Φόβους για το αμφιθέατρο που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς εκφράζουν πολιτιστικοί παράγοντες, μετά την εισβολή Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι κατέλαβαν την πόλη Σαμπράθα της Λιβύης.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς εκεί βρίσκεται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά αμφιθέατρα του κόσμου. Φόβοι εκφράζονται για τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, βανάκια τζιχαντιστών μπήκαν την Πέμπτη στο κέντρο της πόλης και ενώ στη αρχή θεωρήθηκε από τους κατοίκους πως πρόκειται για έφοδο, στη συνέχεια οι τζιχαντιστές έστησαν σημεία ελέγχου, συναντώντας μικρή αντίσταση από τις τοπικές δυνάμεις.

Αρχαία ισάξια με της Παλμύρας

Τα αρχαία μνημεία στην πόλη Σαμπράθα της Λιβύης θεωρούνται ισάξια με εκείνα της Παλμύρας στη Συρία και ενδεχόμενη καταστροφή τους θα αποτελεί τεράστιο πλήγμα στον πολιτισμό.Να υπενθυμίσουμε πως οι τζιχαντιστές έχουν ήδη ανατινάξει τον ναό του Μπαάλ και άλλα αρχαιολογικά μνημεία στην Παλμύρα της Συρίας.

Η Σαμπράθα, φοινικική πόλη εμπόρων, υπήρξε σημείο αγοραπωλησιών για τα προϊόντα της αφρικανικής ενδοχώρας.

Η Σαμπράθα ήταν τμήμα του βραχύβιου νουμιδικού βασιλείου της Μασινίσα, πριν αυτό εκρωμαϊσθεί και η πόλη ξαναχτιστεί τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. Η πόλη βρίσκεται 67 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.