Έκλεισαν οι θέσεις που είχαν διατεθεί για τους εκπαιδευτικούς προκειμένου να συμμετάσχουν στα μαθήματα του νέου κύκλου διαλέξεων με θέμα «Μαθήματα Ιστορίας και Κουλτούρας του Ελληνισμού της Ανατολής (Καππαδοκίας - Μικράς Ασίας – Θράκης -  Πόντου)» στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης. Να επισημάνουμε ότι τα μαθήματα γίνονται από το δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, και εγκρίθηκαν τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της 3ης  τακτικής συνεδρίασής του.

Ο κύκλος διαλέξεων που θα πραγματοποιηθεί από το Μάρτιο έως το Μάιο του 2015, στο 34ο Δημοτικό Σχολείο (Αρριανού 3), θα τον παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται από πανεπιστημιακούς καθηγητές και διδάκτορες Ιστορίας και Γλωσσολογίας, που θα συμμετέχουν εθελοντικά.

Σκοπός των διαλέξεων, όπως είπε στο efxinosontos.gr, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνης Παυλίδης «είναι να ενισχυθεί το ιστορικό πεδίο των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξειδικευμένη ιστορική γνώση σχετικά με τον ευρύτερο Ελληνισμό της Ανατολής, προς όφελος της παιδείας των μαθητών».

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών θα είναι ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Ευστάθιος Πελαγίδης και συντονιστής ο Β΄ Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Κωνσταντίνος Ανθόπουλος.

Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα τα παρακολουθήσουν εκ του ωραρίου εκπαίδευσης, θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης μετά τη λήξη του προγράμματος. 

Το πρόγραμμα

Στις 2 Μαρτίου ο Αντώνης Παυλίδης, διδάκτωρ ιστορίας και σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μιλήσει για «τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης (1923 – 2000): Εκπαίδευση και πολιτική», στις 9 Μαρτίου ο Θανάσης Καραθανάσης, καθητητής του ΑΠΘ με θέμα «Η Καππαδοκία: Ιστορία και πολιτισμός», στις 16 Μαρτίου ο Νίκος Ιντζεσίλογου, καθηγητής ΑΠΘ με θέμα «Ιστορικές προσωπικότητες της Καππαδοκίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», στις 30 Μαρτίου η Παρύσατις Παπαδοπούλου – Συμεωνίδου, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ με θέμα «Η Τραπεζούς στον χωροχρόνο του πολιτισμού της Ανατολής», στις 20 Απριλίου  ο Αλέξανδρος Ακριτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Το λαϊκό ποντιακό παραμύθι», στις 27 Απριλίου, ο Παύλος Αλμπανούδης, διδάκτωρ γλωσσολογίας, τ. επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ με  θέμα «Γλωσσογεωγραφία Ανατολικής και Βόρειας Θράκης», στις 4 Μαΐου 2015 η Αδέλα Ισμυρλιάδου, διδάκτω ιστορίας, σχολική σύμβουλος φιλολόγων με θέμα «Εκπαιδευτικές σχέσεις μεταξύ Μπαγκειου Γυμνασίου Κορυτσάς και Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης» και στις 11 Μαΐου ο Στάθης Πελαγίδης καθηγητής πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «όψεις του ευρύτερου Μικρασιατικού ελληνισμού στον περιοδικό τύπου της Σμύρνης. Η περίπτωση των περιοδικών «Όμηρος» και «Κόσμος».