ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΥΠΙΔΗ

Τον Ιανουάριο του 1983, πριν από την έναρξη της περεστρόικας, στην Τιφλίδα, ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ελληνικής Νεολαίας, με την πρωτοβουλία και την στήριξη τότε του Α΄ Γραμματέα του Κομμουνιστικού κόμματος της Γεωργίας και έπειτα του Υπουργού Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Εδουάρδου Σεβαρντνάτζε. 

Εκείνη την εποχή, ήταν η πρώτη και μοναδική επίσημη ελληνική κοινωνική οργάνωση, που ένωνε τους νέους με ελληνική καταγωγή και όχι μόνο, στην Τιφλίδα και στην Γεωργία, αλλά και σε ολόκληρη την πρώην Σοβιετική Ένωση, μετά το τραγικό 1937.

KARYPIDIS.GIANNHS.MERIMNA.BATOYMI.1990.SEN.6

Με την αποστολή της Μέριμνας Ποντίων Κύριων Θεσσαλονίκης στο Μπατούμι (Βατούμ) της Γεωργίας, 1990

Ο βασικός στόχος του Συλλόγου ήταν η ένωση της ελληνικής νεολαίας και η αφύπνιση εθνικής συνείδησης, για να λύσει τα προβλήματα που υπήρχαν στον τομέα της γλώσσας και του πολιτισμού.

KARYPIDIS.GIANNHS.XARALAMPIDIS.MIXALHS.TSALKA.1988.SEN.10

Με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Γεώργο Ηλίαδη και Φώτη Τσιτλίδη (τότε ο Νομάρχης της Τσάλκας και έπειτα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας), Τσάλκα, 1988

Τα περισσότερα μελή του Συλλόγου ήταν φοιτητές και απόφοιτοι των πανεπιστημίων της Σοβιετικής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια των ετών της ύπαρξής του, ο Σύλλογος Ελληνικής Νεολαίας της Τιφλίδας ήταν ο εμπνευστής και οργανωτής πολλών εκδηλώσεων.

KARYPIDIS.GIANNHS.25.MARTIOY.1983

Ο Γιάννης Καρυπίδης, σε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου το 1983

Υπό την αιγίδα του για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1930, επίσημα γιορτάσαμε τις ελληνικές εθνικές γιορτές, την Ημέρα της Εθνικής Ανεξαρτησίας - 25η Μάρτιου, το «ΟΧΙ» και άλλα..

Ο Σύλλογος προώθησε ενεργά την ανάγκη να μάθει η νεολαία μας τη μητρική της γλώσσα και τον πολιτισμό. Υποστήριξε την διδασκαλία της γλώσσας, τόσο στο Κρατικά, όσο και στα Κυριακάτικα σχολεία. Και σε αυτό το θέμα είναι ανεκτίμητη η συμβολή του μεγάλου πατριώτη, του καθηγητή της ελληνικής, Λάζαρου Ζαφειρίδη.

KARYPIDIS.GIANNHS.TRIXAS.GEFYR.1990.SEN.8

Η 2η αποστολή του Συλλόγου στην Ελλάδα (40 ατόμων) στο Τρίχας το Γεφύρ, Πόντος, 1990

Ιδιαίτερη προσοχή δινόταν στην ανάπτυξη της εθνικής κουλτούρας: δημιουργήθηκαν νέα χορογραφικά και μουσικά συγκροτήματα, οργανώθηκαν οι πρώτες Εκθέσεις Ελλήνων ζωγράφων, το Φεστιβάλ του Ποντιακού πολιτισμού, οι συναυλίες ελληνικών συγκροτημάτων, καθώς και της κλασικής μουσικής.

Το ετήσιο Φεστιβάλ, αφιερωμένο στο έργο των μαθητών και των φοιτητών, το οποίο περιλάμβανε την Έκθεση ζωγραφικής και την Συναυλία της κλασικής μουσικής έλαβε μεγάλη αναγνώριση.

