Τους λόγους για τους οποίους οι νεολαίοι από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να πάρουν μέρος στην 2η παγκόσμιας συνδιάσκεψη ποντιακής νεολαίας, ανέφερε στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ο συντονιστής νεολαίας της οργανωτικής επιτροπής Άλκης Αναστασιάδης.

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης «εμείς τα δισέγγονα των ξεριζωμένων προγόνων μας, σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη! Σήμερα εδώ, σ’ αυτή την πόλη, στην Ελλάδα που όλοι αγαπάμε, η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού κτυπά στο ρυθμό της Ποντιακής Νεολαίας! Αγαπητοί φίλοι, Νέοι και Νέες του Πόντου, που ήρθατε από κάθε γωνιά της γης, με την ιδιότητα του Συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής της 2ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ποντιακής Νεολαίας, σας καλωσορίζω στην πρωτεύουσα Μακεδονίας μας, στην πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη! 13 Ομοσπονδίες, 23 χώρες, 500 νέα παιδιά! Πριν από 5 μήνες αποφασίσαμε να πάρουμε τη σκυτάλη της μοίρας των Ποντίων στα χέρια μας. Με την ευλογία της Παναγίας Σουμελά του Βερμίου και της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας φτάσαμε μέχρις εδώ…

Φτάσαμε στη Θεσσαλονίκη, σε μια μοναδική συνάντηση που θα καταγραφεί στη συλλογική μας συνείδηση ως η Συνδιάσκεψη της Ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού! Όλοι μαζί, προσηλωμένοι σε ένα κοινό στόχο, υλοποιώντας το λόγο του Μακρυγιάννη, «είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ». Για μια ενότητα, που νοιώθουμε πως την έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, για την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης. Στον 21ο αιώνα, εμείς οι νέοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά προκλήσεων. Μια από αυτές, για εμάς του Έλληνες Ποντίους νέους, είναι να αποδείξουμε ότι εμείς, η 4η γενιά των ξεριζωμένων, εξακολουθούμε να διαθέτουμε ανεξάντλητες και αστείρευτες πηγές δύναμης! Η γνώση της Ιστορίας, η πίστη στις αρχές και στις αξίες, η ακατάλυτη ενότητα στη βάση της κοινής μας ρίζας, αποτελούν για εμάς, ύψιστες προτεραιότητες για την θωράκιση του είναι μας αλλά και για να μην ζήσουμε ξανά προσφυγιά, να μην ξαναζήσουμε μακριά από «αλησμόνητες πατρίδες». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι οι θυσίες στεριώνουν τους λαούς και ανοίγουν  λεωφόρους προς τα μεγάλα πεπρωμένα τους, αν αυτοί διδαχθούν από την Ιστορία και τις θυσίες των προγόνων τους.

Απόγονοι Υψηλάντηδων 

Εμείς οι Απόγονοι των Υψηλάντηδων, των ανυπότακτων ανταρτών του Πόντου, των πνευματικών ανθρώπων της διανόησης της περιόδου πριν την Γενοκτονία, με πνεύμα ενωτικό και πατριωτικό μέσα από τις οργανώσεις μας, έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενεές ότι η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βασανισμένης Ρωμηοσύνης, του ελληνισμού της Μικρασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Κύπρου. Σε αυτή τη Συνδιάσκεψη, σημαντικές προσωπικότητες θα αναπτύξουν θεματικές που ως νέους μας αφορούν. Μέσα από τις ομάδες εργασίας στις οποίες θα συμμετάσχουε όλοι μας, θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία και το μέλλον της Ποντιακής Νεολαίας. Με πλήρη συνείδηση της Ιστορικής μας αποστολής, πιστοί στις αρχές και στις αξίες των Προγόνων μας, στοχεύουμε στην ίδρυση ενός Παγκόσμιου Δικτύου Νεολαίας θα λειτουργήσει αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των ποντιακών ζητημάτων αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε ένας από εμάς στη νέα του πατρίδα. Ευχαριστούμε από καρδιάς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που έθεσε υπό τη σκέπη του την πρωτόγνωρη αυτή προσπάθεια συνεργασίας και ενότητας.

Η παρουσία του σήμερα εδώ, μας τιμά τα μέγιστα και τονίζει όσο τίποτε άλλο την οικουμενικότητα της ποντιοσύνης. Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο που έθεσε υπό την αιγίδα του τη 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας. Ευχαριστούμε, επίσης, όσους συνέβαλαν όλους αυτούς τους μήνες στην επιτυχή διοργάνωση της Συνδιάσκεψης και ιδιαίτερα τους Προέδρους και τις Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν. Άφησα για το τέλος ιδιαίτερες ευχαριστίες για έναν άνθρωπο που αποτελεί τη φωνή του Ποντιακού Ελληνισμού, έναν άνθρωπο χωρίς την καθοριστική βοήθεια του οποίου, δεν θα ήταν δυνατή η διοργάνωση της Συνδιάσκεψης της Ενότητας. Κύριε Ιβάν Σαββίδη, εμείς, οι νέοι του Πόντου, σας ευχαριστούμε γιατί με τις πράξεις σας τιμάτε την ποντιακή σας καταγωγή και δίνετε όραμα στην ποντιακή νεολαία! Θα κλείσω με λόγια του Ν. Καζαντζάκη γιατί με συγκλονίζουν γιατί συμπυκνώνουν την αέναη εντολή της ιστορίας προς το γένος των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Ποντίων: «Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νοιώσεις μέσα σου όλους τους πρόγονους. Το δεύτερο να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει». Εύχομαι πραγματικά, η Συνδιάσκεψη της Θεσσαλονίκης να γεμίσει την ψυχή μας με τέτοια ιδανικά», κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.