Προτάσεις για τους τρόπους για τη διεθνή αναγνώρηση των Γενοκτονιών της Ανατολής, κατέθεσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Φωτιάδης, από το βήμα της 2ης παγκόσμιας συνδιάσκεψης ποντιακής νεολαίας το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2015 που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στον αγώνα που έχει κάνει για την τεκμηρίωση των ντοκουμέντων της Γενοκτονίας με τους 14 τόμους, αλλά και τον έναν τόμο που είχε υποχρέωση να εκδώσει η βουλή και το έκανε μόνον στην ελληνική έκδοση και αυτό με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ δεν τον εξέδωσε στις υπόλοιπες γλώσσες. Ταυτόχρονα ευχαρίστησε εκείνους που τον βοήθησαν για να γίνει, αλλά και καυτηρίασε σε εκείνους που δεν έκαναν τίποτα.

 

Ολόκληρη η Ομιλία του Κώστα Φωτιάδη 

Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα του αγώνα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τα πρώτα βήματα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δε βρήκαμε ακόμη το δρόμο μας. Μας λείπει η γνώση. Δεν έχουμε ιστορική παιδεία. Από μόνη μας δε διαβάζουμε. Είναι τραγικά λυπηρό. Τα ποντιακά σωματεία συνεχίζουν να αφιερώνουν όλο το χρόνο τους μόνο στο χορό και το τραγούδι. Δε φτάνει η 19η Μαΐου,  με την ισχνή παρουσία μας στις εκδηλώσεις μνήμης, για να λέμε ότι κάνουμε το χρέος μας. Έχω γράψει 22 βιβλία για την γενοκτονία μας. Έχουν γράψει και άλλοι συνάδελφοι. Όμως συγκριτικά με τις εκδόσεις των Εβραίων και των Αρμενίων είμαστε μία σταγόνα μέσα στον Ωκεανό. Ελάχιστα είναι τα σωματεία μας που έχουν το 14ο έργο της γενοκτονίας μου. Χάρη στον παιδικό μου φίλο, τον Δημήτρη Μελισσανίδη, εφοδιάσαμε περισσότερες από εκατόν δημοτικές βιβλιοθήκες με τα βιβλία μου, για να έχουν πρόσβαση κυρίως οι μαθητές, αλλά και όλοι οι άλλοι φιλίστορες. Δε κράτησα ούτε ένα ευρώ, όπως  δε δέχτηκα και από το Κοινοβούλιο, παρά την γραπτή του απόφαση, ούτε μία δραχμή για μένα και την συνεργάτιδα μου Ευαγγελία Μπουμπουγιατζή, την οποία πλήρωνα επί οκτώ χρόνια από τον παχυλό ειλικρινά τότε μισθό και τις οικονομίες μου. Είναι η πρώτη φορά, που αναγκάζομαι, χωρίς να με τιμά, να γνωστοποιήσω κάποιες αθέατες προσωπικές πλευρές, γιατί γνωρίζω ότι κάποιοι τυχοδιώκτες καραδοκούν στη γωνία. Τους περιμένω με μεγάλη χαρά.

BIBLIO.FOTIADIS.MOUSTAKIS 001

Τα χρήματα δίδονται στον εκδότη για το ελληνο - ϊσπανικό βιβλίο «Θα παραμείνουμε απαθείς», που ένα μέρος γράφτηκε το 1922 στο Βαλπαράϊζο της Χιλής από τον Γεώργιο Μουστάκη και το μεγαλύτερο μέρος από εμένα. Είναι ένα βιβλίο για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ο υπότιτλος του βιβλίου ήταν «Το Μαρτυρολόγιο του Πόντου και η Διεθνής Κοινή Γνώμη», ένα βιβλίο πολύ χρήσιμο για τους στόχους μας. 500 βιβλία θα μοιραστούν δωρεάν στις ελληνικές κοινότητες της Λατινικής Αμερικής, σε πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα Αναζητώ μόνο χορηγό μεταφοράς Με το δίγλωσσο αυτό βιβλίο πιστεύω ότι, από τη μια διευκολύνουμε τους αναγνώστες να μάθουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι νεότουρκοι και οι κεμαλικοί σε βάρος των προγόνων μας και από την άλλη  ευαισθητοποιούμε τους δημοκρατικούς λαούς της Λατινικής Αμερικής να μπούνε μπροστάρηδες στο δίκαιο αγώνα μας.

