Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 στο δημοτικό θέατρο Άνετον της Θεσσαλονίκης, από το σωματείο «Παναγία Σουμελά» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) στο πλαίσιο της πατροπαράδοτης Γιορτή Γραμμάτων.

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με εκκλησιαστικούς ύμνους, από την βυζαντινή χορωδία του σωματείου «Παναγία Σουμελά», και την κοπή της βασιλόπιτας και στη συνέχεια  βράβευση του ενενηντάχρονου επίτιμου λυκειάρχη κου Δημητρίου Νικοπολιτίδη για την πολύτιμη και διαχρονική προσφορά του στο σωματείο «Παναγία Σουμελά» και τον Ποντιακό Ελληνισμό.

giorti grammatwn plaketa

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο τέως Υπουργός και βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και Έλλη Χρυσίδου, η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης Στεφανία Τανιμανίδου,  η περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης Χριστίνα Κελεσίδου και ο τέως Περιφερειάρχης Παναγιώης Ψωμιάδης, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά στην σημασία της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, από τον επιμελητή της «Ποντιακής Εστίας» , δάσκαλο Ευστάθιο Ταξίδη. Στα πλαίσια του καλλιτεχνικού μας προγράμματος, επιβραβεύτηκαν από τον κόσμο με το χειροκρότημα του, τα χορευτικά που παρουσιάστηκαν  από το σύλλογο «Ρίζες» και το σύλλογο Αξιούπολης «Οι Τραντέλλενες», αλλά και οι απαγγελίες των ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού, με την ευκαιρία της Εορτής των Τριών Ιεραρχών.

Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων, που προτάθηκαν από τα Αδελφά Ποντιακά Σωματεία, για την χρηστοήθεια και την φιλομάθειά τους και δόθηκαν στο κάθε μαθητή και μαθήτρια  δίπλωμα βράβευσης και ένα δέμα με τέσσερα (4) βιβλία. Στο τέλος έγινε και η απονομή μιας υποτροφίας, του Ιδρύματος Υποτροφιών Νικολάου Χ. Καστανίδη στο μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστήμιου της Ουτρέχτης κο. Αναστάσιο Μπουζίκα.

Πλήθος κόσμου, αρχές της πόλης, εκπρόσωποι και μέλη ποντιακών σωματείων, γονείς, μαθητές και μαθήτριες απήλαυσαν την εκδήλωση της Γιορτής των Γραμμάτων. Οι γονείς των μαθητών και οι εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους και την αναγνώριση στο έργο των εκπαιδευτικών και στις δράσεις του Σωματείου «Παναγία Σουμελά». Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.