Με πρωτοβουλία της Πνευματικής Εστίας Νίκαιας, ένα ιστορικό σωματείο, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, στις 7.30 το βράδυ, βιβλιοπαρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Βλάση Αγτζίδη με τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή – Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην ήττα και το τραύμα».

Η εκδήλωση αναμένεται να γίνει σ' έναν εξαιρετικό και πολύ φορτισμένο χώρο: στο Μουσείο της Μάντρας του Μπλόκου, στην ηρωική Κοκκινιά (Ηλιουπόλεως 102Α, Νίκαια).

Την ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης συμπληρώνει η αρμενική άποψη για τη σημασία αυτής της θεωρητικής προσέγγισης που επιχειρεί ο συγγραφέας Βλάσης Αγτζίδης, για το ζήτημα του μετασχηματισμού της Εγγύς Ανατολής (1914-1923). Μια άποψη που διατυπώνουν δύο διανοούμενοι του χώρου, η Quin Minassian και ο Haik Kazartzian. Και από τους Ελλαδικούς μας ιστορικούς ο Γιάννης Χρονόπουλος των Historical Quest...

Για το βιβλίο του Βλάση Αγτζίδη με τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή – Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην ήττα και το τραύμα», έγραψε σχετικά η Αμαλία Δενδρινού:

BIBLIO.AGTZIDIS.MIKRASIATIKI.KATASTROFI.I.2019.MG 20190423 0004

«Μια καινούργια έκδοση έρχεται να προστεθεί στην πλούσια βιβλιογραφία για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ομως έχει μεγάλη διαφορά από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις γιατί προσπαθεί να φωτίσει τις πλέον άγνωστες πλευρές του μεγάλου μετασχηματισμού που συνέβη στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη κατά την τελευταία φάση της οθωμανικής κατάρρευσης (κίνημα Νεότουρκων το 1908 – καταστροφή Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922). Ο λόγος για τη «Μικρασιατική Καταστροφή – Από τη Λούξεμπουργκ και τον Γληνό στην ήττα και το τραύμα» του Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος επιχειρεί να ερμηνεύσει τη δυσανεξία που χαρακτηρίζει τη νεοελληνική ιστοριογραφία όσον αφορά τη διαμόρφωση κοινού αφηγήματος για εκείνα τα γεγονότα....».