Το ιστορικό μυθιστόρημα «Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής», του Θοδωρή Δεύτου, παρουσίασε ο σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων παρουσία πλήθος κόσμου. 

Η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Σαββίδου αφού χαιρέτησε τους καλεσμένους τόνισε μεταξύ άλλωνότι «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ο σύλλογος προσπαθεί με όσες δυνάμεις έχει να συνεχίζει το σημαντικό και αξιόλογο έργο του.

AGIA.VARVARA.DEFTOS.5.2.20166

Στη σημερινή εποχή με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, την εποχή με τις συνεχείς προκλήσεις, εμείς είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε. Κάθε μέρα να αναλογιζόμαστε και το χρέος που μας βαραίνει, γιατί πρέπει να διατηρήσουμε τις ρίζες μας γερές».

AGIA.VARVARA.DEFTOS.5.2.20169

Στη συνέχεια η Σοφία Σαββίδου, ανέφερε ότι ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος είναι συστηματικός μελετητής της ιστορίας και εμπνέεται από μεγάλα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν αυτόν τον τόπο, μ' ένα τρόπο ιδιαίτερα σκληρό.

AGIA.VARVARA.DEFTOS.5.2.20163

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τον Κυριάκο Σαχανίδη, συγγραφέα και ποιητή της ποντιακή διαλέκτου  και την Φωτεινή  Μουρδουκούτα, εκπαιδευτικό - φιλόλογο, όπου ο καθένας μίλησε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

AGIA.VARVARA.DEFTOS.5.2.20164
Τέλος το λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος, λέγοντας ότι το πέμπτο του αυτό βιβλίο πραγματεύεται το ποντιακό ζήτημα και στόχος του είναι να μάθουν οι πανέλληνες σωστά την ιστορία… έστω και μέσα από ένα μυθιστόρημα!

AGIA.VARVARA.DEFTOS.5.2.20165

Η παρουσία μελών και φίλων του συλλόγου, του δημάρχου Γ. Καπλάνη, των εκπροσώπων ποντιακών σωματείων και άλλων φορέων γέμισε την αίθουσα και δημιούργησε μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα.

AGIA.VARVARA.DEFTOS.5.2.20168

Το κοινό παρακολούθησε με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις εισηγήσεις, τις αφηγήσεις, καθώς και τα χορευτικά από το παιδικό και το τμήμα ενηλίκων του συλλόγου, που παρουσίασαν χορούς της Τραπεζούντας.

AGIA.VARVARA.DEFTOS.5.2.20161

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας προσυπόγραψε τα βιβλία που αγόρασαν οι καλεσμένοι και έφυγαν όλοι ευχαριστημένοι και γεμάτοι γνώσεις για τους προγόνους.