ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Αφήνοντας πίσω του πλούσιο έργο, για το ποντιακό θέατρο και όχι μόνο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, ο σκηνοθέτης και ερευνητής του ποντιακού θεάτρου Ερμής Μουρατίδης και κηδεύτηκε από τα νέα νεκροταφεία Ευόσμου την Πέμπτη το μεσημέρι. 

Ταλαιπωρημένος το τελευταίο διάστημα από την ασθένεια, εξέπνευσε το πρωί της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου στο σπίτι του στην οδό Μαυροκορδάτου 2 στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, έχοντας στο πλευρά του, του σύζυγό του Μαρίκα και τα δύο του παιδιά, την Νατάσα και τον Λεωνίδα. Στο τελευταίο του ταξίδι, κοντά του βρέθηκαν φίλοι και μέλη των θιάσων τους οποίους σκηνοθέτησε, μέλη του οργανωμένου ποντιακού χώρου, σύντροφοί του από τον χώρο που ιδεολογικά υπηρέτησε του ΚΚΕ, αλλά και φίλοι και συγγενείς.

ERMHSMOYRATIDIS.KHDEIA.29.10.2015.IMG 492950

Στην πολιτική κηδεία που έγινε στα νέα νεκροταφεία του Ευόσμου, τον Ερμή Μουρατίδη, αποχαιρέτησαν το μέλος του γραφείου της ΚΟΒ Αμπελοκήπων του ΚΚΕ Παναγιώτης Πεχλιβάνης, ο πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και πρώην γενικός γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Κώστας Γαβρίδης, η πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών Ειρήνη Ελευθεριάδου, εκ μέρους του Κρατικού  Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο Παύλος Ελευθεριάδης, ο Γιώργος Γιαννόπουλος εκδότης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ και ο λυράρης Μιχάλης Καλλιοντζίδης ο οποίος συνεργάστηκε μαζί του στο ΚΘΒΕ. Εκ μέρους της οικογένειας η κουνιάδα του και συνεξόριστή του Μιράντα Ιωαννίδου, ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στο πένθος και συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία τον Ερμή Μουρατίδη. Κοντά του βρέθηκαν ο πρώην δήμαρχος Αμπελοκήπων και σύντροφός του Κώστας Σαπρανίδης, όπως επίσης και ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός. Ήταν εκεί για το τελευταίο αντίο, ο Κώστας Χάρης, πρώην πρόεδρος του συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς, ο Σάββας Τοπαλίδης πρόεδρος της Εταιρίας Θεάτρου Γ. Κ. Φωτιάδης, ο πρώην πρόεδρος Αδάμ Παπαδόπουλος, η ηθοποιός του ποντιακού θεάτρου Ρούλα Πεταλίδου, ο τραγουδιστής και ηθοποιός του ποντιακού θεάτρου Αχιλλέας Βασιλειάδης, ο λυράρης και εκδότης Δημήτρης Πιπερίδης, ο  ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην γ.γ. παλιννοστούντων του ΥΜΑΘ Χρίστος Καμενίδης και πολλοί άλλοι. Από το νεκροστάσιο με τη συνοδεία της λύρας του Μιχάλη Καλλιοντζίδη με τη φωνή του Αχιλλέα Βασιλειάδη φίλοι και συγγενείς τον συνόδευσαν στον τάφο του με το τραγούδι «Αητέντς επαραπέτανεν» και πάνω από τον τάφο του τον αποχαιρέτησαν με το τραγούδι «Αφήνω γεια σας άρχοντες».

Χαιρετισμοί 

ERMHSMOYRATIDIS.KHDEIA.29.10.2015.IMG 49294

Ο Παναγιώτης Πεχλιβάνης στο σύντομο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε πως «το ΚΚΕ αποχαιρετά σήμερα τον συναγωνιστή Ερμή Μουρατίδη. Προσανατολίστηκε στο Ποντιακό Θέατρο και έκανε θαυμάσια δουλειά. Αγωνίστηκε στην ΕΔΑ και εκεί γνωρίστηκε με τη συντρόφισσα Μαίρη στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή. Μας αφήνει παρακαταθήκη τα έργα του που με επίπονο τρόπο σε δύσκολους καιρούς συνέλεξε και κράτησε ζωντανά στοιχεία του ποντιακού θεάτρου από τον Καύκασο και τον Πόντο. Υπήρξε θερμός οπαδός του ΚΚΕ, αγωνιστής με τις γνώσεις και την εμπειρία του, τα έργα του, βοήθησε στους αγώνες για ην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