Με την πρωτοβουλία του Συλλόγου γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «Εκεί που ήταν ο Ιάσωνας», για την ζωή και τις δραστηριότητες του Ελληνισμού της Γεωργίας. Επαφές με την επιστημονική κοινότητα οδήγησαν σε μια σειρά διαλέξεων για την ιστορία της αρχαίας και σύγχρονης Ελλάδας.

KARYPIDIS.GIANNHS.PANAGIA.SOYMELA.SEN.9

Η 2η αποστολή του Συλλόγου στην Ελλάδα (40 ατόμων)  στη Μονή Παναγία Σουμελά, Πόντος, 15 Αύγουστου 1990

Ο Σύλλογος είχε στενές επαφές με την ελληνική διασπορά, όχι μόνο της Γεωργίας, αλλά και της Ρωσίας και της Ουκρανίας και είχαμε επισκεφθεί πολλές φορές αυτές τις περιοχές.

Με την πάροδο του χρόνου όλες αυτές οι πράξεις έφεραν θετικά αποτελέσματα.

Ένα εκ των οποίων ήταν η δημιουργία το 1986 , με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Τιφλίδας.

Παράλληλα, οργανώθηκε εβδομαδιαία εκπομπή στην ελληνική γλωσσά στο κρατικό ράδιο, η οποία κάλυπτε τακτικά τη ζωή και τις δραστηριότητες του ελληνικού πληθυσμού τόσο της πόλης όσο και της χώρας στο σύνολό της.

KARYPIDIS.GIANNHS.KOSMOPOYLOS.1990.SEN.18

Με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, Θεσσαλονίκη, 1990

Το 1984 (Τιφλίδα) και το 1988 (Μόσχα - Σιβηρία) οι εκπρόσωποι του Συλλόγου συμμετείχαν στα Φεστιβάλ Φιλίας Νεολαίας της Σοβιετικής Ένωσης και Νεολαίας από την Ελλάδα..

Στις 8 Απριλίου 1989, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελληνικής Νεολαίας, πραγματοποιήθηκε στην Τιφλίδα, η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της ελληνικής διασποράς της Γεωργίας, με τη συμμετοχή των φίλων μας από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σε αυτήν συζητήθηκε τπ θέμα της ίδρυσης της Πανσοβιετικής Ένωσης Ελλήνων.

KARYPIDIS.GIANNHS.IOSHFIDIS.APOSTOLIDIS.1990.SEN.12

Συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Ελλάδας (στην φωτογραφία με τον Κυριάκο Ιωσηφιδη, έπειτα Αντιδήμαρχος Ωραιόκαστρου και Μπάμπη Αποστολίδη, Δικηγόρο και πρώην Πρόεδρο της ΠΟΠΣ), Θεσσαλονίκη, 1990

Μετά από περαιτέρω συναντήσεις στην πόλη Ρουστάβι και στο χωριό Κβίρικε της Ατζαρίας , τον Ιούλιο του 1989, οργανώθηκε στη Μόσχα η Ένωση των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης «Πόντος» και εξελέγη Πρόεδρος του κινήματος ο Δήμαρχος της Μόσχας Γαβριήλ Ποπόφ.

Το 1990 και το 1991 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελληνικής Νεολαίας συμμετείχαν στο Α' Πανσοβιετικό Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τέχνης των Ελλήνων της ΕΣΣΔ στη Μόσχα και στο Α' Ιδρυτικό Συνέδριο των Ελλήνων της ΕΣΣΔ στο Γκελέντζικ της Ρωσίας, ως αντιπρόσωποι, σύνεδροι και διοργανωτές αυτών των φόρουμ.

Στη συνέχεια, η απόψυξη της πολιτικής και δημόσιας ζωής στην Σοβιετική Ένωση μας έδωσε την πολύ επιθυμητή ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με την ιστορική πατρίδα μας, την Ελλάδα.