 Σήμερα πήρα στα χέρια μου από τον εκδότη το νέο πνευματικό μας παιδί, ένα πολύ αξιόλογο και πολλαπλά πολύτιμο  βιβλίο, το οποίο έχω γράψει μαζί με έναν παλιό φοιτητή μου, άριστο τουρκολόγο, τον Ευάγγελο Τσιανάκα. Είναι το πιο ώριμο και αποκαλυπτικό, γιατί αναφέρεται εν μέρει και στο θέμα της εισήγησης μου, την 19 Μαΐου και το Ποντιακό Ζήτημα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στηρίζεται σε περισσότερα από 250 τουρκικά βιβλία για το Ποντιακό Ζήτημα. Τα ελεγχόμενα ερευνητικά κέντρα από τον κρατικό τουρκικό μηχανισμό έχουν εκδώσει, για εσωτερική κατανάλωση, περισσότερα από 25 βιβλία με τον τίτλο «PontosMeselesi», δηλαδή «Το Ποντιακό Ζήτημα», βιβλία απολογητικά τα περισσότερα, που προσπαθούν να περιγράψουν τον ξεσηκωμό των Ελλήνων του Πόντου και τον κίνδυνο που διέτρεχε η οθωμανική πατρίδα. Όλα αυτά τα βιβλία δεν ηρωποιούν απλά τον γενοκτόνο του ποντιακού ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ, τον θεοποιούν. Τα σχολικά βιβλία είναι γεμάτα με εικόνες και λακωνικές συμβουλές του. Αυτός είναι ο πολιτικός σχεδιασμός των τουρκικών κυβερνήσεων. Ποια είναι η δική μας εκπαιδευτική και εξωτερική πολιτική ;  Ο ραγιαδισμός στο μεγαλείο του. Πόσοι από εσάς ξέρετε το ανήθικο παιχνίδι που έπαιζαν 17 ολόκληρα χρόνια οι φιλοκεμαλικές  κυβερνήσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου, επειδή πιέζονταν από την Αμερική και την Τουρκία, για να μην εκδοθούν τα ντοκουμέντα που ομόφωνα  ψήφισαν το 1996; Από το 2004 ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο μόνος που ζήτησε συγγνώμη, παρουσία των βουλευτών Χάρη Καστανίδη και Σάββα Τσιτουρίδη, είχε εκδώσει έναν συνοπτικό μου τόμο και τον είχε μεταφράσει, όπως υποσχέθηκε σε έξι ευρωπαϊκές γλώσσες. Δέκα χρόνια ήταν φυλακισμένες οι μεταφράσεις. Πριν από έξι μήνες της πήρα, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και σε αυτό το σύντομο διάστημα έχουν ήδη εκδοθεί, χάρη στον Ιβάν Σαββίδη στα ρωσικά, στα γερμανικά με δούλεψε η ΟΣΕΠΕ και στα αγγλικά, βάζοντας υποθήκη το εφάπαξ μου. Από τον Δημήτρη Μελισσανίδη χωρίς δεύτερη κουβέντα ζήτησα και πήρα τα έξοδα της τουρκικής μετάφρασης, η οποία θα είναι ολοκληρωμένη τα Χριστούγεννα. Για όλους μας η έκδοση στα τουρκικά είναι η μεγαλύτερη επιτυχία, γιατί θα λύσουμε τον γόρδιο δεσμό της γνώσης. θα μάθουν τα εκατομμύρια των λαών της Μικράς Ασίας, που δεν είναι Τούρκοι, την άλλη πλευρά της Ιστορίας. Είμαι πολύ αισιόδοξος και πολύ χαρούμενος για την πορεία του τολμηρού εγχειρήματος.

Όλα αυτά τα βιβλία δεν έπρεπε να εκδοθούν από εμένα, αλλά από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, τις Ομοσπονδίες και πλούσια ποντιακά σωματεία. Από ένα συγκεκριμένο ερευνητικό ίδρυμα μελετών της γενοκτονίας, που δυστυχώς δεν υπάρχει. Μας λείπει η στρατηγική, γιατί μας λείπουν οι ηγέτες. Αν γνωρίζαμε τη δύναμη μας, η Πολιτεία θα έπρεπε να στέκεται προσοχή απέναντι μας, να επιλύει τα προβλήματα και να μην επιτρέπει σε Φίληδες, Μπίστηδες και Ρεπουσιάδες να ασχημονούν, βεβηλώνοντας την ιστορία μας και τους άταφους νεκρούς μας.

