Το Διοικητικό Συμβούλιο του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθηνών (Κ.Ο.Π.Α.) καταδικάζει την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου κατοικούν και πολλοί ομογενείς.

Για μια ακόμη φορά οι λαοί γίνονται θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, EE και Ρωσίας πιθανόν αύριο και της Κίνας για να καθορισθούν σφαίρες επιρροής, να μοιραστούν οι πρώτες ύλες, το φυσικό αέριο και να ελεγχθούν οι δρόμοι μεταφοράς τους.

Αυτές οι εξελίξεις στην Ουκρανία δίκαια προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους λαούς ολόκληρου του κόσμου και στην χώρα μας. Ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου είναι ορατές οι οικονομικές συνέπειες του. Έχει καταδικάσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια τα λαϊκά νοικοκυριά στην χώρα μας με την ακρίβεια στα τρόφιμα και στην ενέργεια, στα καύσιμα.

Επίσης προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία καθώς είναι ορατή η πιθανότητα της περαιτέρω γενίκευσης και κλιμάκωσης των συγκρούσεων με απρόβλεπτες συνέπειες παγκόσμια.

Εμείς, οι «κληρονόμοι» οι απόγονοι της Μικρασιατικής Καταστροφής γνωρίζουμε πολύ καλά από την δική μας τραγωδία το 1922. Το κόστος από την εμπλοκή τότε της Ελλάδας στην μικρασιατική εκστρατεία, ήταν τραγικό. Είχαμε 1.500.000 πρόσφυγες και πάνω από 600.000 χιλιάδες νεκρούς.

Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα μας. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μπροστά στα συμφέροντα τους γίνονται αδίστακτες απέναντι στους λαούς. Σφάζουν και δολοφονούν με τους πολέμους που εξαπολύουν. Διαμελίζουν χώρες, καλλιεργούν τον εθνικισμό.

Φέτος 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, οι μνήμες από τις μαρτυρίες των προγόνων μας και τον βίαιο ξεριζωμό τους από της εστίες τους είναι ακόμα νωπές. Σήμερα 100 χρόνια μετά, η ίδια ιστορία με τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας αυτή την φορά. Και πάλι εικόνες με καραβάνια προσφύγων.

Είναι τραγικό αν αναλογιστούμε ότι αυτοί οι λαοί, που στο διάβα της ιστορίας προήλθαν από την ίδια μήτρα και αναπτύχθηκαν αδελφωμένα για αιώνες, αλλά και οι ομογενείς Ελληνικής καταγωγής κάτοικοι των εμπόλεμων περιοχών αναγκάζονται σήμερα να εγκαταλείψουν βίαια τις εστίες τους και να τραβήξουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Οι Έλληνες που έζησαν στις φιλόξενες δημοκρατίες μπορούν να αναπολούν την φιλία και την αδελφοσύνη των λαών που έζησαν μαζί τους για χρόνια.

Ο λαός της Ελλάδας δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν τον πόλεμο. Δεν πρέπει να υιοθετήσει τα επιχειρήματα ούτε της μιας ούτε της άλλης πλευράς.

Λέμε όχι στον άδικο πόλεμο. Είμαστε αλληλέγγυοί στο λαό της Ουκρανίας.

Καμία συμμέτοχη. Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας. Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο