Με ιδιαίτερη επιτυχία παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» στην Αθήνα το ογκώδες βιβλίο (910 σελίδες) του διπλωμάτη Διονύση Καλαμβρέζου.  Για το βιβλίο μίλησαν οι: Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός - συγγραφέας, Σπύρος Φλογαϊτης καθηγητής παν/μίου Αθηνών, Αντώνης Κόντης,  καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών. Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Γιώργος Καπόπουλος.

Παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης.

KALAVREZOS.IANOS.KOSMOS.1.6.11.2017

Στο ακροατήριο υπήρχαν πολλοί από το διπλωματικό σώμα, καθώς και Πόντιοι της Αθήνας, τόσο ελλαδικοί όσοι και προερχόμενοι από την τέως ΕΣΣΔ.

Η μελέτη του είναι καρπός μεγάλης ερευνητικής πορείας που κορυφώθηκε με την εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής.

KALAVREZOS.IANOS.KOSMOS.6.11.2017

Ο Διονύσης Καλαμβρέζος έχει εκδώσει έως τώρα επτά λογοτεχνικά βιβλία. Κατά την περίοδο των μεγάλων εμφύλιων συγκρούσεων στην καταρεύσασα ΕΣΣΔ, υπηρετούσε στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας. Συμμετείχε σε υπηρεσιακές αποστολές στη Νότια Ρωσία, στη Γεωργία, στο Καζαχστάν και το Ουζμπεκιστάν. Είχε σημαίνοντα ρόλο στην επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» τον Αύγουστο του 1993, όταν έγινε η πετυχημένη προσπάθεια να απεγκλωβιστούν οι ομογενείς από την εστία του πολέμου μεταξύ Γεωργιανών και Αμπχαζίων. Λίγο αργότερα, με την έναρξη του ρωσο-τσετσενικού πολέμου, συμμετείχε στην προσπάθεια απεγκλωβισμού των ομογενών από το Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας.

BIBLIO.KALAVREZOS PAPAZHSH

Τον πρόλογο στο βιβλίο έγραψε λίγο πριν το θάνατό του ο κορυφαίος ιστορικός του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης. Μεταξύ άλλων γράφει: «Αν αυτό που συνήθως λέγεται ότι μόνο η ιστορία από πρώτο χέρι εγείρει την αξίωση να θεωρείται γνήσια αναπαράσταση των γενομένων και η ερμηνεία τους ως η πλησιέστερη προς την αλήθεια, τότε το βιβλίο αυτό είναι η πρώτη μακροσκελής Έκθεση για τα πολλά και διαφορετικά πεδία των τραγικών γεγονότων μέσα από τα οποία ο Διονύσιος Καλαμβρέζος χρειάστηκε να περάσει ως εντολοδόχος του ελληνικού κράτους με σκοπό να βοηθήσει τους Έλληνες της τ. ΕΣΣΔ στις νέες τους περιπέτειες και τη νέα τους μοίρα. Εμείς, οι αποκαλούμενοι ακαδημαϊκοί ιστορικοί, εξαρτώμεθα συχνά από τέτοιου είδους προξενικές Εκθέσεις για να συνθέσουμε στα μετόπισθεν τη χλωμή εικόνα των γεγονότων, που ο Διονύσιος Καλαμβρέζος έζησε στα πρόσω και συχνά στη ζώνη του πυρός.»