Η οργανωμένη ποντιακή νεολαία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, μπορεί να καλύψει ένα μέρος από το μεγάλο κενό που υπάρχει στον ερευνητικό, πολιτικοδιοικητικό και στρατηγικό τομέα. Να τελειώνουμε με τα βαρίδια, που τρώνε τις σάρκες μας, την ψυχή μας, τον σεβασμό στη μνήμη των νεκρών μας. Όταν θα απελευθερωθούν οι νέοι από τα στρατευμένα τάγματα, τότε  θα μπορούν να πάρουν στα χέρια τους κάποιους από τους παρακάτω στρατηγικούς  στόχους.

   1. Ίδρυση ερευνητικού κέντρου. Συνέχιση της έρευνας ανέκδοτων αρχειακών πηγών με θέματα την ιστορία και τον πολιτισμό του ιστορικού Πόντου και του Παρευξείνιου Ελληνισμού, με ιδιαίτερη βαρύτητα στο φλέγον ζήτημα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 1. Έρευνα, μελέτη και αξιοποίηση αρχειακών πηγών, εγγράφων, σημειωματαρίων, ημερολογίων, εκθέσεις επώνυμων αυτοπτών μαρτύρων, ή άλλων προφορικών πηγών με το συγκεκριμένο θέμα.
 2. Αξιοποίηση των οθωμανικών πηγών, που είναι στη διάθεση των ερευνητών από τις τουρκικτητες.﷽﷽﷽﷽λικωμανικικράς Ασίας ές αρχές.
 3. Διεκδίκηση πανεπιστημιακής έδρας στο Ιστορικό Τμήμα του Α.Π.Θ,. Υπήρχε η έδρα του Ελληνισμού της Ανατολής. Είναι καιρός να πληρωθεί. Οι 2000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης πέτυχαν να ιδρυθεί στο συγκεκριμένο τμήμα έδρα εβραϊκών σπουδών. Τα εκατομμύρια των προσφύγων τί κάνουν; Μετά από 95 χρόνια συνεχίζει το Αθηναϊκό κράτος να μας συμπεριφέρεται ως πρόσφυγες του 1922. Εδώ θα φανεί ο ρόλος και η δυναμική της νεολαίας μας. Αν είναι ώριμη να μπει μπροστά σε τέτοιες διεκδικήσεις.
 4. Αμοιβαία συνεργασία με ερευνητές, καθηγητές, διανοούμενους, φοιτητές και καλλιτέχνες της γειτονικής χώρας που έχουν διαφορετική επιστημονική τοποθέτηση από το στρατοκρατικό κατεστημένο και την ισλαμική μετεξέλιξή του
 5. Αξιοποίηση της τούρκικης βιβλιογραφίας για τον ποντιακό, μικρασιατικό και παρευξείνιο ελληνισμό.
 6. Αξιοποίηση των ρωσικών αρχείων του Υπουργείου Εξωτερικών και των άλλων κρατικών αρχείων, που διαθέτουν άπειρο ανέκδοτο υλικό για την παρουσία των Ελλήνων στο Βόρειο Εύξεινο Πόντο, για τη συνεργασία των μπολσεβίκων με τον Μουσταφά Κεμάλ και τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που τον πρόσφεραν, για τις διώξεις των Ελλήνων την σταλινική περίοδο, αλλά και για τον πολιτισμό που πρόσφεραν οι Έλληνες στους λαούς της ρωσικής αυτοκρατορίας.
 7. Συνεργασία με τους λαούς της Μικράς Ασίας( Τσερκέζους, Κούρδους, Κιζιλμπάσιδες, Γεζίτες, Άραβες κλπ), που υπέστησαν τις οθωμανικές και κεμαλικές βαρβαρότητες.
 8. Ανάδειξη και καταπολέμηση, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, της τουρκικής προπαγάνδας σε όλο τον πλανήτη. Επιλογή ειδικής επιστημονικής επιτροπής, που θα παρακολουθεί τις πολιτικές δραστηριότητες των τουρκικών οργανώσεων και επιστημονικών ομάδων, που δραστηριοποιούνται στην προώθηση των τουρκικών θέσεων.
 9. Επιστημονική αντιμετώπιση της πλαστογράφησης της ιστορίας από τα τούρκικα ερευνητικά κέντρα και από τα λόμπι του εξωτερικού, των κειμένων στο διαδίκτυο και της εθνολογικής παραχάραξης.
 10. Ουσιαστική συνεργασία και κοινούς αγώνες, με τους χριστιανικούς λαούς της Μικράς Ασίας, που υπέστησαν ανάλογες γενοκτονίες.
 11.  Μελέτη της Γεωγραφίας του Πόντου, καταγραφή ελληνικών οικισμών, γεωγραφικών τοπωνυμιών, βουνών, ποταμιών, παρχαριών.
