ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ
ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
Μια νέα σελίδα ανοίγει μετά και την τυπική επικύρωση, την ανταλλαγή των αντίστοιχων διπλωμάτων με την ειδική εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο του Ντίσελντορφ, ενώπιον του δημάρχου της πόλης, μεταξύ του συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ και του συλλόγου Ελλήνων Μόσχας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου 2018, μεταξύ των μελών της αποστολής του συλλόγου Ελλήνων από τη Μόσχα, και Ελλήνων Ποντίων της Ρηνανίας - Βεστφαλίας, με την παρουσία της ελληνίδας προξένου στο Ντίσελντορφ, Μαρίας Παπακωνσταντίνου, και εκπροσώπων της εκκλησίας, εθνικοτοπικών οργανώσεων και στελεχών του ελληνισμού και του ποντιακού χώρου.
Το κλίμα το απόγευμα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου 2018, ήταν πανηγυρικό και οι πύλες του δημαρχείου της πόλης, άνοιξαν για να υποδεχθούν, τόσο τους Έλληνες, μετανάστες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς στη Γερμανία, όσο και της αποστολής των Ελλήνων από τη Μόσχα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδελφοποίησης των δύο συλλόγων, όπως αδελφοποιημένες πόλεις είναι και η πόλη του Ντίσελντορφ με την πόλη της Μόσχας.
NTISELNTORF.MOSXA.ADELFOPOIHSH.14.12.2018 2
Στη σημασία των παρουσίας των Ελλήνων στη Γερμανία, της αδελφοποίησης και στην ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου, που ξεριζώθηκαν από τις τρισχιλιόχρονες εστίες τους, και σκόρπισαν στα πέρατα του κόσμου, άλλοι στην Ελλάδα, άλλοι στη Ρωσία, και τώρα ξανασυναντιούνται στην όμορφη πόλη του Ντίσελντορφ, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ Ηλίας Μαυρίδης, τονίζοντας πως η παρουσία τους και η υποδοχή τους από τη Γερμανία, έδωσε θετικά στοιχεία στην κοινωνία της Γερμανίας. Αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα που κάνουν οι Έλληνες του Πόντου για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
NTISELNTORF.MOSXA.ADELFOPOIHSH.14.12.2018 3
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, Χρήστος Ταχτσίδης, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχουν τέτοιες σχέσεις μεταξύ των απογόνων των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου και πως οι Έλληνες στη Ρωσία και τις χώρες της Κοινοπολιτείας, κρατούνε την ελληνικότητά τους.
Ο δήμαρχος της πόλης του Ντίσελντορφ Tomas Geisel, αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τους Έλληνες που βρίσκονται στη Γερμανία, επισημαίνοντας τη θετική τους συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ζωή τους στη χώρα και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει αυτή η αδελφοποίηση.
NTISELNTORF.MOSXA.ADELFOPOIHSH.14.12.2018 4
Στην αρχή της εκδήλωσης, με τη συνοδεία της λύρας Κώστα Σαχινίδη, ο Παρασκευάς Λαβασάς, απέδωσε ένα ποντιακό μοιρολόι. Ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημμένων από το ελληνικών συμφερόντων Cafe - Konditorei - Gelateria METROPOL.
Μετά την τελετή αδελφοποίησης, ακολούθησε γλέντι σε ελληνικό κέντρο, όπου μετά το λαϊκό γλέντι του καταστήματος, και στη συνέχεια ποντιακό πρόγραμμα με τον Στάθη Νικολαϊδη με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Θωίδη.
Σήμερα Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, ίναι η μεγάλη μέρα για τους Έλληνες Πόντιους του Ντίσελντορφ, όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλο ποντιακό γλέντι για να γιορταστούν τα 35χρονα του συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ, με τον Στάθη Νικολαΐδη και τον Γιώργο Ατματσίδη, όπως επίσης και με καλλιτέχνες του συλλόγου και της περιοχής.