Η Σοφία Παπαδοπούλου, η τραγουδίστρια των Ελλήνων του Πόντου, η οποία έγραψε τους στίχους και τραγούδησε με μεγάλο πόνο ψυχής, «Απάν σο Μπέλες», έφυγε από κοντά μας το πρωί της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2021, για τα «Παρχάρια του Πόντου».

Η Σοφία Παπαδοπούλου, ζούσε στο χωριό Νίψα του Έβρου. Το τελευταίο διάστημα είχε προβλήματα υγείας και την Παρασκευή μπήκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου σήμερα το πρωί, δεν άντεξε και άφησε την τελευταία της πνοή.

Η Σοφία Παπαδοπούλου, έκανε μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του ποντιακού τραγουδιού, συνεργαζόμενη με λυράρηδες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία όπου έζησε, αλλά και στη Βέροια, όπου ήταν πρωταγωνίστρια σε ποντιακό κέντρο.

Όμως αυτό που άφησε ως παρακαταθήκη, ήταν το τραγούδι που έγραψε και ερμήνευσε «Απάν σο Μπέλες», όταν έμαθε οριστικά τον θάνατο του αδελφού της και πιστοποιήθηκε πως ήταν θύμα του εμφυλίου πολέμου, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο όρος Μπέλες του Κιλκίς, εκεί που χύθηκε αδελφικό αίμα.

Όταν της έγινε γνωστό ότι ο αδελφός της δεν ζει και δεν είχε καταφύγει στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έγραψε το τραγούδι «Απάν σο Μπέλες» και με τον τρόπο αυτό απότισε φόρο τιμής στον αδελφό της που σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο. Το οποίο τραγουδήθηκε από εκατομμύρια Πόντιους σε όλο τον κόσμο.

Η Σοφία Παπαδοπούλου, το γένος Αμαραντίδου και η οικογένειά της ήρθε στην Ελλάδα από τη Λίτζασα Νικοπόλεως του Πόντου με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών της Συνθήκης της Λωζάνης, αρχικά στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια στη Νέα Κρώμνη της Δράμας όπου γεννήθηκαν τα αδέλφια της και τέλος στην Πυλαία Έβρου όπου γεννήθηκε η ίδια. 
Δείτε τη συνέντευξη της Σοφίας Παπαδοπούλου, στην εκπομπή «Πόντου Ανάθρεμμαν» με το Νίκο Πετρίδη, σε συνεργασία του Γιάννη Νικολαΐδη, που μεταδίδονταν από τη «Δέλτα Τηλεόραση» το 2010

Τα εγγόνια της Σοφίας Παπαδοπούλου, παιδιά της κόρης της Ελένης και του πρόωρα αδικοχαμένου Κώστα Σιδηρόπουλου, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος και η Σοφία Σιδηροπούλου, που ζουν στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, έγραψαν στην προσωπική τους σελίδα στο fb: «Τον χαρακτήρα σου να είχα μόνο! Καλό παράδεισο στην μεγάλη αυτήν γυναίκα, που έκανε την δική της επανάσταση στο ποντιακό τραγούδι!! Καλο παράδεισο στην καλύτερη Γιαγιά. Σήμερα το χιονισμένο Μπέλες θρηνεί... Σήμερα η υμνωδός του Σοφία το αποχαιρετα... Σήμερα θα συναντήσει τα χαμενα αδέρφια της που χάθηκαν και έψαχνε τόσα χρόνια να βρει μέσα από το τραγούδι της αυτό... Σήμερα γαληνεύει η ψυχή της, αφού θα τους συναντήσει στον Παράδεισο… Σήμερα θρηνούμε όλοι για την μεγάλη απώλεια της μεγάλης Κυρίας του ποντιακού τραγουδιού...»

Ακούστε το τραγούδι Απάν σο Μπέλες 

Δείτε την ερμηνεία της Σοφίας Παπαδοπούλου, με τη συνοδεία της λύρας του Γιώργου Πουλαντζακλή, σε ειδικό αφιέρωμα προς τιμήν της με τον τίτλο "Γλυκέα Λαλίας" που έγινε από το Μουσικό Εργαστήρι του συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης "Ακρίτες του Πόντου" και τη συνοδεία της Πέλας Νικολαΐδου και Ελένης Σαμανίδου, στις 27 Οκτωβρίου 2021.

Δείτε την Σοφία Παπαδοπούλου στο τραγούδι και τον Γιώργο Κεμανετζίδη στη λύρα, σε εκδήλωση στη Στουτγάρδη το 1996