 12.   Ανάδειξη της 19ης Μαϊου και του Ποντιακού Ζητήματος διεθνώς.
 13.   Προβολή και ανάδειξη της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, που αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα, στο μεγαλείο της ανθρώπινης φιλίας, της αλληλοβοήθειας και της σωτηρίας του εν δυνάμει και υποτιθέμενου εχθρού, αλλά και των ανήκουστων πράξεων γενοκτονίας.
 14.  Συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και φόρουμ, όχι ως φτωχοί συγγενείς, αλλά με πλούσιο και απόλυτα τεκμηριωμένο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδια, χάρτες, φωτογραφίες, μικρές πολύγλωσσες εκδόσεις, βίντεο κλπ), για να κερδίσουμε την αξιοπιστία των συνέδρων. Διοργάνωση διεθνών συνεδρίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες.
 15.  Αξιοποίηση των αναγνωρίσεων της Γενοκτονίας από Κράτη, Πολιτείες των Η.Π.Α., και  Διεθνείς Οργανισμούς.
 16.  Δημιουργία επιστημονικής ομάδας για συνεχή παρακολούθηση του διαδικτύου και των ΜΜΕ.
 17.  Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες. Πραγματοποίηση σεμιναρίων με σκοπό την ενημέρωση και επιμόρφωση.
 18.  Ανάδειξη του ζητήματος των Ελληνόφωνων μουσουλμάνων, που η συνθήκη της Λωζάννης δεν επέτρεψε την ανταλλαγή τους.
 19.  Ανάδειξη του κρυπτοχριστιανικού Ζητήματος.
 20.  Συνεργασία με πανεπιστημιακά τμήματα, αντίστοιχα ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα και ιδρύματα που το επιστημονικό τους πεδίο είναι οι γενοκτονίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 21.  Συνεργασία με τις νεολαίες των πολιτικών κομμάτων της χώρας που κατοικούν. Συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους. Δημιουργία συμβουλευτικών επιστημονικών επιτροπών προώθησης του ποντιακού ζητήματος. Αποφυγή συνιστωσών.
 22.  Προσέγγιση και ενημέρωση με ανάλογο εποπτικό υλικό και εκδόσεις τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των πολιτικών κομμάτων.
 23.  Αξιοποίηση των επώνυμων πνευματικών ανθρώπων, της τέχνης, των γραμμάτων, της μουσικής και του αθλητισμού, που έχουν εκδηλώσει ανάλογες ευαισθησίες σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 24.  Αξιοποίηση της δύναμης του κινηματογράφου. Η ταινία Αραράτ έφερε μέσα σε εκατομμύρια σπίτια το δράμα του αρμενικού λαού.
 25.  Προσέγγιση και συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές ζητημάτων γενοκτονίας, π.χ τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Bochum MihranDabag, που εργάζεται στο Genozidforschung.
 26.  Αξιοποίηση των δηλώσεων του προέδρου της Γερμανίας JoachimGauck.
 27.  Έκδοση εξαμηνιαίου περιοδικού με άρθρα που αναφέρονται στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των άλλων χριστιανικών λαών.
 28.  Πίεση του ελληνικού Κοινοβουλίου να κάνει πράξη τις αποφάσεις που πήρε
 29.  Έκδοση ετήσιου επιστημονικού τόμου με μελέτες ερευνητών παγκοσμίου κύρους που καλύπτουν τα κεφά και κτονία από νομική διεθνολογλαια γενοκτονίας από νομική, διεθνή, κοινωνική, ιστορική και ψυχιατρική πλευρά.
 30.  Βιντεοσκόπιση, προβολή και αξιοποίηση παλαιών ντοκυμαντέρ, ιδιωτικών ντοκουμέντων και συνεντεύξεων. Συγκέντρωση, καταγραφή και μελέτη προφορικών αφηγήσεων, μαρτυριών και άλλων πηγών που συμβάλουν στην αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας.
