Για πρώτη φορά μετά τον ξεριζωμό των προσφύγων το 1922 έγινε ο αγιασμός των υδάτων στην Σμύρνη, όπως επίσης και στην Αμμόχωστο της μαρτυρικής Κύπρου μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Στην Πόλη, ο αγιασμός των υδάτων έγινε στον Κεράτιο κόλπο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.

 

Στη Σμύρνη

Στην μαρτυρική Σμύρνη, με κάθε επισημότητα, ιδιαίτερη συγκίνηση και την δέουσα λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια επισήμως για πρώτη φορά στη Σμύρνη, 94 χρόνια μετά την μικρασιατική καταστροφή. Ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στην ιστορική προκυμαία «Quai» της Σμύρνης απέναντι από το υπό ανακαίνιση παλιό ελληνικό προξενείο, χοροστατούντος του πρώτου ορθόδοξου ιερέα της Σμύρνης πατήρ Κύριλλου.

Νωρίς το πρωί στην Αγία Φωτεινή, την εκκλησία που αποτελεί τη βάση της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, παρακολούθησαν την θεία λειτουργία ομογενείς, αλλά και Ρώσοι, Γεωργιανοί, και Ουκρανοί χριστιανοί, όπως και πολλοί επισκέπτες από τα γειτονικά ελληνικά νησιά Χίος και Λέσβος, οι νεότεροι των οποίων «πάλεψαν» για τον σταυρό λίγο αργότερα. Με την ολοκλήρωση της τελετής, την απελευθέρωση του περιστεριού και την ανάσυρση του σταυρού, ο πατέρας Κύριλλος εξέφρασε τη συγκίνηση του για το «ιστορικό», όπως το χαρακτήρισε, γεγονός και ευχαρίστησε τις Αρχές της χώρας πού επέτρεψαν, όπως είπε, «να αισθανθούμε στην πράξη τη συνέχεια της γενιάς, της φυλής, της πίστης, της ιστορίας έτσι όπως ο θεός την καταγράφει». Ευχαρίστησε τις Τοπικές Αρχές για την ασφάλεια και την βοήθεια που παρείχαν για την υλοποίηση αυτής «της ιστορικής ιερής τελετής».

SMYRNI.THEOFANIA.6.1.2016

 

Ο πατέρας Κύριλλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον γενικό πρόξενο Σμύρνης Θεόδωρο Τσακίρη «που με περισσή αγάπη αγκαλιάζει την κοινότητα και την εκκλησία», τον βουλευτή Χίου του Σύριζα και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον αρχιεπίσκοπο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας πατέρα Λορέτζο, τον προϊστάμενο του καθεδρικού ναού των Καθολικών πατέρα Μαξιμιλιανό, τους κολυμβητές που ανέσυραν τον «σταυρό του μαρτυρίου, της Εκκλησίας και του γένους μας» στους οποίους ευχήθηκε «κάθε πρόοδο και προκοπή μαζί με όλους τους άλλους ανθρώπους όπου και αν βρίσκονται».

Στη συνέχεια ευχήθηκε σε όλη τη Ρωμιοσύνη να πορεύεται πάντα στο ρου και στον χρόνο της ιστορίας και σε οποιεσδήποτε συνθήκες να δηλώνει την παρουσία της και έστειλε σε όλους την «αγάπη μας με τις σταγόνες από τα δάκρυα και την χαρά των προγόνων μας σήμερα». Ο εορτασμός είχε τελεστεί ανεπισήμως πριν λίγα χρόνια και το προσδοκώμενο όπως το εξέφρασε ο πατέρας Κύριλλος «είναι να καθιερωθεί ο εορτασμός των Φώτων στην παραλία, δηλαδή σε δημόσιο χώρο».

Στην Κωνσταντινούπολη

BARTHOLOMAIOS.Turkey.6.1.2016

Στην ακτή του Κερατίου Κόλπου, σε σημείο που απέχει ελάχιστα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, έγινε η τελετή αγιασμού των υδάτων υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Προηγήθηκε η θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου παραβρέθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης και πλήθος κόσμου. Τον σταυρό έπιασε ο 29χρονος γυμναστής Νικόλαος Σολής από το Αγρίνιο.

Στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

AMOXOSTOS.THEOFANIA.6.1.2016

Με την ελπίδα το 2016 να φέρει μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό έγινε για πρώτη φορά, μετά από 42 χρόνια, ο αγιασμός των υδάτων στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα έγινε σε μικρή απόσταση από την περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης πόλης.  Περίπου 20 ελληνοκύπριοι βούτηξαν για να πιάσουν τον σταυρό. Για να συμμετάσχουν στον καθαγιασμό των υδάτων μετέβησαν στην Αμμόχωστο από το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου πάνω από 1.000 Ελληνοκύπριοι, ενώ νωρίτερα προηγήθηκε η θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού.

AMOXOSTOS.THEOFANIA.1

Στην Ελλάδα

Αγιασμός των υδάτων έγινε και στην Ελλάδα, σε όλες τις πόλεις της χώρας, σε λιμάνια, λίμνες και ποταμούς, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπου χτυπάει η καρδιά του ορθόδοξου ελληνισμού.