Μετά από 15 μήνες κράτησης στα τουρκικά κάτεργα, ο Έλληνας του Πόντου Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί, βρίσκεται μαζί με την αγαπημένη του σύντροφο της ζωής του, Μεράλ Γκεϊλανί, αφού το προκατασκευασμένο ακροατήριο έπεσε στο δικαστήριο και βρήκε το δρόμο της ελευθερίας.

Ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί, οδηγήθηκε πριν από 15 μήνες ως κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές, γιατί στην προσωπική του σελίδα στο fb είχε αναρτήσει 14 φωτογραφίες που είχαν αναφορά στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ αγωνίζεται και για να δοθούν τα δικαιώματα σε όλες τις εθνότητες και μειονότητες στη σημερινή Τουρκία.

Η ιστορία του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί, ξεκινάει το 1974 στην Πάφρα της Σαμψούντας του Πόντου, όπου βλέπει το πρώτο φως της ζωής του, με καταγωγή των γονέων του από τον Πόντο και την Κύπρο, όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του αργότερα, μόλις γνώρισε την καταγωγή του. Οι γονείς του, τον βάφτισαν με το όνομα Ιμπραήμ. Μεγάλωσε μέσα σε ένα εθνικιστικό και φασιστικό περιβάλλον, όπου οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι, ήταν ξένο σώμα στην τουρκική κοινωνία. Το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, στάλθηκε στο Κουρδιστάν, για να πολεμήσει τους Κούρδους, και όπως ανέφερε ο ίδιος, υπήρξε αυτόπτης μάρτυς εγκλημάτων των τουρκικών στρατευμάτων εναντίον των Κούρδων. Πιάστηκε αιχμάλωτος των Κούρδων, οι οποίοι τον συμπεριφέρθηκαν όπως αρμόζει σε έναν αιχμάλωτο πολέμου, και εκεί ζητώντας τη βοήθεια των δικών του ανθρώπων, έμαθε πως είναι απόγονος Ελλήνων όταν απευθύνθηκαν στις τουρκικές αρχές που τον είχαν ξεγραμμένο.

GIANIS.BASILIS.GIAILALI.MERAL.GEYLANI.SKITSO

Σκίτσο του Γιάννη - Βασίλη Γιαϊλαλί και της συντρόφου του Μεράλ Γκεϊλανί, όταν κρατούνταν και οι δύοι στις τουρκικές φυλακές

Οι Κούρδοι τον άφησαν ελεύθερο, και ο Ιμπραΐμ, μαθαίνοντας την πραγματική ελληνική του καταγωγή, άλλα το όνομά του σε Γιάννης – Βασίλης και αφιέρωσε τη ζωή και τον αγώνα του, για την ανάδειξη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στον αγώνα για την ελευθεία του κούρδικου λαού.

Για τη δράση του αυτή ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί, συνελήφθη στις 22 Απριλίου 2017, κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, με τις κατηγορίες της διάδοσης «τρομοκρατικής» προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την προσβολής του Κεμάλ και του Ερντογάν.

Λίγο μετά τη δική του σύλληψη και κράτηση συνελήφθη και η σύντροφος της ζωής του Μεράλ Γκεϊλανί, η οποία όμως μετά από καιρό αφέθηκε ελεύθερη, μιας και δεν υπήρξε κάτι που να μπορεί στηρίξει την κράτηση και τη σύλληψή της.

STOURGART.GENOKTONIA.GIAILALI.20.5.2017.IMG 9045

Στιγμιότυπο από την πορεία μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, που διοργάνωσαν οι ποντιακοί σύλλογοι της Βάδης - Βυδεμβέργης στις 20 Μαΐου 2017, όπου Τούρκοι πολίτες της Γερμανίας μαζί με τους Έλληνες, ζητούν την απελευθέρωση του Γιάννη - Βασίλη Γιαϊλαλί (φωτογραφία Φόρης Πεταλίδης) 

Στον αγώνα για την απελευθέρωσε του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί, κινητοποιήθηκαν Τούρκοι δημοκράτες, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία και Ελβετία, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

Κινητοποιήθηκαν επίσης και απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, ζητώντας την απελευθέρωσή του. Πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας ήταν μεταξύ άλλων το Ταμέρ Τσιλιγκίρ, από τη Λιβερά του Πόντου, που ζει πολιτικός εξόριστος στην Ελβετία και ο Φάνης Μαλκίδης, από την Ελλάδα, οι οποίο ανέδειξαν το θέμα της απελευθέρωσής του.