ERMHSMOYRATIDIS.KHDEIA.29.10.2015.IMG 49299

Ο Κώστας Γαβρίδης απευθυνόμενος σε προσωπικό τόνο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αγαπητέ Ερμή. Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι και θα είναι και στο μέλλον ευγνώμων σε σένα για την πολύτιμη πνευματική κληρονομιά που του αφήνεις. Με τη βαθειά θεατρική και ευρύτερη παιδεία που απέκτησες μέσα από τις σπουδές και τις έρευνές στου αφιερώθηκες επί δεκαετίες στην καθοδήγηση θεατρικών σχημάτων, φιλότιμων ερασιτεχνών ηθοποιών που δημιουργήθηκαν στους κόλπους των ποντιακών σωματείων, της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Ποντίων Φοιτητών, των Αργοναυτών – Κομνηνών, του ΚΟΠΑ, και της Εταιρίας Θεάτρου Γ. Κ. Φωτιάδης, με σκοπό την ανάδειξη του παραμελημένου και αγνοημένου Ποντιακού Θεάτρου, που ήταν καημός και αγάπη του μεγάλη ταυτόχρονα. Καρπός αυτής της επίπονης και πολύχρονης προσπάθειάς σου είναι το πολύτομο και πολύτιμο έργο σου «ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ», όπου καταγράφεις και αναλύεις την εξέλιξη του ποντιακού θεάτρου και διασώζεις με συστηματικό τρόπο τα τεκμήρια της θεατρικής δραστηριότητας του ποντιακού ελληνισμού από το 1810 μέχρι τις μέρες μας. Τα δεκάδες θεατρικά έργα που έχεις συγγράψει στη νεοελληνική και ποντιακή διάλεκτο και το πολύ πρόσφατο βιβλίο σου για τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και η πλούσια αρθρογραφία στου καταδεικνύουν ότι η ζωή σου όλη ήταν ένας αγώνας δημιουργικός και πάντοτε σε αρμονία με τις ιδεολογικοκοινωνικοπολιτικές πεποιθήσεις σου. Η αγαπημένη σου οικογένεια δικαιούται να έχει ως παρηγοριά της ότι ο Ερμής Μουρατίδης, ήταν ο δικός της άνθρωπος. Καλό σου ταξίδι, φίλε Ερμή».

ERMHSMOYRATIDIS.KHDEIA.29.10.2015.IMG 4929 20

Η Ειρήνη Ελευθεριάδου, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «ο Ερμής Μουρατίδης ήταν ένας σπουδαίος ερευνητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης του Ποντιακού Θεάτρου. Στον ΚΟΠΑ, δούλεψε εφτά χρόνια. Ήταν ο μόνος ερευνητής που μελέτησε τα έργα του Γ. Φωτιάδη «Τα σκοτάδια ή Λαζάραγας» και η «Προξενεία» με ταξικά κριτήρια. Μέσα από τις αναλύσεις των έργων του Γ. Φωτιάδη, αναδεικνύεται η ιδεολογική κομμουνιστική στράτευση του Ερμή Μουρατίδη. Οπαδός του ΚΚΕ, καλλιτέχνης, διανοούμενος.  Ήταν μεγάλο το έργο του. Καλό σου ταξίδι».

ERMHSMOYRATIDIS.KHDEIA.29.10.2015.IMG 492931

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος ανέφερε πως «μαζευτήκαμε για να αποχαιρετίσουμε τον δάσκαλο, τον σύντροφο, τον φίλο και συνεργάτη Ερμή Μουρατίδη. Έχει πολλούς μαθητές ο Ερμής και με τη δουλειά του και με την ευγένειά του, τον χαρακτήρα του, την τρυφερότητά του μπορώ να πω, γιατί ο Ερμής ήταν μαχητής, δεν μασούσε τα λόγια του, αλλά ήταν και ένας άνθρωπος τρυφερός με σπαρακτικό τρόπο. Πρόλαβα τελευταία και του πρόσφερα στην τελευταία ποιητική συλλογή, ανταποκρίθηκε και μου έγραψε ένα συγκινητικό σημείωμα».

Ο Παύλος Ελευθεριάδης, εκ μέρους του ΚΘΒΕ, ως ηθοποιός και βοηθός στα έργα που σκηνοθέτησε ο Ερμής Μουρατίδης, τόνισε: «Εκ μέρους του ΚΘΒΕ και του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Αναστασάκη, εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του δάσκαλού μας Ερμή Μουρατίδη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει».

ERMHSMOYRATIDIS.KHDEIA.29.10.2015.IMG 492932

Ο λυράρης Μιχάλης Καλλιοντζίδης, συνεργάτης του στο ΚΘΒΕ τόνισε: «Έζησα μοναδικές στιγμές όταν βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Βρέθηκα κοντά του στο ΚΘΒΕ. Ερμή μου έδωσες πολλά πράγματα στη δουλειά, αλλά και τον καφέ που πίναμε στον Ντορέ, τα πρωινά. Εγώ θα σου πω ένα πολύ καλό ταξίδι, και είναι βέβαιο πως ποτέ δεν θα σε ξεχάσω».