Με την γλώσσα των παππούδων τους, οι Ελληνόφωνοι των χωριών της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία, στέλνουν το δικό τους μήνυμα για να μείνουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους, τις ημέρες της πανδημίας του Κορωναϊού, σε μία χώρα όπου μετράει χιλιάδες θύματα.

Το μήνυμα δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη γλώσσα που έμαθαν από τον παππού και την γιαγιά τους, από τους Γκρεκάνους της Καλαβρίας, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα της θερινής εβδομάδας to ddomani greko, μιας και κάθε χρόνο μαζεύονται και μιλάνε την αρχέγονη γλώσσα των γονιών τους και ζουν τον πολιτισμό που αυτοί μετέφεραν και διατήρησαν στο διάβα των χρόνων.

Οι Ελληνόφωνοι της Κάτω Ιταλίας, στέλνουν το δικό τους μήνυμα, στην γκρεκάνικη διάλεκτο. Με το σύνθημα #egostekostospiti, σε μια παραλλαγή του ελληνικού #menoumespiti, προτρέπουν τους συμπατριώτες τους να μείνουν στο σπίτι και να μην εκτεθούν στον Κορωναϊό.

ITALIA.GRAIKANIKA.KORONOIOS

Η αφίσα που δημιούργησαν οι Ελληνόφωνοι Γκρεκάνοι η οποία βασίστηκε στην αντίστοιχη των ιταλικών αρχών, και την απέδωσαν στη διάλεκτό τους από την ομάδα to ddomani greko, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει την ιστοσελίδα και μαζεύονται μια εβδομάδα κάθε χρόνο και μιλούν στη διάλεκτο των παππούδων και των γιαγιάδων τους

Μέχρι κι αφίσες στα γκρεκάνικα, με οδηγίες προστασίας, είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο κι έχουν διανεμηθεί στις πόλεις και στα χωριά του Κάτω Ιταλίας.