 31.  Πίεση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να κάνει πράξη τις αποφάσεις που πήρε, όταν αναγνώρισε τη γενοκτονία και καθιέρωσε τη 19 Μαϊου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
 32.  Καταδίκη πολιτική και κοινωνική απομόνωση όλων εκείνων που παίζουν ύποπτα παιχνίδια με την ιστορία μας, αρνούμενοι τη γενοκτονία των προγόνων μας.
 33.  Ίδρυση ποντιακού μουσείου, αλλά και μουσείου γενοκτονίας στα πρότυπα των αντίστοιχων μουσείων, που έχουν οι Εβραίοι και οι Αρμένιοι. Πραγματοποίηση πολυθεματικών εκθέσεων, όπως αυτήν που δημιούργησα με τον τίτλο «ΠΟΝΤΟΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ» με σεμινάρια ιστορίας και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Αμερικής.
 34. Ίδρυση κεντρικής βιβλιοθήκης με εξειδικευμένα βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα, για τον ποντιακό και παρευξείνιο ελληνισμό.
 35.  Δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού κέντρου προβολής και ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου, που θα είναι προσβάσιμο σε όλους και κυρίως στον μαθητικό πληθυσμό μέσω ειδικών παιδαγωγικών προγραμμάτων, σχεδιασμένων κατάλληλα για κάθε ηλικία.
 36.  Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, αν πρώτα δε θεραπεύσουμε το καρκίνωμα που λέγεται διχόνοια. Είναι λυπηρό που δεν είναι όλοι οι Πόντιοι σήμερα εδώ. Έχουμε τόσες αρετές, τέτοια δύναμη και ενεργητικότητα, τόσα προτερήματα, που τα αξιοποιούμε με τον χείριστο τρόπο, θυσιάζοντας τα στο βωμό της αρρωστημένης αρχομανίας, του τυχοδιωκτισμού και του καιροσκοπισμού. Είναι καιρός κάποιοι που κουράστηκαν να περάσουν στο περιθώριο, αν δεν θέλουν η ιστορία να τους καταδικάσει. Δανείζομαι από τον μεγάλο Κύπριο πολιτικό μας, τον Βάσω Λυσαρίδη, που με τίμησε προλογίζοντας την Πολυθεματική μου Έκθεση στην Αθήνα: «Πόντος Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη» κάποιους αφορισμούς του. Καταραμένος να είμαι, και εγώ προσθέτω, καταραμένοι να είμαστε στην αδιάστατη αιωνιότητα, αν εξ αιτίας της διχόνοιας, ξεχάσουμε τις κραυγές των νηπίων, τους ρόγχους των απαγχονισμένων, τις πατημασιές των πεταλωμένων, τον ανίκητο πόνο των βιασθέντων, την οργή των μαρτύρων και μαρτυρησάντων, το περήφανο βλέμμα των μαρτυρησάντων. Αν ξεχάσουμε τη Σάντα, την Πάφρα την Αμισό, την Κερασούντα, τη Σεβάστεια, τη Ζάρα, την Τρίπολη, τα Σούρμενα, θα έχουμε ενταφιάσει την αξιοπρέπεια μας. Θα μας κυνηγούν ο Καπετανίδης, ο Ακριτίδης, ο καπετάν Ευκλείδης, ο Αντών Τσαούς, ο Βασίλ αγας και τα πακηκάρια τους. Θα μας κυνηγάει το Μπειαλάν και οι ποντιακοί βράχοι με τα σπασμένα κεφάλια των νηπίων. Πάνω από όλα όμως θα μας κυνηγάει η Κουνάκα της Ματσούκας και το σπήλαιο Αργοτσάλ με τις αρχοντογυναίκες μας που προτίμησαν τον λυτρωτικό θάνατο για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.« Έρριψαν εαυτάς εις τινα ποταμόν παρά το χωρίον Γέφυρα και παρά τας προσπαθείας των άλλων προς σωτηρίαν των επνίγησαν», μας ενημερώνει το έγγραφο που στάλθηκε από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
 37.  Καταραμένοι να είμαστε, αν πάνω από τους 353.000            νεκρούς μας συνεχίζουμε να είμαστε διασπασμένοι, περίγελος του ελληνικού λαού και των κυβερνήσεων, οι οποίες αυτό επιδιώκουν για να αποδυναμώνουν τις διεκδικήσεις μας.