Τα σπίτια τους κινδυνεύουν να χάσουν ομογενείς πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα, παρά τις υποσχέσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, αφού δεν έχει γίνει καμμία κίνηση για να ενταχθούν σε δόσεις οικογενειάρχες και ιδιαίτερα ηλικιωμένοι, αφού έπεσαν θύματα των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές του.

Ο συνεχής συντονισμένος αγώνας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) και της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Επαναπατρισμών Ελλήνων Ποντίων (Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π.), παρά τις συναντήσεις και της υποσχέσης επίλυσης του θέματος, με αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και ιδιαίτερα με τον αρμόδιο υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, δεν έχει δοθεί καμμία λύση.

Έτσι η ΠΟΕ και η Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π. και άλλοι φορείς ομογενών επαναπατρισθέντων, κατέθεσαν με δικαστικό επιμελετή Αναφορά – Ανοιχτή Επιστολή, προκειμένου να «ξυπνήσουν» συνειδήσεις και να δοθεί επιτέλους λύση σε ένα ακανθώδες πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες επαναπατρισθέντες νεοπρόσφυγες ομογενείς.

Η σχετική ανακοίνωση των δύο οργανώσεων η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από την ΠΟΕ και την οποία εκ μέρους οργανώσεων υπογράφεται από τον πρόεδρο Γιώργο Βαρυθυμιάδη και την γενική γραμματέα Αθηνά Σωτηριάδου, είναι η ακόλουθη:

Πριν από ένα χρόνο, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Επαναπατριζόμενων Ελλήνων Ποντίων (Πα.Σ.Ε.Ε.Ε.Π.), συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα για το φλέγον θέμα των δανείων των νεοπροσφύγων.

Ο κ. Υπουργός είχε αναφερθεί στη λειτουργία πλατφόρμας για 240 δόσεις στην εφορία και 420 δόσεις στις τράπεζες, ώστε οι συμπατριώτες μας νεοπρόσφυγες να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά έχουμε διαπιστώσει ότι δεν εφαρμόζεται τίποτα από τα παραπάνω.

Μέσα στο τρέχον έτος, προσπαθήσαμε αρκετές φορές να επικοινωνήσουμε και να θέσουμε το ζήτημα εκ νέου, γιατί το πρόβλημα υφίσταται μέχρι σήμερα και δεν έχει δοθεί κανενός είδους λύση. Στείλαμε επιστολές  σε όλα τα κόμματα, τους βουλευτές και τους αρμόδιους υπουργούς όπου τους παραθέταμε όλα τα προβλήματα και τις προτάσεις μας, ώστε να δρομολογηθεί μία λύση και οι νεοπρόσφυγες συμπατριώτες μας να γνωρίζουν πως να πορευθούν.

Δυστυχώς, δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση. Αποφασίσαμε να προβούμε στην αποστολή της  Αναφοράς-Ανοιχτής Επιστολής με δικαστικό επιμελητή προς τον Υπουργό Οικονομικών, η οποία και κοινοποιήθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στους Προέδρους των Κομμάτων της Ελληνικής Βουλής και στις ενδιαφερόμενες Τράπεζες.

Η Αναφορά-Ανοιχτή Επιστολή υπογράφεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Επαναπατριζόμενων Ελλήνων Ποντίων, την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματίων και Συλλόγων Ομογενών Παλιννοστούντων Μακεδονίας-Θράκης, την Πανελλήνια Ποντιακή Ένωση Επιστημόνων Παλιννοστούντων και του Σωματείου Ελλήνων Ομογενών Χαλκιδικής «Η ΝΙΚΗ».

Παρακάτω επισυνάπτεται η εν λόγω Αναφορά - Ανοιχτή Επιστολή την οποία μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο.

https://poe.org.gr/wp-content/uploads/2022/11/832411-11-2022%CE%94%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%91%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%87%CF%84%CE%AE-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE.pdf