Τους λόγους και τους όρους που έθεσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην προκήρυξη του Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης και Πεζογραφίας, «Πόντου Έμπνευσις», ανέλυσε η Αναστασία Μαχαιρίδου, καθηγήτρια – φιλόλογος, εκπαιδεύτρια της ποντιακή διαλέκτου, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης το Σάββατο 7 Μαΐου 2022 σε εκδήλωση με θέμα «Τοπία Μνήμης στην Ψηφιακή Εποχή», η οποία έγινε στο Εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Ανέφερε συγκεκριμένα η Αναστασία Μαχαιρίδου:

MAXAIRIDOY.ANASTASIA.POE.EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.ISTOSELIDA.7.5.2022.IMG 9630

Η Αναστασία Μαχαιρίδου 

Διανύουμε ως κοινότητα μια εποχή κατά την οποία το γλωσσικό μας ζήτημα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Μια εποχή η οποία εμφανίζει χαρακτηριστικά μιας νέας τάξης πραγμάτων αναφορικά με τη μετάδοση και τη διάδοση της ποντιακής. Η αλήθεια είναι πως το ενδιαφέρον γύρω από την ποντιακή γλώσσα ενισχύεται και αυτή πια αγγίζει κάθε έναν εξ υμών που για ηθικούς και συναισθηματικούς λόγους επιδιώκει την ενδυνάμωσή της. Ενισχύεται όμως και από το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, δεν μιλάμε απλώς για τοπικό, μεταξύ μας, επίπεδο, η οποία την θέτει στο μικροσκόπιο, μελετά τις μορφές, την κανονικότητά της, τη δυναμική της και είναι σε θέση να εξάγει σημαντικά πορίσματα και συμπεράσματα για τη φύση και τη θέση της γλώσσας εν γένει.

Η γλώσσα γενικώς, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί σημαντικό ταυτοτικό στοιχείο για τους ομιλητές της. Η ποντιακή, ειδικώς, αναπόσπαστα ανήκει στο όλον της ποντιακής κουλτούρας. Στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων που θα λάβουν χώρα στο άμεσο και απώτερο μέλλον με άξονα την ποντιακή, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργάνωσε και προκήρυξε τον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζογραφίας, «Πόντου Έμπνευσις», τον οποίο στοχεύει να καθιερώσει ώστε να δημιουργήσει το περιβάλλον ανάδειξης νέων δημιουργών και δημιουργιών σχετικών με τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και την ποντιακή γλώσσα.

POE.ISTOSELIDA.EFXINOS.LESXH.THESSALONIKHS.OMILHTES.7.5.2022.IMG 9636 2

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης και Πεζογραφίας "Πόντου Έμπνευσις" από την Αναστασία Μαχαιρίδου στο Εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Ο διαγωνισμός είναι εν εξελίξει από τις αρχές Απριλίου, έμπαν Απριλί’, και θα ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου, έβγαν Αυγουστί’.

Ο σχεδιασμός του διαγωνισμού έχει διττό στόχο. Αφενός, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την οριστική μεταφύτευση των Ποντίων και της γλώσσας τους στη μητέρα πατρίδα να αποτίσει φόρο τιμής στη μακρο-ιστορία του έθνους και τη μικρο-ιστορία κάθε μιας προσφυγικής οικογένειας που βίωσε τον ξεριζωμό. Αφετέρου, να προκαλέσει και να παρακινήσει «επίδοξους» με την απολύτως καλή έννοια, συγγραφείς, ερασιτέχνες και μη, να γράψουν για τα καθ’ ημάς. Έτσι λοιπόν, ο διαγωνισμός υποστηρίζει 2 είδη έργων, πεζό και ποιητικό κείμενο, σε 2 γλωσσικές μορφές, την ποντιακή και την Κοινή Νέα Ελληνική.

Άλλωστε, αν το καλοσκεφτούμε, η λογοτεχνία πάντα γοήτευε τα ανήσυχα πνεύματα τότε και τώρα, εκεί και εδώ… Είτε από τη θέση του πομπού, είτε από αυτήν του δέκτη.

Σπουδαίες πνευματικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στον Πόντο, αλλά και μετέπειτα στην Ελλάδα, αποτύπωσαν με την «πένα» τους σκέψεις, αξίες και ιδέες που διδάσκουν πολιτισμό ακόμη και σήμερα. Ανέκαθεν, επώνυμοι αλλά και ανώνυμοι δημιουργοί ύμνησαν έντεχνα και λογοτεχνικά, ακόμη και τραγουδώντας σε οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, την πατρίδα, τον πόνο, τον θάνατο, τον έρωτα, την ξενιτειά, τη φύση, την οικογένεια, τις συνήθειες των ανθρώπων, την ιστορία τους.

Παράλληλα, μέσω αυτού αναγνωρίζουμε όλες τις εμβληματικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας, πνευματικούς ανθρώπους του λαού μας, που τίμησαν την γλώσσα και την παράδοσή μας, αφιερώνοντας ενδεικτικά τις κατηγορίες και τα αντίστοιχα βραβεία στη μνήμη και το έργο ορισμένων εξ αυτών…

Οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

1.Ποίηση στην ποντιακή. Βραβείο: «Φίλων Κτενίδης» (Ελεύθερο θέμα, από 8 έως 30 στίχους,  σε στίχο ελεύθερο ή παραδοσιακό με ρίμα)

2.Πεζογραφία στην ποντιακή (διήγημα). Βραβείο: «Παντελής Μελανοφρύδης» (Ελεύθερο θέμα, ελεύθερο κείμενο, από 500 έως 2.000 λέξεις)

2.Ποίηση στην νεοελληνική. Βραβείο: « Κ. Π. Καβάφης» (Με ορισμένη θεματολογία: «Ο Ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη του Πόντου», από 8 έως 30 στίχους,  σε στίχο ελεύθερο ή παραδοσιακό με ρίμα)

2.Πεζογραφία στην νεοελληνική. Βραβείο: «Δημήτρης Ψαθάς» (Με ορισμένη θεματολογία: «Ο Ξεριζωμός των Ελλήνων από τη Γη του Πόντου», ελεύθερο κείμενο, από 500 έως 2.000 λέξεις)

Τα έργα θα αξιολογηθούν από κριτική επιτροπή που ορίζουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού και αποτελείται από διακεκριμένες προσωπικότητες, βαθείς γνώστες της ποντιακής διαλέκτου και του ποντιακού πολιτισμού, αλλά και ειδικούς του λόγου και της λογοτεχνίας. Για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας του διαγωνισμού, τα μέλη της επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, ενώ για τον αδιάβλητο χαρακτήρα του, θα τηρηθεί η «διπλά τυφλή μέθοδος». Αυτό σημαίνει ότι τα αρχεία των διαγωνιζόμενων θα δοθούν ανώνυμα στην κριτική επιτροπή και πρόσβαση σε αυτά θα έχει αποκλειστικά ο Διαχειριστής του διαγωνισμού.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σκοπεύει να εκδώσει τα διακριθέντα έργα σε έναν συλλογικό τόμο καθώς και να καθιερώσει, όπως προείπαμε, τον εν λόγω διαγωνισμό.

Γενικοί όροι του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας, καθώς και στα προφίλ της στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ το δελτίο τύπου στο οποίο αναγράφονται έχει κοινοποιηθεί από διάφορα μπλογκ και ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Για οποιαδήποτε απορία των διαγωνιζόμενων αναφορικά με τους όρους και τη συμμετοχή τους, είναι στη διάθεσή τους το μέιλ του διαγωνισμού, με το οποίο και μπορούν να επικοινωνούν.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Καλές σας συμμετοχές…!