Τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, μετέφερε πολυμελής αποστολή χορευτών και μουσικών του συλλόγου Ποντίων Μονάχου, στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Τουρισμού του Πεκίνου (20th Beijing International Tourism Festival).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου Ποντίων Μονάχου, η αποστολή του συλλόγου αναχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2018 από το αεροδρόμιο του Μονάχου για Πεκίνο με την συμμετοχή 26 μελών χορευτικού και μουσικών. Στην αποστολή αυτή συμμετείχαν και τίμησαν χορευτές και μουσικοί από την Στουτγκάρδη, την Φρανκφούρτη, το Λούτβικσχαφεν και το Βερολίνο. Ακολούθησε ένα μεγάλο ταξίδι 9 ωρών, αλλά καθόλου κουραστικό χάρη στους ευχάριστους συμμετέχοντες.

MONAXO.PEKINO.SYLLOGOS.PONTION.10.20181

Την ποντιακή αποστολή παρέλαβε μια έμπειρη ξεναγός στο Πεκίνο η οποία θα συνόδευε την αποστολή καθ’ όλη τη διάρκεια των ημερών του ταξιδιού. Οι συμμετέχοντες κατά την παραμονή τους στην Κίνα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Σινικό Τοίχος, την Απαγορευμένη Πόλη, το καλοκαιρινό παλάτι του αυτοκράτορα, τον ναό του Παραδείσου και άλλα αξιοθέατα της πόλης, καθώς και να γνωρίσουν την αρχαία τέχνη του μεταξιού και του κινέζικου τσαγιού.

MONAXO.PEKINO.SYLLOGOS.PONTION.10.20183

Μέσα από αυτές τις μοναδικές εμπειρίες γνώρισαν καλύτερα την κινέζικη κουλτούρα και φυσικά δοκίμασαν την κινέζικη κουζίνα με το πιο εντυπωσιακό πιάτο, την περίφημη πάπια Πεκίνου. Στον ελεύθερο χρόνο τους δεν έλειψαν βέβαια και οι αντίστοιχες εξορμήσεις για αγορές μεταξωτών υφασμάτων και σουβενίρ.

MONAXO.PEKINO.SYLLOGOS.PONTION.10.20184

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Τουρισμού έλαβαν μέρος 29 χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες χώρες όπως το Εκουαδόρ, το Ισραήλ, τη Χιλή, την Τσεχία, την Αίγυπτο, την Σλοβακία κ.α. Ο σύλλογος μας ήταν ο μοναδικός που εκπροσώπησε την Ελλάδα και έδωσε τρεις παραστάσεις. Η τελετή έναρξης έλαβε μέρος μπροστά από το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου με επίσημους προσκεκλημένους από τις πρεσβείες των χωρών που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, καθώς και πολιτικών προσώπων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Οι άλλες δυο παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν τις επόμενες ημέρες μπροστά από ένα παραδοσιακό κινέζικο πύργο που έχει κατασκευαστεί προς τιμήν των κινέζικων χορών μέσα σε μεγάλο πάρκο του Πεκίνου.

MONAXO.PEKINO.SYLLOGOS.PONTION.10.20185

Μετά το τέλος των χορευτικών παραστάσεων τα συγκροτήματα είχαν την ευκαιρία να χορέψουν μεταξύ τους σε μια συμβολική κίνηση ανταλλαγής κουλτούρας και πολιτισμού σε ένα τόσο απομακρυσμένο τόπο που όμως γνωρίζει και σέβεται τις παραδόσεις των λαών. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι παραστάσεις του χορευτικού μας συγκροτήματος απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα και συγχαρητήρια ακόμα και από τους πιο σημαντικούς προσκεκλημένους. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν έκρυψαν τον αληθινό ενθουσιασμό τους για τους ποντιακούς χορούς υπενθυμίζοντας μας για άλλη μια φορά, πως οι Κινέζοι αντιλαμβάνονται και εκτιμούν σε βάθος τον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας.

MONAXO.PEKINO.SYLLOGOS.PONTION.10.20186

Στο σημείο αυτό, να ευχαριστήσουμε το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας που από την πρώτη στιγμή στήριξε με θέρμη την ιδέα και την υλοποίηση της αποστολής, καθώς και όλους τους συντελεστές που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδρομή και να διαδοθεί ο ποντιακός ελληνισμός στην Κίνα.

MONAXO.PEKINO.SYLLOGOS.PONTION.10.20187

Ακόμα, να ευχαριστήσουμε θερμά τον Παύλο Νικολαΐδη από την Φρανκφούρτη που ήταν ο προσωπικός φωτογράφος της αποστολής. Τέλος να ευχαριστήσουμε τους 26 συμμετέχοντες που αψήφησαν τις όποιες δυσκολίες υπήρξαν και βοήθησαν να διαδοθεί ο παραδοσιακός χορός και να ακουστεί η ποντιακή λύρα μέχρι την άλλη άκρη της γης και μας έκαναν να νοιώσουμε περήφανοι.

Του Σεραφείμ Βουλγαρίδη