ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Ο ελληνισμός του Ευξείνου Πόντου στις βόρειες ακτές του, δηλώνει το καθημερινό του παρών, δείχνοντας πως οι ρίζες του ελληνισμού είναι βαθιές, χρονολογούνται από αρχαιοτάτων χρόνων, που ξεκινούν από τον αποικισμό και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Φορείς αυτού του πολιτισμού, είναι οι ελληνικής καταγωγής πολίτες των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είτε αυτοί βρίσκονται στη Ρωσία, την Ουκρανία, Μαριούπολη, Γεωργία, Αρμενία, στον Καύκασο, μέχρι την Σιβηρία.

Ένας ένθερμος Πόντιος, αυτού του οικουμενικού ελληνισμού, είναι ο Βαλέριος Ασλανίδης, επιχειρηματίας, πρωταθλητής στα νιάτα του, και τώρα παράγει και ένα κρασί με την ονομασία Πόντος, πρόεδρος του συλλόγου «Γοργηπία», ο οποίος προσκάλεσε τον από χρόνια φίλο του, παλαίμαχο χοροδιδάσκαλο Μωυσή Χαζαρίδη, να μάθει τη διδασκαλία των ποντιακών χορών στα ελληνόπουλα με ποντιακή και όχι μόνο καταγωγή, στην Ανάπα και συγκεκριμένα στην πόλη Βιτιάτζεβο, μια καθαρά ελληνική περιοχή, και να μάθουν ποντιακούς χορούς.

ANAPA.BITIATZEBO.XAZARIDIS.9.20182

Ο χοροδιδάσκαλος Μωυσής Χαζαρίδης, μαζί με τους μαθητές ποντιακών χορών, παραλαμβάνουν τις ποντιακές τους στολές του Δημήτρη Ζερζελίδη

Ο χοροδιδάσκαλος των Ποντιακών χορών, Μωυσής Χαζαρίδης, ο οποίος είναι χοροδιδάσκαλος και στην Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, έφυγε στις αρχές του καλοκαιριού και όλο αυτό το διάστημα, μαθαίνει ποντιακούς χορούς στα ελληνόπουλα του Βιτιάτζεβο. Οι πρόβες των παιδιών, καλοκαιριάτικα πήγαν καλά και όλα είναι έτοιμα, για να γίνει η πρώτη τους επίσημη παρουσίαση.

ANAPA.BITIATZEBO.XAZARIDIS.9.20181

Ο χοροδιδάσκαλος Μωυσής Χαζαρίδης, προβάλει την ποντιακή φορεσιά σε έναν μαθητή ποντιακών χορών στο Βιτιάτζεβο της Ρωσίας, μια καθαρά ποντιακή κωμόπολη στις βόρειες ακτές του Ευξείνου Πόντου, στη Ρωσία

Ήδη παρέλαβαν τις ποντιακές παραδοσιακές φορεσιές τους, τις οποίες δημιούργησε με μεγάλο μεράκι ο Δημήτρης Ζερζελίδης και όλα είναι έτοιμα για να γίνει η παρουσίαση στο πρώτο παιδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών που θα γίνει την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018, στην πόλη Βιτιάτζεβο.

Στο πρώτο παιδικό φεστιβάλ ποντιακών χορών, θα πάρουν μέρος με τα χορευτικά τους συγκροτήματα, οι οργανώσεις «Γοργηπία» από το Βιτιάτζεβο, αλλά και οι σύλλογοι από το Κρασνοντάρ, Αντλερ, Καπαρτίγκα, Γιελεντζίκ και Νοβοροσίσκ.

ANAPA.BITIATZEBO.ALEXIOS.PALATIDIS.16.9.20182

Επίσης θα γίνει την ίδια ημέρα πανρωσικό τουρνουά ποδοσφαίρου προς τη μνήμη του ήρωα της Ρωσίας Αλεξίου Παλατίδη.

Δύο άνθρωποι, επιχειρηματίες που ενισχύουν αυτήν την προσπάθεια είναι ο Βαλέριος Ασλανίδης, πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Ανάπας και Βιτιάτζεβο «Γοργηπία» και ο Ιβάν Σαββίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.

Ο ποντιακός ελληνισμός στη Ρωσία, ανθεί και φέρει κι άλλο!