KARYPIDIS.GIANNHS.TSALKA.PROKOPIDIS.TANIMANIDIS.1989.SEN.15

Στα βουνά της Τσάλκας, με τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της ΠΟΠΣ Πέτρο Προκοπίδη και Στέφανο Τανιμανίδη, 1989

Οι δυο Αντιπρόεδροι του Συλλόγου, η Μαρία Στεφανίδου και ο Γιώργος Ατζαμίδης συμμετείχαν στις εργασίες του Β΄ Παγκόσμιου Συνέδριου του Ποντιακού Ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988.

Το 1989 και το 1990 οι αποστολές του Συλλόγου (25 και 40 άτομα αντίστοιχα) επισκέφθηκαν την Ελλάδα, μετά από την πρόσκληση και φιλοξενία από τα Ποντιακά Σωματεία της Θεσσαλονίκης «Παναγία Σουμελά», «Εύξεινος Λέσχη», «Μέριμνα Ποντίων Κύριων» και την Πανελληνία Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).

KARYPIDIS.GIANNHS.THESSALONIKH.TANIMANIDIS.1989.SEN.20

Η 1η  αποστολή του Συλλόγου στην Ελλάδα (25 ατόμων), συνάντηση με τότε Αντιπρόεδρο της ΠΟΠΣ Στέφανο Τανιμανίδη, Θεσσαλονίκη, 1989

Με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελληνικής Νεολαίας το 1990 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων της Τιφλίδας.

Σήμερα, τα περισσότερα από τα πρώην μέλη του Συλλόγου Νεολαίας Τιφλίδας ζουν και εργάζονται έξω από τη Γεωργία, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Ρωσία και αλλού.

Ο καθένας από αυτούς, με την ανιδιοτελή εργασία και τον ενθουσιασμό του, έχει σημαντική συμβολή στα χρονικά της ιστορίας των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωση. 

(Στη φωτογραφία της αρχής του άρθρου, ο Γιάννης Καρυπίδης, μαζί με τον καθηγητή ελληνικών Λάζαρο Ζαφειρίδη, Τιφλίδα, 1985)

Διαβάστε επίσης το πρώτο άρθρο του Γιάννη Καρυπίδη, "Μικρή Ελλάδα, στην καρδιά της Γεωργίας" για την ιστορία ίδρυσης του συλλόγου Ελληνικής Νεολαίας Τυφλίδας, στο ακόλουθο Link

https://efxinospontos.gr/omogeneia/6431-mia-mikri-ellada-stin-kardia-tis-georgias

Γιάννης Καρυπίδης,

Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων «Μαυροθαλλασίτες»

Συντονιστής του Προγραμμάτος Αδελφοποίησης των Σχολείων της Ελλάδας και της Ρωσίας

Συντονιστής Εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Ρίζες» Θεσσαλονίκης

Πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνικής Νεολαίας της Τιφλίδας (1983 – 1991)

KARIPIDIS.GIANNHS.SHMAIA.PONTOS

Ο Γιάννης Καρυπίδης, γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1952 στην πόλη Τιφλίδα της Γεωργίας.

Είναι απόφοιτος του Κρατικού Πολυτεχνείου της Γεωργίας, της Σχολής πολιτικών μηχανικών, το 1974.

Από το 1974 έως το 1977 εργάστηκε στην οικοδομική - κατασκευαστική εταιρεία «UDMURTSELSTROY» στην πόλη Ιζέβσκ της Ρωσίας ως πολιτικός μηχανικός (εργοδηγός).

Από το 1978 έως το 1990 δούλεψε στο Ινστιτούτο «TBILGIDROPROEKT» (Ινστιτούτο ερευνών και μελετών υδροηλεκτρικών σταθμών) ως αρχιμηχανικός.

Από το 1983 έως το 1991 ήταν Πρόεδρος του Συλλόγου της Ελληνικής Νεολαίας της Τιφλίδας, του πρώτου επισήμου Συλλόγου των Ελλήνων στην πρώην Σοβιετική Ένωση, μετά τις τραγικές δεκαετίες του 1930 και του 1940.

