Η «Δωδεκάπολις» των Ποντιακών Συλλόγων της Βάδης Βυρτεμβέργης καταδικάζει την απόφαση του Τουρκικού ΣτΕ, κορυφαίου διοικητικού δικαστηρίου να μετατρέψει ΚΑΙ την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως σε τέμενος.

Οι εικόνες και οι μνήμες όπως και η όλη ιστορική διαδρομή των Ποντίων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων ήταν και είναι συνδεδεμένη με τα ιερά και τα όσια μας, και η όποια αναφορά στους πολυαγαπημένους αυτούς τόπους, συνδέεται και με τα εκκλησιαστικά μας μνημεία. Αυτό δεν μπορεί να αλλοιωθεί με καμία παρέμβαση και με καμία πολιτική σκοπιμότητα από όπου και αν αυτή προέρχεται.

Η ιστορική μας ευθύνη όμως δεν μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε μόνον στην Σοφία του Θεού Κωνσταντινουπόλεως και να αποσιωπήσουμε τον απώτερο στόχο του προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν που δεν ήταν και δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση της μεθοδευμένης αλλά τούρκα πολιτικής πρακτικής τους.

Η μετατροπή των Ναών της, του Θεού Σοφίας σε Τέμενος.

Η Αγία Σοφία, της Νίκαιας της Βιθυνίας 2011, μετατράπηκε εκ νέου σε τέμενος.

STUTGART.GENOKTONIA.AGIA.SOFIA 2

Αγία Σοφία, Τραπεζούντας 2012 μετατράπηκε εκ νέου σε τέμενος.

Αγία Σοφία, Αδριανούπολης 2015, μετατράπηκε εκ νέου σε τέμενος.

Αγία Σοφία, Κωνσταντινουπόλεως, 2020 η προστατευόμενη από την UNESCO ξαναγίνεται και πάλι τέμενος!

Η απόφαση αυτή της Τουρκίας ελήφθη καθαρά για πολιτικούς λόγους δυστυχώς χωρίς κανέναν σεβασμό στην ιστορία. Η ιστορία όμως δεν παραγράφεται, δεν αναιρείται και δεν μετατρέπεται και στους δύσκολους καιρούς που διερχόμαστε με τις προκλήσεις, τις ανησυχίες και τα προβλήματα μας εμείς υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κοινωνούμε από τη συλλογική μας μνήμη και θα απαιτούμε πάντα την Αναγνώριση του μεγάλου εγκλήματος της Γενοκτονίας των 353.000 πατέρων και παππούδων μας, την Δικαιοσύνη και την Ιστορική αλήθεια των γεγονότων κατά τα έτη 1914-1923, έχοντας πάντα προστάτιδα μας τη Σοφία του Θεού.

STUTGART.GENOKTONIA.AGIA.SOFIA 3

Μια μόνον μπορεί να υπάρξει συνέπεια:

ΈΞΩ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO

Για τους Ποντιακούς Συλλόγους

Δρ. Ιωάννης Μωυσίδης| κ. Ελένη Σιδηροπούλου

10.07.2020