Τα τελευταία χρόνια  πολλά είναι τα ομογενειακά σωματεία, τα οποία κυρίως εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των  Ελλήνων μεταναστών της πρώτης γενιάς, που έπαψαν να λειτουργούν. Κάποια απ’ αυτά είχαν και αξιόλογες περιουσίες.

Οι προβλέψεις των ειδικών λένε πως το φαινόμενο αυτό θα επιδεινωθεί στην ομογένεια, με το μεγάλο ερώτημα να αποτελεί το τι θα γίνουν οι περιουσίες των σωματείων αυτών και πώς πρέπει να αξιοποιηθούν;

Ο πρόεδρο του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Μελβούρνης «Οι 12 Θεοί του Ολύμπου», Αντώνης Παπαζήσης, μιλώντας στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας SBS, ανέφερε τους λόγους που οδήγησαν το σωματείο του στην απόφαση να παύσει την λειτουργία του:

«Διακόψαμε την λειτουργία μας διότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους πατριώτες. Τα παλιά χρόνια κάναμε χορούς με 350 άτομα. Τα τελευταία 20 χρόνια κάναμε ένα αντάμωμα ώστε να βρεθούμε και να ιδωθούμε σαν πατριώτες και ερχόντουσαν 20 - 25 άτομα. Τώρα καταλήξαμε στο μηδέν ενδιαφέρον», είπε, συμπληρώνοντας πως τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του συλλόγου, δόθηκαν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

«Αποφασίσαμε να δωρίσουμε 10.000 δολάρια στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Peter MacCallum, 10.000 στο Royal Melbourne Hospital, του οποίου τις πόρτες περνούν πολλοί ομογενείς και στο Royal Kidney Hospital άλλες 10.000», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να αξιοποιηθεί η περιουσία συλλόγων

Ο κ. Παπαζήσης τονίζει παράλληλα την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι περιουσίες σωματείων που ακολουθούν το παράδειγμα του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Μελβούρνης «Οι 12 Θεοί του Ολύμπου».

Μάλιστα προτείνει τα χρήματα από την πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων να δοθούν σε ιδρύματα και οργανισμούς εντός Αυστραλίας.

«Τα σωματεία που αποφασίζουν να βάλουν λουκέτο θα τους πρότεινα να κάνουν ότι και εμείς, να πουλήσουν τα κτίρια που μου τώρα είναι άδεια και να δώσουν τα λεφτά σειδρύματα εδώ στην Μελβούρνη, εδώ που μένουμε και εδώ που θα πεθάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: https://www.sbs.com.au/yourlanguage/greek/el/audiotrack/loyketo-gia-ellinika-somateia-tis-melvoyrnis?language=el&fbclid=IwAR103nodMT6X_TP5SiMKMkHeeMQxNUAXoU73AI0Vd-hHhI4mTG24FuVWuv4