Στον πνευματικό πλούτο της ποντιακής διαλέκτου, την πλέον κοντινής στην αρχαία ελληνική γλώσσα, καλούνται να εντρυφύσουν παιδιά δημοτικού, σε μια από τις ελάχιστες προσεγγίσεις για μικρούς μαθητές, που πραγματοποιεί η Ένωση Ποντίων Πολίχνης.

Το εγχείρημα αυτό ανέλαβε από γλωσσολογικής πλευράς, ο καθηγητής Γιάννης Τερζίδης, πιστοποιημένος εκπαιδευτής της ποντιακής διαλέκτου, ο οποίος πέραν της βιωματικής σχέσης, έχει γράψει και βιβλία και άρθα στην γλώσσα του παππού και της καλομάνας.

Το πρώτο μάθημα με τη συμμετοχή μικρών μαθητών έγινε την Κυριακή 20 Μαρτίου στα γραφεία της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης και την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, συνεχίζεται με το δεύτερο μάθημα. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή από τις 18:00 έως τις 18:45. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες και να δηλώσουν συμμετοχές στο 2310666810.

Όπως μας είπε ο εκπαιδευτής της ποντιακής διαλέκτου καθηγητής Γιάννης Τερζίδης, έως τώρα είχαμε πραγματοποιήσει μαθήματα σε ανθρώπους που είχαν τελειώσει το λύκειο και σε μεγαλύτερους σε ηλικία, οι οποίοι είχαν βιωματική σχέση με την ποντιακή. Τώρα τα εγχείρημα είναι πολύ πιο δύσκολο, γιατί πρέπει να προσεγγίσουμε τους μικρούς μαθητές από την αρχή, αλλά ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε και τα παιδιά να μάθουν την διάλεκτο των προγόνων τους.

Η Μαρία Ασλανίδου, γενική γραμματέας της Ένωσης Ποντίων Πολίχνης, μας ανέφερε: Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του νέου τμήματος εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου για παιδιά.

Αφορμή του νέου εγχειρήματος του Συλλόγου αποτελεί αφενός η επιθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου να παρέχει στα μικρότερα μέλη της ερεθίσματα και γνώση του ποντιακού πολιτισμού σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, πέραν του χορού με τον οποίο -κατά κανόνα- τα παιδιά έρχονται σε επαφή. Αφετέρου, η ανησυχία για τη μείωση των φυσικών ομιλητών της ποντιακής διαλέκτου και η φθορά της ατόφιας επαφής με τη γλώσσα, που αποτελεί θεμέλιο λίθο του ποντιακού πολιτισμού, οδήγησε στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης. Στόχος είναι η διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, με κάθε μέσο, απευθυνόμενοι στις νέες γενιές, καθώς αυτές είναι το μέλλον και η ελπίδα!

Η σύσταση τμημάτων παιδικής ποντιακής κουζίνας και παιδικής θεατρικής  σκηνής, που λειτουργούν ήδη στο σύλλογο, έρχεται να συμπληρωθεί από τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου, σε συνεργασία με τον καθηγητή, κο. Ιωάννη Τερζίδη.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε παιδιά άνω των 7 ετών και πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή, 18:00 - 18:45, στα γραφεία της Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Ελπίδος 43 (Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης "Χρύσανθος Θεοδωρίδης").