Γενική συνέλευση και εκλογές πραγματοποιούνται στον Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessasrio, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, σε έναν σύλλογο με πλούσια δραστηριότητα, τόσο στον χώρο της Γερμανίας, όσο και σε δράσεις και συνεργασίες με τον ελλαδικό χώρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση θα πραγματοποιηθούν εκλογές στον Σύλλογο Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessasrio στις 19.03.2023, από τις 11:30 με 14:30 στη μεγάλη σάλα του Nachbarschaftshaus.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, είναι:

Εκλογή προεδρείου Γενικής Συνέλευσης. Απολογισμός / απαλλαγή απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Προτάσεις / σκέψεις / ιδέες μελών για τη θητεία του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και Ελεγκτικής Επιτροπής. Εκλογή νέου επταμελούς (+ 2) Διοικητικού Συμβουλίου.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης, επισημαίνει:

Υπογραμμίζουμε την ανάγκη στελέχωσης νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς τα πρόσωπα που  το απαρτίζουν έχοντας συμπληρώσει αρκετά χρόνια εθελοντικής εργασίας χωρίς αντικαταστάτες, έχουν εύλογα κουραστεί. Συνεπώς είναι αναγκαία η ανανέωση των μελών στο Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και στις ομάδες εργασίας του σωματείου. Προσκαλούνται λοιπόν ξεκούραστα πρόσωπα, με προθυμία εθελοντισμού και φρέσκιες ιδέες για την επόμενη μέρα του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης.

Είναι πολιτική η ευθύνη όλων των μελών του ΣΠΝ έναντι της εικόνας, της ιστορίας και του έργου που προήγαγε ο σύλλογος, ούτως ώστε να φροντιστεί η συνέχεια και αδιάκοπη λειτουργία του. Διακύβευμα, ως ελάχιστη υποχρέωση ενός νέου Δ.Σ., είναι η εκπαίδευση των παιδιών στις διεργασίες του εθελοντισμού, της ομαδικότητας, της κοινωνικότητας, της εξωστρέφειας και των παραδόσεων της Ρωμιοσύνης.

Πεπραγμένα και θετικά: Η πλήρης επαναδραστηριοποίηση των τμημάτων νεολαίας αμέσως μετά την άρση μέτρων covid, με την «επαναστέγαση» δεκάδων παιδιών όλων των ηλικιών. Η συνέπεια χοροδιδασκάλων, μελών του Δ.Σ και μη, με αφιλοκέρδεια και ομόνοια. Ο τακτικός διάλογος του ΣΠΝ με την υπηρεσία Kreisjungendring Nürnberg, η οποία, σημειωτέον, επιχορηγεί ευεργετικά το ταμείο του συλλόγου.

Η εξέλιξη των «ειδικών επενδύσεων» του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης όπως: Υποτροφίες μεταπτυχιακών - διδακτορικών σπουδών και επιστ. συνεδριακών εισηγήσεων. (τίτλοι εργασιών: Η αστική μουσική στον Πόντο των αρχών του 20ου αιώνα-Ιόνιο Πανεπιστήμιο,  ο προσφυγικός οικισμός Χασάνι / Ελληνικό - Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ο ποντιακός χορός Σέρρα και η ένταξή του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων, η δημιουργική γραφή στην ποντιακή λογοτεχνία - εισήγηση στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο Ιταλίας.)

Εκδόσεις δισκογραφίας και έντυπων λαογραφικού, πολιτιστικού, ιστορικού περιεχομένου. (συνεργασίες με μουσικούς  Φίλιππο Κεσαπίδη, Χρήστο Καλιοντζίδη, Αντώνη Πιλαλίδη και φορείς Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, Μέριμνα Ποντίων Κυριών Μελβούρνης, Σύλλογος Ποντίων Πολίχνης Θεσσαλονίκης. Συνεργασίες με συγγραφέα Γιάννη Τερζίδη, εκδ. οίκους Αφοί Κυριακίδη και Εκδόσεις Κυριακίδη).

Ψηφιοποιήσεις έργων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων. (οι υποτροφιακές του ΣΠΝ, διδακτορικές και μεταπτυχιακές εργασίες). Εργω υποστήριξη ιστότοπων όπως των pontianlyrics και psifiakisanta. Η πρωτοπόρα έκδοση του ελληνόγλωσσου πλοηγού επισκέπτη στο μουσείο νεότερης πολιτικής ιστορίας της Γερμανίας, Dokuzentrum Nürnberg με συγχορηγία του Γν. Πρ. Ελλάδας στο Μόναχο και με το τρίτο βραβείο πολιτισμικής παρέμβασης φορέων του Δήμου Νυρεμβέργης για το 2018. Η πρόσφατη ειδική έκδοση των scores της Pontische Suite, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με συγχορηγία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και η τρέχουσα προεργασία συναυλιακής επιτέλεσης της Σουίτας σε Ελλάδα και Γερμανία.

Η επικοινωνιακή χορηγία και συμμετοχή του ΣΠΝ στο συμφωνικό κονσέρτο της OMN - NOSPR στο Katowice με φιλοξενία της μελωδής «Trigona» από ποντιακές λύρες και η επωφελής έκτοτε γνωριμία του ΣΠΝ με την ελληνοπολωνική κοινότητα Πολωνίας.

