Η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, για τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών και τα θέματα της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη, ήταν το θέμα της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς.

Η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου με την προεδρία του βουλευτή ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββα Αναστασιάδη και όπως είπε, κατά την έναρξή της, είναι μια από τις κορυφαίες συνεδριάσεις με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ μίλησε για την προσωπικότητα του κ. Νικόλαου Ουζούνογλου και το σημαντικό του έργο, που αφορά τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης με την ιδιότητα του Προέδρου της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.

BOYLH.EPITROPH.DIASPORAS.10.10.20191

Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, αναφέρθηκε επίσης και στην Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών, η οποία αριθμεί 30 και πλέον μέλη από σωματεία, συλλόγους και αδελφότητες και στο τεράστιο έργο της αναφορικά με την ενίσχυση των σχέσεων, την ανταλλαγή ιδεών και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανά τον κόσμο Κωνσταντινουπολιτών και ιδιαίτερα των Κωνσταντινουπολιτών της Διασποράς με τους ομογενείς που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και την προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των Κωνσταντινουπολιτών κ.ά.

Ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, στη δική του τοποθέτηση, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την Ελληνική Ομογένεια στην Κωνσταντινούπολη με κυρίαρχο το δημογραφικό και όπως τόνισε «το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι αυτή τη στιγμή το δημογραφικό, η Πόλη κινδυνεύει να μείνει χωρίς Ρωμιούς… θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην συμβεί… οι βασικοί σκοποί, κύριε Πρόεδρε, είναι να διατηρηθεί αυτή η μειονότητα και να ενισχυθεί με τους Κωνσταντινουπολίτες, που θέλουν να επιστρέψουν, κυρίως οι νέες γενιές… ώστε να υπάρξει η συνέχεια».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον κ. Ουζούνογλου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα Παιδείας για την Ομογένεια..« για την αντιμετώπιση της ελληνομάθειας δουλέψαμε πάρα πολύ. … ξέρετε τα σχολεία αυτά ήταν τα πιο λαμπρά σχολεία όχι μόνο της Τουρκίας και της Ελλάδος, μπορώ να πω και της Ευρώπης».

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Σάββας Αναστασιάδης τόνισε: «Έχετε εκ μέρους μου, αλλά και εκ μέρους της Επιτροπής μας, την αμέριστη στήριξη συμπαράσταση και συμπόρευση στον αγώνα που δίνετε. Ο αγώνας και η προσπάθειά σας, να είστε βέβαιοι ότι είναι και δικός μας αγώνας και δική μας προσπάθεια. ...Κύριε καθηγητά, κύριε πρόεδρε, πιστεύω ότι η βαθιά σας γνώση για τα συγκεκριμένα θέματα, σας καθιστούν ίσως τον καθ’ ύλην αρμόδιο να μεταφέρει στα μέλη της Επιτροπής μας και διαμέσου της τηλεόρασης της Βουλής στον ελληνικό λαό, αλλά και στην οικουμένη, την εμπειρία σας, τους αγώνες σας, τις σκέψεις σας και το όραμά σας για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης. Σας ευχαριστούμε που βρίσκεστε εδώ».

.be">
.be