Το βιβλίο του Νίκου Ζουρνατζίδη «Συμβολή στην έρευνα των χορών του Πόντου». Λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής, παρουσιάζεται το απόγευμα του Σαββάτου 26 Απριλίου 2025, στο Σύλλογο Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει ο συγγραφέας, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Με ανακοίνωσή του ο σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού, την οποία εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου υπογράφουν ο πρόεδρος Λάζαρος Αγαθαγγελίδης και η γενική γραμματέας Νίκη Ντούλα, αναφέρει.

Ο Σύλλογός μας σάς προσκαλεί στην παρουσίαση βιβλίου του κ. Νίκου Ζουρνατζίδη «Συμβολή στην έρευνα των χορών του Πόντου» το Σάββατο 26 Απριλίου 2025 στις 18.00 στον χώρο του Συλλόγου μας, Ιασωνίδου 78.

Θα υπάρξει προβολή αρχειακού υλικού και θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού.

Το βιβλίο

BIBLIO.ZOYRNATZIDHS.NIKOS.XOROI.SERRA

Στην δεύτερη συμπληρωμένη έκδοση του βιβλίου «Συμβολή στην έρευνα των χορών του Πόντου». Λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής, του Νίκου Ζουρνατζίδη, που εξέδωσε ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα», ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Ζουρνατζίδης, στις 670 σελίδες του πονήματος, αναφέρει ότι η ιστορία του βιβλίου αρχίζει το 1988, όταν δέχθηκε να κάνει μια ανακοίνωση για τους ποντιακούς χορούς.

Ο συγγραφέας και χοροδιδάσκαλος Νίκος Ζουρνατζίδης, χωρίζει το βιβλίο σε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο είναι τα εισαγωγικά κείμενα. Στο δεύτερο η παρουσίαση του Πόντου. Στο τρίτο γενικά για τους ποντιακούς χορούς. Στο τέταρτο οι χοροί ανά περιοχή. Στη συνέχεια αναλύει τους χορούς ανά περιοχή. Χοροί του Ακ Νταγ Ματέν. Χοροί του Κιουμούς Ματέν. Χοροί της Νικόπολης. Χοροί της Πάφρας. Χοροί του Καρς. Χοροί της Γαλίανας Τραπεζούντας. Στο πέμπτο κεφάλαιο οι ποντακές ενδυμασίες. Στο έκτο τα μουσικά όργανα του Πόντου. Στο έβδομο κεφάλαιο γλώσσα – τραγούδια. Ποντιακή διάλεκτος. Το ποντιακό τραγούδι. Τα τραγούδια των τεσσάρων cds, του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων Σέρρα.

Στα παραρτήματα, υπάρχουν, χάρτης του Ανατολικού Πόντου. Χάρτης του Δυτικού Πόντου. Στοιχεία περιοχών: Αργυρούπολης, Κερασούντας, Τραπεζούντας. Καππαδόκες στο Δυτικό Πόντο. Αρμένιοι στον Πόντο. Ζωντανές μαρτυρίες. Η χρήση της ζίπκας πριν και μετά την εγκατάσταση των Ποντίων στην Ελλάδα. Χορός Λέλι μ’ γιάρ. Βιβλιογραφία.