Η επικείμενη πολυτελής έκδοση φωτογραφικού - επετειακού λευκώματος του ΣΠΝ. Η συμμετοχή του ΣΠΝ ως συντονιστή στην έναρξη ακαδημαϊκών μελετών για τη γλωσσολογία του ελληνισμού, στο πανεπιστήμιο Jena Γερμανίας, με τη συνεργασία της ΑΧΕΠΑ Ευρώπης, της Επιτροπής για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ του Σωματείου Εμπόρων Γουνοποιών Φρανκφούρτης, του ιδρύματος Ελληνικό Σπίτι Φρανκφούρτης και του Prof. Dr. Thede Kahl. (Uni Jena).

Η συμμετοχή του ΣΠΝ ως συντονιστή στην έναρξη ακαδημαϊκών μελετών περί του ελληνισμού της Ανατολίας μέσα από τα Οθωμανικά αρχεία, στο πανεπιστήμιο Jena Γερμανίας με τη συνδρομή των Dr. Κώστα Φωτιάδη και Dr. Thede Kahl, όπως και τη συνεργασία της Επιτροπής για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ.
Η τρέχουσα προετοιμασία της έκδοσης του φυτολογικού λεξικού του ερευνητή Βαχίτ Τουρσούν στη σημερινή ρωμιόφωνη διάλεκτο της Οφιούντας του Πόντου.

Η εν όλω υποτροφιακή χορηγία του πρώτου διετούς προγράμματος σπουδών περί της δημιουργικής γραφής στη σύγχρονη ποντιακή λογοτεχνία. (πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).

Η συμμετοχή του ΣΠΝ στις αργατίες του φορέα «ο Τόπος μου» στην Κατερίνη, με τη χορηγία επίπλωσης τριών ορεινών σχολείων στην Πιερία. Η συνεργασία με τους φορείς DKMS και Ερυθρός Σταυρός Βαυαρίας. Οι χορηγίες αλληλεγγύης σε πυροπαθείς Εύβοιας και σεισμοπαθείς Κρήτης. Η ουσιαστική συμβολή του ΣΠΝ στις εκδηλώσεις μνήμης του ποντιακού ελληνισμού «1919 – 2019», σε Βερολίνο και Βαϊμάρη με την αργατία σωματείων της ΟΣΕΠΕ. Η έγκυρη εικόνα που οικοδομεί ο ΣΠΝ σε ΜΜΕ, ΜΚΔ και στις θεσμικότητες Ελλάδας - Βαυαρίας. Τα τακτικά work shops οικοκυρικής γαστρονομίας! με νεαρά μέλη του ΣΠΝ. Η συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία Βαυαρίας σε δράσεις όπως τα τηλεματικά σεμινάρια  λαογραφικών παραδόσεων, στη διάρκεια της πανδημίας. Η παρέμβαση εναντίωσης στις ρατσιστικές πρακτικές των νεοναζί της Νυρεμβέργης, με τη διάνοιξη διαλόγου στη γενική εισαγγελία του Δήμου της πόλης και στα πολιτικά κόμματα. Η πολιτική εκπροσώπιση και αλληλεγγύη μας στις πορείες της Πρωτομαγιάς και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Νυρεμβέργης. Η χρηματοδότηση πολυήμερων επισκέψεων παιδοψυχολόγων και διεργασιών τους στα ελληνικά σχολεία Νυρεμβέργης, των φορέων Χαμόγελο Παιδιού και ΟΚΑΝΑ. Η χρηματοδότηση του κόστους μεταφοράς των σχολικών εγχειριδίων των ελληνικών σχολείων Νυρεμβέργης, από την Ελλάδα στη Γερμανία. Τα αφιερώματα σε ιστορικές προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, όπως στον λογοτέχνη ποιητή Σίμο Λιανίδη. (συνεργασία με ΣΠ Αργοναύτες Waiblingen και συγγραφέα/εκπαιδευτικό Στάθη Ι. Ταξίδη). Η διάθεση πόρων άνω των 40.000€ από τα ταμεία του ΣΠΝ στις παραπάνω δράσεις, μόνο την τελευταία επταετία. Η εξασφάλιση υποστήριξης της ΓΓΑΕ / ΥΠΕΞ στις δράσεις του ΣΠΝ με την επιχορήγηση 6.000€ την τελευταία διετία.

Οι πετυχημένες χοροεσπερίδες ως ψυχαγωγικές και προσοδοφόρες, για τις οποίες χαιρόμαστε μεν, αλλά δε μας ξεγελά η προσέλευση των εκατοντάδων «οπαδών και φιλάθλων» δε.  Ένας στους δέκα από τους προσερχόμενους αν συμμετείχε στις ομάδες εργασίας και στοχεύσεις του ΣΠΝ, σήμερα ο Σύλλογος θα είχε υποκατάστημα στο ευρωκοινοβούλιο...

Απολογιστικά και αρνητικά:

Η αναιμική συσπείρωση και ενδιαφέρον των μελών σε εθελοντικές δράσεις και νέους προγραμματισμούς του συλλόγου. Η ατελής δικτύωση του ΣΠΝ στα γερμανικά ΜΜΕ και γερμανικά θεσμικά κέντρα. Η απογοητευτική αδιαφορία των περισσότερων αποδήμων για τα εθιμοτοπικά σωματεία.