησαν κατάφεραν με το πείσμα τους να έχουν αξιοπρεπή βίο και τους έκανε να αντέξουν εδώ στη νέα τους πατρίδα, όπου ρίζωσαν και πρόκοψαν.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υποδέχθηκε στο χώρο των Απολυμαντηρίων ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, και στην ομιλία του έκανε μία αναδρομή για τους χιλιάδες προσφυγες που ήρθαν στο χώρο.

KALAMARIA.APOLYMANTHRIA.30.5.2022.IMG 2324 4

Όπως είπε ο κ. Ιουστίνος, αυτός ο τόπος είναι ιερός και του αξίζει να αντιμετωπιστεί ανάλογα. Να αναδειχθεί και να δημιουργηθεί ένα μνημείο, ανάλογο της ιστορίας που θα θυμίζει σε όλους τα γεγονότα που βίωσαν οι χιλιάδες πρόσφυγες. Δεν αρκεί ένας τύμβος, ούτε μια μαρμάρινη πλάκα. Δεν αρμόζει αυτό σε τούτο τον τόπο. Του αξίζει κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε για τους Εβραίους του Άουσβιτς, μια αναπαράσταση των γεγονότων της εποχής, γιατί οι Έλληνες και τα νέα παιδιά οφείλουν να διδαχθούν την ιστορία των προσφύγων της Μικράς Ασίας. Η ανάδειξη των Απολυμαντηρίων θα βοηθήσει ώστε οι νέοι της Καλαμαριάς να επισκέπτονται την περιοχή, μαθαίνοντας τις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι πρόγονοι τους.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο προσφώνησε επίσης εκ μέρους των προσφυγικών σωματείων του δήμου Καλαμαριάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος Πολύβιος Στράντζαλης.

KALAMARIA.APOLYMANTHRIA.30.5.2022.IMG 2395

Στην εκδήλωση στα Απολυμαντήρια παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης ) Σταύρος Καλαφάτης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Χρήστος Γιαννούλης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, εκπρόσωποι ποντακών και προσφυγικών σωματείων και πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.