Το δρόμο για να γίνει η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, και πάλι τζαμί, από μουσείο που είναι σήμερα, ανοίγει και πάλι η Τουρκία, αφού όπως επισημαίνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της σήμερα Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα μετατροπής του μουσείου της Μονής της Χώρας, -όπου υπάρχουν σπουδαίας σημασίας μωσαϊκά- και να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα μουσεία, που στην οθωμανική αυτοκρατορία λειτουργούσαν ως τζαμιά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Αγία Σοφία.

Η Μονή της Χώρας, το οποίο μετά την κατάλυση του Βυζαντίου, λειτούργησε ως τζαμί με την ονομασία Kariye Cami και το 1945 είχε μετατραπεί σε μουσείο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου εκείνη την εποχή. Σήμερα ωστόσο, το Ίδρυμα Προστασίας Ιστορικών Μνημείο και Περιβάλλοντος, κατέθεσε αγωγή με αίτημα την ακύρωση της απόφασης του 1945, και τη μετατροπή σε τζαμί.

AGIA.SOFIA.GENI.SAFAK.5.11.2019

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα«Γενί Σαφάκ», εάν το 100 τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας της γειτονικής χώρας, που θα εκδικάσει την υπόθεση, αποφασίσει υπέρ της μετατροπής της Μονής της Χώρας από μουσείο που είναι σήμερα, σε τζαμί, αυτό θα αποτελέσει δεδικασμένο και για την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, ώστε να λειτουργήσει το θαύμα της Αρχιτεκτονικής ως τζαμί, κάτι που είναι και στόχος των φανατικών μουσουλμάνων.
Να αναφέρουμε ότι η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, είχε μετατραπεί σε Μουσείο, με βάση την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934, και όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», το διάταγμα αυτό μπορεί να ανατραπεί δικαστικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πάντως, πριν από ένα χρόνο, το Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας, είχε απορρίψει σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί και πάλι από το ίδιο ίδρυμα και ζητούσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όμως το αίτημα απερρίφθη.

AGIA.SOFIA.TRAPEZOUNTA.6.2012

Η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας

Να σημειώσουμε ότι οι Τούρκοι μετέτρεψαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 την Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας και στη συνέχεια την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, σε τζαμί, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και τις αντιδράσεις των κατοίκων των πόλεων.