Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2023 στην Αγιορειτική Εστία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης αφιερωμένης στη μνήμη και το έργο του Έλληνα ομογενή από τη Ρωσία, με καταγωγή από τον Πόντο, Νικόλαου Μαστερόπουλου.

MASTEROPOYLOS.NIKOLAS.AGIORHTIKH.21.2.2023.11 6

Ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου, ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, οι βουλευτές κ.κ. Κ. Γκιουλέκας και Γ. Αμανατίδης και εκλεκτοί φίλοι συνεργάτες και φιλότεχνοι της πόλης.

MASTEROPOYLOS.NIKOLAS.NTOYROS.ANASTASIOS.AGIORHTIKH.21.2.2023.4 25

Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας και επιμελητής της έκθεσης Αναστάσιος Ντούρος στην ξενάγηση των έργων Μαστερόπουλου

Η πρωτότυπη εικαστική έκθεση παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του κορυφαίου εικαστικού. Πρόκειται για την πρώτη αναδρομική έκθεση για τον Νικόλαο Μαστερόπουλο που πραγματοποιείται στην Ελλάδα και στην οποία παρουσιάζονται έργα διαφορετικών τεχνικών, όπως ψηφιδωτά, φλωρεντινά μωσαϊκά, σμάλτα σε χαλκό, μικροψηφιδωτά, περίκλειστα σμάλτα, σχέδια, κ.ά.

KALAFATHS.STABROS.AGIORHTIKH.21.2.2023.14 4

Ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι: «…αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός. Ένα καινούργιο σύμπαν που καλούμαστε να γνωρίσουμε και να ταξιδέψουμε με τη δύναμη της Τέχνης. Υπογραμμίζει τη διαχρονική αξία και τον ρόλο της Ορθοδοξίας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας.

MASTEROPOYLOS.NIKOLAOS.AGIORHTIKH.PSIFIDOTO.21.2.2023.6 16

“Χειρ Μαστερόπουλου” από το video της έκθεσης

Επιβεβαιώνει την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι η Τέχνη ήταν πάντοτε και παραμένει κιβωτός ελευθερίας. Κάθε καλλιτεχνικό του έργο είναι και μια πορεία αναζήτησης του κάλλους, μια πράξη λατρείας και σεβασμού αλλά ταυτόχρονα και μια μαρτυρία ζωής».

PATOYLIDOY.BOYLA.MASTEROPOYLOS.AGIORITIKH.21.2.2023.2 33

Η αντιπεριφεριάρχης Βούλα Πατουλίδου

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Βούλα Πατουλίδου επεσήμανε τον αγώνα που δίνει η Αγιορειτική Εστία για την διαμόρφωση περιβάλλοντος υψηλής αισθητικής, πνευματικών εννοιών και εκπαίδευσης, που με τη σειρά της το αποδίδει στο ευρύ κοινό και κυρίως στην επένδυση γνώσης προς τους νέους παροτρύνοντας τους με τη σχολική συμμετοχή στα προγράμματά της.

GERON.SYMEON.DIONYSIATHS.21.2.2023.13 5

Ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης

Ο Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, πρώτος αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας ανέγνωσε το χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, στον οποίο σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Τὰ ἔργα τοῦ Νικολάου Μαστερόπουλου εἶναι κήρυκες τῆς δυνάμεως τῆς ἐσωτερικῆς ὡραιότητος, καὶ ἀντανακλοῦν τὴν μεγάλην ἀλλαγήν, τὴν ὁποίαν ἐπέφερεν εἰς τὴν ζωὴν τοῦ καλλιτέχνου ἡ στροφὴ αὐτοῦ εἰς τὴν χριστιανικὴν πατροπαράδοτον πίστιν, διὰ τὴν ὁποίαν διεκρίνοντο ἀνέκαθεν οἱ ἐκ Πόντου ὁμογενεῖς ἡμῶν, καὶ μάλιστα οἱ ἐν Ρωσσίᾳ διαβιοῦντες», ενώ μίλησε και για την προσωπική σχέση που είχε με τον καλλιτέχνη την περίοδο της συνεργασίας τους στην Ιερά Μονή Διονυσίου.

MASTEROPOYLOS.NIKOS.AGIORHTIKH.STABROS.21.7.2023.7 14

Σταυρός, περίκλειστο σμάλτο σε χρυσό

Ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας, αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος μετέφερε το χαιρετισμό του Δημάρχου και προέδρου της Αγιορειτικής Εστίας, Κωνσταντίνου Ζέρβα, υπογραμμίζοντας τη συμβολή στη σύγχρονη και εκκλησιαστική τέχνη του Νικόλαου Μαστερόπουλου, αλλά και των συνεχιστών γιων του Γιάννη και Μιχάλη, έργα των οποίων επίσης συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση, καθώς και την προσπάθεια της Αγιορειτικής Εστίας να επικοινωνεί και να γνωρίζει στο ευρύ κοινό σημαντικούς δημιουργούς που με τα έργα τους αναδεικνύουν την πνευματικότητα της ορθοδοξίας που περικλείει η τέχνη.

NTOYROS.ANASTASIOS.AGIORHTIKH.ESTIA.21.2.2023.IMG 2400

Ο Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας

Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος, μίλησε για το σπουδαίο έργο του Μαστερόπουλου και την προσπάθεια της Αγιορειτικής Εστίας να γνωρίσει το εντυπωσιακό του έργο στο ευρύ κοινό, μιας και η δουλειά του είναι ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα. Ακολούθως, αναφέρθηκε στην διαμόρφωση των ενοτήτων της έκθεσης, μίλησε για τα υλικά με τα οποία δούλευε ο καλλιτέχνης και για το μοναδικό ταλέντο του να δημιουργεί έργα μνημειακού χαρακτήρα πολλών τετραγωνικών μέτρων αλλά και μικροτεχνίας κάποιων ελάχιστων εκατοστών, ενώ τέλος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην οργάνωση της έκθεσης και ξενάγησε τους παρευρισκόμενους σ’ αυτήν.

FOTIADIS.KOSTAS.MASTEROPOYLOS.NIKOLAOS.AGIORITIKH.21.2.2023.IMG 2369

Ο Κώστας Φωτιάδης, φίλος του αειμνήστου Νικόλαου Μαστερόπουλου μπροστά στα έργα που αφορούν τον Πόντο

Η έκδοση για το συνολικό έργο του Νικόλαου Μαστερόπουλου, προετοιμάζεται από την Αγιορειτική Εστία και θα κυκλοφορήσει σύντομα, ενώ την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για το βίο και το έργο του Νικόλαου Μαστερόπουλου.

MASTEROPOYLOS.IOANNHS.21.2.2023.IMG 2482

Ο Γιάννης Μαστερόπουλος, γιος του Νικόλα Μαστερίπουλου, συνεπιμελητής της έκθεσης

Επιμελητές έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος, Γιάννης Μαστερόπουλος

Διάρκεια έκθεσης: 21 Φεβρουαρίου – 20 Απριλίου 2023.

Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00. Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00. Σάββατο: 09:00 – 14:00.

MASTEROPOYLOS.NIKOLAS.ALEXIOS.G.KOMNHNOS.AYTOKRATOR.TRAPEZOYNTOS.ANTIGRAFO.21.2.2023.IMG 2606

Ξεναγήσεις σχολείων και ομάδων κατόπιν συνεννόησης.

Αγιορειτική Εστία |Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.