Ο συγκεκριμένος Σύλλογος έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διατήρηση, αναγέννηση και ανάπτυξη της Εθνικής Συνείδησης των Ελλήνων της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

Το 1984 και το 1988 συμμετείχε στα Φεστιβάλ Φιλίας Νεολαίας Σοβιετικής Ένωσης και Νεολαίας της Ελλάδας στην Τιφλίδα και Μόσχα - Σιβηρία, αντίστοιχα.

Το 1990 και το 1991 έλαβε μέρος στο 1o Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τέχνης των Ελλήνων της Ε.Σ.Σ.Δ. στη Μόσχα και στο 1o (ιδρυτικό) Συνέδριο των Ελλήνων της Ε.Σ.Σ.Δ. στο Γκελεντζίκ (Νότια Ρωσία) ως ιδρυτικό και οργανωτικό στέλεχος.

Το 1989 και το 1990 υπήρξε ο αρχηγός των αποστολών ελληνικής νεολαίας της Γεωργίας, που επισκέφθηκαν την Ελλάδα.

Το Μάιο του 1991 ήρθε για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Από το Σεπτέμβριο του 1991 έως το 1995 υπήρξε Υπεύθυνος του Γραφείου Υποδοχής Παλιννοστούντων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).

Από το 1991 είναι Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων της πρώην ΕΣΣΔ «ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΕΣ», με έδρα Θεσσαλονίκη.

Στο Γ’ Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού το Μάιο του 1992, στη Θεσσαλονίκη ήταν εισηγητής με θέμα «Αποκατάσταση των Παλιννοστούντων στην Ελλάδα».

Το 1997, το 2002 και το 2006, στα Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Παγκόσμια Συνέδρια Ποντιακού Ελληνισμού ήταν μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Το 1999 (Βοστώνη, ΗΠΑ) ήταν ιδρυτικό και οργανωτικό μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού και έως το 2016 διετέλεσε μέλος του Προεδρείου του ΠΑΣΠΕ.

Συμμετείχε το 1993, 1994, 1997 και 1998 ως οργανωτικός στέλεχος στις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Έλληνες της Γεωργίας.

Από το 1991 έως και σήμερα συμμετέχει ως εισηγητής σε διάφορες ημερίδες και συνέδρια που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, καθώς και διάφοροι κρατικοί και πολιτιστικοί φορείς.

Από το 1992 έως σήμερα λαμβάνει μέρος σε διάφορα Συνέδρια και εκδηλώσεις των Ελλήνων της Ρωσίας, Ουκρανίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβίας και Λιθουανίας.

Το Μάρτιο του 1995 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, ως υπεύθυνος για θέματα του Ελληνισμού της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

Το 1998, το 2001, το 2004 και το 2007 επανεκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ.

Το 1996 υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Παλιννοστούντων του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

Από το Μάιο του 1997 έως το 2010 ήταν συνεργάτης του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ως Υπεύθυνος Σχέσεων με τις Ελληνικές Κοινότητες της πρώην ΕΣΣΔ και Συντονιστής Υλοποίησης διαφόρων προγραμμάτων του Κέντρου.

Σε αυτά τα χρόνια πολλές φορές επισκέφτηκε τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Από το 2011 έως το 2019 ήταν συνεργάτης του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από το 2015 είναι Συντονιστής Εκδηλώσεων και Δημοσίων Σχέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Ρίζες» Θεσσαλονίκης.

Από το 2018 είναι Συντονιστής του Προγράμματος Αδελφοποίησης των Σχολείων της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Πατέρας: Καρυπίδης Νικόλαος, (1925 - 2007), μηχανικός – ηλεκτρολογος.

Μητέρα: Κοτανίδου Μαρία, (1928 - 1988), καθηγήτρια μαθηματικών.

Σύζυγος: Τσαγκουλίδου Μαρίνα, γιατρός.

Γιός: Νίκος, φοιτητής στο AKTO College.