Στους «λυράρηδες του Πόντου γεννημένοι πριν το 1920», είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο του 2022, που εξέδωσε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, για να κάνει γνωστή την ιστορία των ανθρώπων που ήρθαν από την αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου και κράτησαν την ιστορία και τον πολιτισμό στο χώρο της μουσικής, μεταδίδοντάς τον από γενιά σε γενιά.

Η έκδοση του ημερολογίου του 2022, είναι συνέχεια της δουλειάς που κάνει ο σύλλογος και εντάσσεται στην ίδια θεματολογία που έχει και η τρίτη κατά σειρά δισκογραφική παραγωγή του Συλλόγου, με τίτλο «Τοξαρέας Αμάραντα», η οποία βασίστηκε στην διπλωματική εργασία του Γιάννη Τσανασίδη, από όπου και έχει αντληθεί το υλικό του ημερολογίου.

Οι λυράρηδες που έχουν καταγωγή από την ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας και έχουν εμφανείς διαφορές όσον αφορά τα τεχνικά και εκφραστικά στοιχεία του παιξίματός τους, παρ' όλο που οι αποστάσεις μεταξύ των συγκεκριμένων περιοχών δεν είναι πολύ μεγάλες, υποδηλώνοντας την πολυμορφία της ποντιακής μουσικής παράδοσης.

PONTIOI.FITITES.HMEROLOGIO.2022.IANOYARIOS

Ο μήνας Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στη λυράρη Σταύρη Πετρίδη (1881 – 1949), ο οποίος γεννήθηκε στο Φαντάκ της Τραπεζούντας και από μικρός συμμετείχε σε εκδηλώσεις και γιορτές, γεγονός που έκανε θαυμαστό σε Έλληνες και Τούρκους. Ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός στους Θεσσαλονικείς και εν γένεια τους βορειοελλαδίτες Πόντιους και μη. Πολλές φορές έσμιγε με μουσικούς, που έπαιζαν διάφορα είδη. Ήταν ο πατέρας του πατριάρχη της ποντιακής μουσικής, Γώγου Πετρίδη.