Στο μικροσπόπιο της UNESCO, βρίσκεται η απόφαση της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε τζαμί, η οποία και έγινε με τυμπανοκρουσίες και η Μονή της Χώρας με τα μοναδικής σημασίας ψηφιδωτά της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και για το σκοπό αυτό εμπειρογνώμονας μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να εξετάσει τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης.

Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, έχει εκδώσει έως τώρα τρεις ανακοινώσεις από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ζήτημα της αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και ουσιαστικά απαντάει σε δηλώσεις Τούρκων, ότι όλα βαίνουν καλώς. Η Η ανακοίνωση της Audrey Azoulay έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της UNESCO και είναι η ακόλουθη:

«Ως απάντηση σε πολλές ανακριβείς δηλώσεις και λάθη που κυκλοφορούν στον τύπο σχετικά με την κατάσταση της Αγίας Σοφίας, η UNESCO επιθυμεί να υπενθυμίσει τα ακόλουθα:

Η UNESCO αντέδρασε στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ήδη από τον Ιούλιο του 2020 και εξέφρασε την ανησυχία της ως προς αυτό. Αυτή η θέση παρέμεινε σταθερή από τότε.

Η UNESCO ξεκίνησε αμέσως μια διαδικασία επιθεώρησης και έστειλε μια αποστολή επιτόπου, από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου 2020, με επικεφαλής έναν επιφανή εμπειρογνώμονα πολιτιστικής κληρονομιάς, για να εξετάσει λεπτομερώς κάθε μια από τις πιθανές επιπτώσεις αυτής της αλλαγής του καθεστώτος και τον αντίκτυπό τους στην εξαιρετική καθολική αξία της Αγίας Σοφίας. Αυτή η επιθεώρηση, η οποία καλύπτει διάφορα στοιχεία στις Ιστορικές Περιοχές της Κωνσταντινούπολης, ιδίως την Αγία Σοφία και τη Μονή Χώρας, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η έκθεση στην οποία αναφέρεται δεν έχει οριστικοποιηθεί και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα αυτήν τη στιγμή.

Το έργο της UNESCO διέπεται από τις αυστηρές αξίες και διαδικασίες που καθιερώθηκαν από τη Σύμβαση του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η οποία επικυρώθηκε από 194 κράτη. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελούμενη από 21 εκπροσώπους των Κρατών Μερών της Σύμβασης, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Τα αποτελέσματα της αποστολής και οι τρέχουσες επιθεωρήσεις θα υποβληθούν στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο / Ιούλιο 2021».

Πηγή: Με πληροφορίες από https://www.in.gr/2020/11/18/culture/agia-sofia-unesco-antidra-kai-diapseydei-tous-tourkous/